Anii trecuți, Arad Open Air Festival s-a desfășurat fie în luna iulie, fie în prima parte a lunii august. Anul acesta, însă, nu au fost vești despre ediția 2024 a festivalului, astfel că o parte dintre cei care ar fi vrut să meargă au început să-și pună întrebări legate de AOA și existența acestuia. Organizatorii au publicat un mesaj în care transmit că vom avea și anul acesta festival, cel mai probabil pe 6 și 7 septembrie, însă ediția va veni cu modificări în ceea ce privește invitațiile gratuite.
Povestea festivalului a început în septembrie 2016, cu ABC la Aeroport, eveniment devenit ulterior AOA Festival. „Deși numărul de participanți a crescut, am realizat că direcția pe care mergeam nu era sustenabilă. Numărul de bilete, vânzările unui festival, se traduc în cifre – cifre care influențează direct posibilitatea de a aduce artiști mai mari pe scenă. La finalul fiecărui eveniment, cifrele noastre arătau că veniturile erau mai mici decât cheltuielile”, transmite echipa AOA Festival. O problemă mare identificată de aceștia, care a dus la scăderea numărului de bilete și abonamente vândute, a fost aceea a invitațiilor gratuite.
„În 2023, am emis 10.520 de invitații, dintre care 4.391 pentru zona VIP, iar 30% dintre acestea nu au fost scanate. În 2022, am emis 7.716 invitații (3.072 VIP), dintre care 27% nu au fost scanate. În 2021, în condiții cu restricții cauzate de pandemie, am emis 3.178 invitații (1.119 VIP). Anul 2020 a fost cel în care organizarea festivalului nu a fost posibilă din cauza pandemiei, însă, în contrast, în 2019 am emis doar 3.908 invitații (1.232 VIP)”, spun cei de la AOA. Aceștia au transmis și că dacă din cele 25 de mii de invitații date din 2019 până în 2023, cel puțin jumătate ar fi fost plătite, ar fi „putut aduce și mai mulți artiști internaționali pe scenă”. Aceștia se arată dezamăgiți și de faptul că înainte de festival, de regulă, apăreau anunțuri de vânzare a unor invitații primite gratuit. „Acest fenomen este extrem de descurajant pentru noi, ca organizatori, și ne arată cât de dificil este să spunem nu”, transmit organizatorii.
Într-un final, organizatorii recunosc că drumul pe care a mers festivalul până acum nu este unul sustenabil, lipsa veniturilor împiedicând evoluția festivalului. „La un moment dat, am luat în considerare chiar să cedăm proiectul, dar am decis să continuăm”, menționează organizatorii. Totuși, nu au făcut-o, iar ediția de anul acesta se vrea a fi „un nou început pentru AOA Festival, ca o primă ediție, cu o altă viziune”.
Doar 1500 de invitații
Legat de ediția de anul acesta, organizatorii AOA Festival au transmis că numărul invitațiilor va fi limitat la 1.500, acces gratuit urmând să aibă voluntarii, presa, colaboratorii, sponsorii, partenerii, artiștii, finanțatorii și cei din instituțiile publice de suport și colaboratoare. „De asemenea, vom oferi acces gratuit pentru cei care au obținut peste 9,5 la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, pentru persoane cu dizabilități și însoțitorii acestora – conform regulamentului – și pentru cei care participă la campania de donare de sânge”, adaugă organizatorii.
Cel mai probabil, ediția 2024 se va desfășura pe 6 și 7 septembrie. Vor fi doar artiști din România, care vor urca pe cele două scene – scena principală și scena ABC. „Primele 1000 de abonamente vor fi puse în vânzare la un preț redus, iar următoarele vor avea prețul final. Vom reveni cu detalii în zilele următoare”, mai menționează organizatorii.