ARAD. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, instituţia care i-a dat firmei Panfora Oil & Gas dreptul de explorare şi exploatare a resurselor subterane din perimetrul EX-6 Curtici, anunţă că societatea nu intenţionează să caute gaze de şist în judeţul Arad. Într-un comunicat de presă remis de firma care se ocupă cu imaginea celor de la Panfora, se anunţă faptul că ANRM şi-a reiterat confirmarea că în zona Curticiului nu se caută gaze de şist, ci doar resurse convenţionale, cum sunt petrolul sau gazele naturale. „Într-un document oficial emis în noiembrie, ANRM a confirmat că obligațiile societății Panfora Oil & Gas, titularul și operatorul Acordului de concesiune petrolieră pentru explorare – dezvoltare – exploatare în perimetrul EX-6 Curtici, aprobat prin H.G. nr. 1185/2012, nu conțin lucrări care să aibă natura și scopul explorării și exploatării gazelor de șist”, se arată în comunicatul respectiv. Aceasta este cea de-a doua confirmare oficială din partea ANRM a faptului că Panfora Oil&Gas nu caută sub nicio formă gaze de șist, conform planului său de lucrări, în perimetrul EX-6 Curtici.
Măsurători de pe drum
După cum ne-au mai anunţat deja, reprezentanţii Panfora reiterează faptul că măsurătorile vor fi realiizate de pe drumurile publice, cu aparaturi sofisticate care nu vor afecta agricultura. „Pentru a răspunde îngrijorărilor exprimate de fermierii din zonă, compania va efectua măsurători geofizice de suprafață 3D computerizate numai pe drumurile publice. Măsurătorile vor fi efectuate de camioane speciale care vor circula fără a bloca traficul și care vor folosi microfoane wireless de mici dimensiuni. Tehnologiile de cea mai nouă generație permit companiei să exploreze hidrocarburi convenționale, țiței și gaze naturale în roci convenționale, fără niciun impact asupra mediului”, mai spun reprezentanţii companiei petroliere.
Urmează forarea
După finalizarea lucrărilor de explorare, Panfora va fora patru sonde în perimetrul EX-6 Curtici. Asta, însă, doar dacă obţine toate avizele necesare de la autorităţile locale. „Nu există nici măcar riscul de a identifica resurse de gaze de șist, deoarece programul de lucrări permite forarea până la adâncimea maximă de 2.000 de metri, adâncime la care nu pot fi găsite gaze de șist”, spun reprezentanţii societăţii.
Aceştia reiterează faptul că îşi doresc un parteneriat cu arădenii care locuiesc în zona vizată de explorare, declarând că „Panfora Oil & Gas își menține propunerea adresată comunităților locale de a semna acorduri bilaterale cu valoare juridică pentru a-i asigura din nou pe membrii comunităților că nu sunt căutate gaze de șist și că toate operațiunile vor fi efectuate în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu și numai după obținerea tuturor autorizațiilor necesare”.
Greu spre imposibil
Chiar dacă atât Panfora, cât şi ANRM, ne dau asigurări că explorarea nu vizează gazele de şist, toţi locuitorii din zonele vizate sunt circumspecţi în această privinţă. Drept urmare, primarii oraşelor şi comunelor din perimetrul EX-6 Curtici au anunţat că nu vor oferi celor de la Panfora autorizaţiile necesare pentru forarea şi realizarea sondelor. Aşa că războiul dintre cele două părţi va mai continua, cel mai probabil, şi în instanţă.
Trimite articolul
XIo m vandut la Panfora si mi o dat bani buni.
Nu mai fiti sovini ca s unguri daca ne da bani ii foarte bine doamne ajuta.
-
ai luat nush zic 4.000 de euro la hectar si ei scot gaze si petrol de 100.000 de euro. Dar tu poti crede ca ai facut un targ bun!
Surprinzator ca nici un mare patriot mosneag de pe aradon nu a venit sa iti explice cum sta cu iubirea de tara si patriotismul :))) patrioti de mucava…
astea nu sunt informatii publice faptul ca se cauta gaze de sist.
Intotdeauna s-a procedat asa, prin secret!
Nu cauta gaze de sist si nici macar resurse conventionale. Din surse secrete am aflat ca asteapta luna mai, cand se cauta carabusii😂😂😂
V-ati imaginat ca vor recunoaste ca ii intereseaza gaze de sist si ca le exploateaza cu cianuri?😨😨😨
Ca si cum prinzi un hot notoriu in casa la tine iar el sustine ca a intrat doar sa puna un buchet de flori in sufragerie.
-
👍👍👍
…iar organele care-l ancheteaza, vazand florile PUSE DE GAZDA im vaza, confirma:
“Da, asa-i, am vazut si noi florile…!” 😎
Locuitorii din zona habar nu au de faptul ca nici macar exploatarea gazelor de sist nu aduce prejudicii naturii. Prostii au fost isterizati de altii si mai prosti, care, la randul lor, habar nu au cu ce insemna gazele de sist si tehnologiile d exploatare a acestora. Nicaieri in lume nu exista dovezi ca exploatarea lor ar fi adus prejudicii.
-
De ce nu le povestesti tu noua “prostilor” cum decurge si ce implica o astfel de exploatare?
-
Ce destep esti tu… Esti specialist in explorari ???? Sunt filme documentare cu aceste gaze de sist unde se dezvaluie tot procesul si efectul negativ asupra naturii, a apei din izvoarele subterane. Lasa ca ne luam dupa tine ca tu esti destept si stii tu mai bine.
Referitor la ANRM dupa cata spaga au luat cum ati vrea sa reactioneze.
Si atunci totusi …,ce cauta , mormantul lui Attila,piatra filozofala sau cutitul lui Rahhan ????
-
Hai sa importam de la rusi ca asa e mai bine decat sa scoatem gazele noastre. Patriotilor de mucava ce sunteti