Anul 2010 a fost anul peste patru, peste patru lei pentru un euro. Românii au fost nevoiţi să scoată încă de la începutul lunii ianuarie a lui 2010 peste 4,20 de lei dacă au dorit să cumpere o monedă europeană. După primele două zile de tranzacţionare din 2010, respectiv 4 şi 5 ianuarie, raportul leu faţă de euro era în continuare mai mare de 4,2. Însă leul a început să revină, treptat, treptat ajungând ca după mai bine de 20 de zile să plătim pentru un euro sub 4,1 lei.
Şocul din iunie
Aprecierea leului, care după cum sperau mai toţi românii cu credite luate în moneda europeană va fi mai puternică, a stagnat brusc la începutul lunii iunie când o dată cu măsurile de austeritate luate de Executiv moneda europeană a reînceput să câştige teren şi să treacă de 4,2 lei.
Ultimele zile din iunie au fost însă unele de groază pentru cei ce aveau de făcut plăţi în euro, întrucât moneda europeană a părut să nu mai cunoască oprire şi ajunsese să valoreze chiar şi 4,3688 lei. În acel moment unii dintre economişti, analişti sau chiar personal din interiorul Băncii Naţionale, au făcut apreciere cum că moneda europeană va ajunge chiar şi la 5 lei. Cu toate acestea raportul leu-euro a coborât din nou la valori de 4,2, rămânând aproape neschimbat până la finele anului.â
Dolarul, pe val
În ceea ce priveşte moneda americană, aceasta s-a apreciat simţitor de la începutul lui 2010 şi până la finele lui decembrie. Dacă în ianuarie dolarul american era cotat cu 2,9401 lei, ieri Banca Naţională afişa pentru dolar o valoare cu peste 29 de bani mai mare. Practic, dolarul a trecut de la mijlocul lunii februarie peste pragul de 3 lei şi nu a mai coborât sub acesta.
Date importante
24 martie este ziua în care s-a înregistrat cel mai scăzut curs de schimb valutar între leu şi euro: 4,0653.
29 iulie reprezintă vârful monedei europene care s-a vândut atunci cu 4,3688 lei.
6 bani este diferenţa dintre cursul leu-euro din ianuarie 2010 şi cel din 28 decembrie.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!