În timp ce toată lumea vorbeşte despre criza economică şi implicaţiile acesteia, apicultorii arădeni au probleme mult mai grave, ce cauzează la rândul lor o criză acută. De această dată nu este vorba despre lipsa cumpărătorilor sau a banilor, ci despre lipsa…mierii. Apicultorii din judeţul nostru s-au confruntat, anul acest, cu unul dintre cei mai săraci ani la nivel de recoltare a mierii.
„Anul începuse relativ bine, în primăvară nu ne-am fi gândit la ce a avut să urmeze. În general, lumea vorbeşte despre vremurile grele pe care le trăim, dar noi, apicultorii depindem în măsură de 100% de vreme, de condiţiile meteorologice”, a spus Ovidiu Hatcu, din partea Asociaţiei Crescătorilor de Albine Filiala Arad.
Anul apicol a început cu recoltarea mierii de salcâm. Dat fiind faptul că nu foarte mulţi dintre apicultori aleg să ducă albinele la roit la salcâmi, numărul păduricilor cu astfel de arbori fiind destul de redus, a fost oarecum de aşteptat ca nici recolta de miere să nu fie foarte mare. Însă acesta a fost doar începutul dezastrului. Recolta de miere a arădenilor a fost aproape de zero, după un întreg an de muncă.
Deşi nu ne poate confirma că ar fi vorba de cel mai slab an pentru apicultura arădeană din ulimul deceniu, Ovidiu Hatcu – de la Asociaţia Cresctătorilor de Albine Filiala Arad, subliniează că „din toate cunoştinţele noastre nu s-a mai întâlnit o astfel de situaţie. Putem spune, fără să exagerăm, că ne-a sabotat natura. Deşi culturile erau în floare şi erau promiţătoare, când era momentul să mergem să roiască albinele veneau cât două-trei zile de ploi şi distrugeau totul”.
Zero şi mană, şi tei
Dacă la salcâm eşecul apicol era oarecum de aşteptat, nu acelaşi lucru se poate spune despre mierea de pădure, aşa numita miere de mană. „Au fost zone întregi unde nu a existat niciun strop de miere de pădure, iar la miere de tei pe Valea Crişului, spre exemplu, nu s-a strâns niciun gram de miere”, a mărturisit Hatcu.
Posibile cauze
Pe lângă ploi, Ovidiu Hatcu mai aminteşte şi incidentul din Islanda, când norul vulcanic a cauzat probleme în mai multe părţi din Europa. Potrivit lui Hatcu, chiar dacă în acest moment nimeni nu doreşte să facă o confirmare, norul de cenuşă vulcanică ar fi influenţat decisiv zona de vest a României în ceea ce priveşte producţia apicolă. „Dacă mergem în judeţe din nord-vestul ţării situaţia este la fel de dramatică. Dar, dacă ne raportăm la Dobrogea sau alte zone, se poate spune că anul a fost unul cât se poate de normal”, explică Ovidiu Hatcu.
Investiţii în tehnologizare
Pentru că nu vor să rateze oportunităţile de dezvoltare pe care le au, apicultorii din judeţul nostru au aplicat pentru obţinerea de fonduri europene în vederea tehnologizării şi retehnologizării. Peste 100 de adeverinţe au fost emise deja către apicultori de către ACA Arad, iar în unele cazuri dosarele au fost deja finalizate. Hatcu este convins că doar prin tehnologizarea acestui sector se va putea face performanţă şi, implicit, fiecare apicultor va avea un număr mai mare de familii de albine.
Se caută produsele apicole
Produsele apicole au început, încet, încet, să între în fiecare casă. Deşi anul 2010 a fost marcat de criză economică, Ovidiu Hatcu spune că arădenii au cheltuit mult mai mult pentru a-şi cumpăra diverse produse apicole.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!