A fost anul inundaţiilor, an cu poluări accidentale şi peste o sută de persoane evacuate preventiv. La final de an, Prefectura a tras linie şi a făcut bilanţul situaţiilor de urgenţă înregistrate în judeţul Arad. Potrivit raportului, în 2010 s-au înregistrat 20 de situaţii de urgenţă care au fost gestionate de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Acestea au necesitat intervenţia comună a mai multor structuri din cadrul Comitetului sau chiar întrunirea acestuia. „Numărul situaţiilor de urgenţă în care a fost angrenat comitetul a crescut cu 150% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat doar 6 situaţii de urgenţă gestionate de către C.J.S.U.”, se precizează în raport.
Au fost înregistrate 11 inundaţii, şapte furtuni puternice care au determinat blocaje de circulaţie şi întreruperi ale alimentării cu energie electrică, precum şi două poluări accidentale.
Ca urmare a situaţiilor de urgenţă produse, au fost afectate nu mai puţin de 423 de gospodării şi anexe, 10 obiective economice, şase instituţii publice, trei drumuri naţionale, opt drumuri judeţene, linii de medie şi joasă tensiune. 118 persoane au fost evacuate preventiv şi au fost salvate de animale.
Iunie, cea mai grea lună
„Situaţia cea mai complexă gestionată de către C.J.S.U Arad s-a înregistrat în perioada 18 – 22 iunie 2010, când datorită precipitaţiilor abundente 50 – 100 l/mp au fost: 10 localităţi afectate, 118 persoane evacuate temporar, 90 imobile inundate, 130 gospodării inundate, 44 străzi inundate, 4 agenţi economici, 1 drum naţional, 1 drum judeţean şi Calea ferată Arad – Bucureşti”, se precizează în raport.
Atunci, cele mai afectate localităţi au fost municipiul Arad, unde au fost inundate 70 de gospodării, 60 de imobile, 4 hale industriale, 44 străzi şi satul Nădab, unde au fost inundate 30 de gospodării şi 15 imobile.
Sute de persoane
„Pentru asigurarea operaţiunilor de intervenţie şi post intervenţie au fost mobilizate o parte dintre componentele Comitetului Judeţean pentru situaţii de urgenţă: I.S.U.J. 15 ofiţeri şi 200 subofiţeri, I.J.Jandarmi – 5 ofiţeri şi 40 subofiţeri, I.J.P. – 12 echipaje, Crucea Roşie – 5 voluntari, Secţia Drumuri Naţionale – 4 echipaje, CFR – 1 echipaj, ENEL – 4 echipe de intervenţie, DSP – 4 medici/asistenţi, Inspecţia în Construcţii – 2 inspectori alături de Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă care au intervenit cu aproximativ 50 voluntari”, informează Prefectura.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!