Centrul de antrenament al scafandrilor de intervenţie (CASI), din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, judeţul Constanţa a fost timp de două săptămâni casa celor 14 scafandri veniţi de la inspectoratele din Arad, Bacău, Suceava, Vâlcea, Cluj şi Bucureşti. Timp de două săptămâni, scafandri au executat scufundări reale, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte simulând misiuni de căutare, identificare şi recuperare manechine şi obiecte de dimensiuni diferite. Antrenamentele au fost efectuate în mai multe locaţii, iar poligoanele de scufundare şi scenariul misiunilor au fost stabilite de către cei doi ofiţeri specialişti şi patru instructori din cadrul CASI , a declarat locotenentul Sorina Ambruş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad.
Ore întregi de antrenament
Antrenamentul scafandrilor s-a desfăşurat zilnic, începând la ora 08,00 şi terminându-se la ora 23,00. De menţionat că până la sfârşitul anului, toţi scafandri încadraţi în cele 27 de subunităţi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) vor trece de cel puţin două ori prin centrul constănţean (iarna şi vara) astfel încât să poată efectua antrenamente atât în costume uscate cât şi în cele umede , a mai precizat Sorina Ambruş. Din cadrul ISU Arad au participat plutonierul Neamţu Adrian, plutonierul Palcu Cristian şi sergentul major Bătrân Paul.
Echipament de sute de mii de euro
Centrul de Antrenament al Scafandrilor de Intervenţie a fost înfiinţat în urma unui parteneriat între MAI prin IGSU şi reprezentanţa Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare România prin implementarea proiectului „Întărirea capacităţii Guvernului României de a gestiona situaţii deficile generate de dezastre naturale – Dezvoltarea Capacităţii pentru Situaţii de Urgenţă”. Pentru CASI, s-au cheltuit aproximativ 170.000 USD, mai mult de jumătate din sumă reprezentând numai contravaloarea echipamentelor necesare pentru scufundări.
I.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!