ARAD. Punct final, în primă instanţă, în procesul în care arădeanca Teodora Ciunta, fostă angajată a Primăriei, a fost trimisă în judecată de către DNA Timişoara, fiind acuzată de o serie de fapte de înşelăciune, infracţiuni în urma cărora ar fi primit zeci de mii de euro. În primăvara anului 2023, procurorii anticorupţie de la Timişoara anunţau faptul că au trimis-o în judecată pe arădeancă, dosarul ajungând pe masa judecătorilor de la Tribunalul Arad. Teodora Ciunta se lăuda în tot oraşul că are relaţii apropiate cu liderii PNL Arad Gheorghe Falcă şi Iustin Cionca, iar, în baza acestor relaţii, poate „rezolva” angajări la instituţii de stat, pe salarii frumoase. Şi a şi găsit naivi care să plătească bani frumoşi pentru acele promisiuni.
„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt: în perioada 2019 – 2023, inculpata ar fi pretins de la o persoană, martor în cauză, suma totală de 108.500 de euro, din care ar fi primit 78.500 euro, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unor persoane din conducerea Consiliului Județean Arad, din conducerea unor unități sanitare și asupra unui europarlamentar și că-i va determina pe aceștia să faciliteze: angajarea martorului pe un post de contabil în cadrul unei unități spitalicești; angajarea unor prieteni sau rude ale aceleiași persoane în cadrul unor spitale, în cadrul Penitenciarului Arad, în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac ori în cadrul formațiunii de poliție de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Traian Vuia Timișoara; obținerea a două finanțări din fonduri europene pentru familia martorului. În contextul menționat mai sus, la data de 6 februarie 2023, inculpata ar fi fost surprinsă în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la martor suma de 25.000 lei (echivalentul a 5.000 euro), reprezentând cea de-a doua tranșă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital”, anunţa DNA în martie 2023.
„Condamnă inculpata Ciunta Teodora, fără antecedente penale, la pedeapsa de: 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (trei acte materiale). Condamnă aceeaşi inculpată la pedeapsa de: 3 (trei) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale). Condamnă aceeaşi inculpată la pedeapsa de: 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Condamnă aceeaşi inculpată la pedeapsa de: 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influentă. Condamnă aceeaşi inculpată la pedeapsa de: 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale)”, au decis judecătorii Tribunalului Arad, emiţând câte o condamnare pentru fiecare infracţiune comisă, dar şi pentru forma continuată a traficului de influenţă.
„Anulează suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 (doi) ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 33/05.02.2024 a Tribunalului Arad, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 52/A/02.07.2024 a Curţii de Apel Timişoara. Contopeşte pedeapsa principală de 2 (doi) ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 33/05.02.2024 a Tribunalului Arad cu cele cinci pedepse principale de mai sus aplicate în prezenta cauză, în pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 3 (trei) ani închisoare la care se va adăuga un spor de o treime din cuantumul celorlalte pedepse stabilite, adică un spor de 3 (trei) ani şi 8 (opt) luni închisoare, inculpata urmând să execute pedeapsa rezultantă de 6 (şase) ani şi 8 (opt) luni închisoare. Deduce din pedeapsa principală de 6 (şase) ani şi 8 (opt) luni închisoare aplicată inculpatei, perioada reţinerii din data de 6 februarie 2023 până la 7 februarie 2023 şi a arestului la domiciliu din data de 7 februarie 2023 până la 5 martie 2023 inclusiv. Menţine măsura controlului judiciar luată faţă de inculpată cu aceleaşi obligaţii şi interdicţii impuse prin încheierea penală nt. 407 din 2 august 2024 pronunţată de Tribunalul Arad. Menţine măsura asiguratorie a sechestrului luată în cursul urmăririi penale prin ordonanţa din data de 14.02.2023, în vederea garantării reparării pagubei produse prin infracţiune, cât şi a executării cheltuielilor judiciare în raport de prejudiciul estimat, până la concurenţa sumei de 74.500 de euro, asupra bunurilor imobile ale inculpatei”, a decis Tribunalul Arad.
Instanţa a decis şi confiscarea sumei pe care Ciunta a primit-o pentru a „rezolva” locuri de muncă la stat.
„Dispune confiscarea de la inculpată a sumei 74.500 de euro, sumă dobândită prin comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă în formă continuată. Obligă inculpata la plata sumei de 11.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”, se arată în decizie.
Sentinţa Tribunalului Arad nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara în 10 zile de la comunicare. Cu siguranţă, Teodora Ciunta, prin avocaţi, va ataca această sentinţă. Însă acelaşi lucru s-ar putea să îl facă şi procurorii DNA, care ar putea cere o pedeapsă mai mare. Aşadar, în această toamnă, dosarul se va muta la Timişoara, urmând ca magistraţii de aici să tranşeze definitiv acest dosar.
Trimite articolul
XDupă ce a căzut, nimeni nu a mai cunoscut-o😗😗😗
Asta este o pedeapsă minimală pemtru aveste fapte de corupție se vede clar că a supărat pe cineva din aparatura de conducere a primăriei de nu a mai avut loc nu e la fel de norocoasă ca Lioara Stepănescu….
Falca, pe când?