Peste 2.200 de migranți au încercat să iasă anul trecut din țara noastră – ilegal – folosind punctele de trecere ale frontierei din județul Arad sau frontiera verde. Numărul este foarte mare în comparație cu anul 2016 când doar 604 migranți au fost prinși încercând să părăsească ilegal România. Jumătate din numărul cetățenilor străini prinși – 1.040 la număr – de polițiștii de frontieră și-au încercat „norocul” pe la frontiera verde, adică pe jos, peste câmp. Peste 83 la sută din migranții depistați la frontiera verde, în 2017, provin din centrele pentru solicitanții de azil, iar în ceea ce priveşte cetăţenia provin din statele generatoare de migranți din Irak, Siria, Iran, Afganistan, Pakistan, Libia etc.
78 dintre cei peste 2.200 de migranți prinși la punctele de frontieră din județul Arad au folosit documente de călătorie falsificate.
O altă metodă folosită de migranți pentru a ieși ilegal din România este cea a călăuzelor. Anul trecut, polițiștii de frontieră au depistat 63 de cazuri în care migranții au fost călăuziți de 87 de persoane care îi conduceau spre frontiera cu Ungaria. Din cele 87 de persoane descoperite, 45 au acționat la frontiera verde, iar 42 în punctele de trecere ale frontierei din județul Arad. Bineînțeles, „serviciul” prestat de călăuze nu era gratis, acestea luând câteva sute de euro pentru un migrant.
Ca alte metode folosite pentru ieșirea ilegală din România, migranții au folosit deplasarea cu mijloace de transport în comun sau cu taxi până în apropierea unor localități situate la frontieră, iar de acolo pe jos, peste câmp, spre frontiera cu Ungaria, folosind aplicațiile de hărți ale telefoanelor mobile sau diverse detalii de planimetrie – ape curgătoare care traversează frontiera, calea ferată, alte căi de comunicație. Migranții preferau să pornească „la drum” pe timp de noapte, folosind vegetaţia înaltă din zona de frontieră.
„Exod”
„Anul 2017 s-a caracterizat printr-un exod al migranților. Aceștia, în marea lor majoritate, provin din centrele de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări, situate, din păcate, în apropierea zonei noastre de competență. În municipiul Timișoara există un astfel de centru și o cauză a faptului că am avut atât de mulți migranți care au acționat la frontieră este și acest centru care se găsește în apropierea județului Arad. Cum bine știm, acum găsim pe telefonul mobil hărți și folosind aceste aplicații se poate ajunge foarte ușor la frontieră. Mulți sunt aduși, cei care sunt călăuziți sunt aduși de către călăuze cu mijloace de transport proprii, taxi-uri, microbuze, până în zona de frontieră, iar apoi sunt trecuți graniţa. Cei care trec cu ajutorul telefoanelor mobile vin cu mijloace de transport în comun, cu autobuz, cu tren. Pe aceștia putem să îi identificăm mai ușor pentru că noi, prin metodele noastre specifice facem verificări în gări, în autogări și putem să îi luăm de acolo direct. Mai greu este cu cei care sunt călăuziți”, a declarat, pentru Jurnal arădean, chestorul de poliție Marin Bondar, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.
În Punctele de Trecere ale Frontieră există și alte modalități prin care migranții speră să ajungă – ilegal – în Spațiul Schengen: ascunşi în automarfare sau microbuze, în spatele bagajelor/ în locașuri special amenajate, ascunşi pe osiile semiremorcilor sau ascunse sub/în bagaje, în autoturisme sau în tren.
Citiți principiile noastre de moderare aici!