2019 a fost un an în care schimbările au fost cele ce au marcat scena politică. Vorbim de un an în care s-au desfășurat două scrutine: în mai pentru alegerile europarlamentare și în noiembrie pentru prezidențiale, dar un an în care partidele doar s-au pregătit pentru „măcelul” din 2020: alegerile locale și parlamentare.
Alegerile pentru Bruxelles
Anul a început cu România prelunând preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Sub conducerea Guvernului Viorica Dăncilă, România a avut pentru şase luni preşedinţia rotativă a Consiliului. Pe plan intern, primele luni din 2019 au însemnat pregătirea intensă pentru alegerile europarlamentare. La nivel local Aradul a avut trei candidaţi pe listele pentru Bruxelles şi a reuşit să-i trimită în Parlamentul European pe doi dintre aceştia. Alegerile din luna mai au venit ca un prim test pentru partide în vederea alegerilor prezidenţiale, dar în mod special a celor de anul viitor. A fost şi momentul de creştere spectaculoasă a USR, pe fondul condamnării preşedintelui PSD Liviu Dragnea. Condamnarea lui Dragnea a zdruncinat poziţia PSD atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. Astfel că în urma alegerilor europarlamentare, PNL s-a impus în mod categoric în Arad, dar USR a avut o ascensiune spectaculoasă faţă de alegerile locale. Pentru arădeni, alegerile europarlamentare au însemnat alegerea a doi politicieni pentru Bruxelles: primarul Gheorghe Falcă – pe listele PNL, preşedintele USR Arad – Vlad Botoş. Deşi a existat şi un nume arădean pe listele ALDE – preşedintele Eusebiu Pistru, procentele obţinute de partidul lui Tăriceanu au fost unele foarte slabe – la acel moment ALDE se afla în coaliţia de guvernare cu PSD.
Schimbarea primarului
Alegerea lui Gheorghe Falcă pe o poziţie eligibilă pentru Parlamentul European a adus şi o schimbare după 15 ani la cârma Primăriei Municipiului Arad. Astfel, Falcă şi-a preluat mandatul de europarlamentar, iar la nivel local administraţia a fost preluată de către viceprimarul Călin Bibarţ – devenit primar interimar. Această schimbare l-a propulsat şi pe Ionel Bulbuc – directorul Centrului Judeţean Cultural – pe poziţia de viceprimar al Aradului.
Iunie: nominalizarea lui Bîlcea pentru Primărie
Cu aproximativ 1 an înaintea alegerilor locale, PNL Arad a decis să îşi asume un candidat pentru fotoliul de primar. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe de Birou Politic Municipal, liberalii arădeni au decis ca Sergiu Bîlcea – vicepreşedintele Consiliului Judeţean, să intre în cursa pentru Primăria Arad, în timp ce la Consiliul Judeţean se va opta pentru încă un mandat al actualului preşedinte, Iustin Cionca. Asumarea unei candidaturi pentru fotoliul de primar cu 1 an înaintea alegerilor a fost un gest prin care PNL Arad a dorit să îşi consolideze stabilitatea în ochii electoratului arădean.
Lupta internă din USR
După desemnarea lui Sergiu Bîlcea ca viitor candidat din partea PNL la Primărie, USR Arad a avut prima reacţie – dat fiind faptul că în PSD apele erau încă tulburate de schimbările de la nivelul central al partidului. Astfel că în iulie USR Arad a anunţat lansarea unei competiţii interne pentru desemnarea celui mai bun candidat. Procesul a fost unul ce a presupus mai multe etape, de la înscrierea candidaţilor, la trimiterea unor eseuri şi la orgsanizarea de dezbateri publice. În cursa internă a USR au intrat şapte candidaţi, dar învingător a fost deputatul Sergiu Cosmin Vlad – o decizie aşteptată acesta fiind şi coordonatorul activităţii USR din municipiu.
ALDE părăseşte guvernarea
Vara nu s-a încheiat fără schimbări şi în tabăra PSD-ALDE. La final de august, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a decis ieşirea de la Guvernarea şi intrarea în opoziţie. Decizia a fost luată cu aproximativ 3 luni înaintea alegerilor prezidenţiale şi în contextul în care Guvernul Dăncilă părea tot mai instabil şi gata să cadă în contextul unei moţiuni de cenzură. Decizia ALDE nu a fost privită cu ochi buni de toţi membrii partidului, unii dintre ei alegând să rămână în continuare alături de PSD şi părăsind gruparea lui Tăriceanu.
Schimbarea lui Căprar de la Apărare
În ceea ce priveşte situaţia din PSD, toamna a adus o schimbare importantă făcută în contextul în care PSD căuta sprijin parlamentar pentru majoritate. Astfel că la început de septembrie deputatul Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, a fost schimbat din poziţia de preşedinte a Comisiei de Apărare din Parlament, locul lui fiind luat de Ioan Mocioalcă. În tot acest timp, senatorul PSD de Arad, Mihai Fifor s-a poziţionat alături de preşedintele partidului, Viorica Dăncilă, ajungând să fie ales secretar general, iar mai apoi a fost numit purtător de cuvânt la nivel naţional, dar şi vicepremier. Mai mult, Fifor a ocupat şi poziţia de Ministru de Interne -interimar.
Moţiunea şi schimbarea puterii
Toamna politică a anului 2019 s-a dovedit a fi una agitată cu o moţiune de cenzură şi alegerile prezidenţiale. Căderea Guvernului Dăncilă, de la începutul lui octombrie a adus o nouă guvernare. PNL a preluat Executivul printr-un Guvern condus de Ludovic Orban. Schimbările s-au resimţit şi la nivel local, prefectu Florentina Horgea şi subprefectul Vasilică Damian fiind înlocuiţi de prefectul Gheorghe Stoian şi subprefectul Olimpia Popa.
În ceea ce priveşte scrutinul prezidenţial, liberalii arădeni au demonstrat că au o forţă foarte mare în judeţ, câşting cu scoruri foarte mari: 69,70% în turul al doilea pentru candidatul PNL, Klaus Iohannis. Harta judeţului s-a colorat în galben, o singură comună – Hălmagiu fiind câştigată de candidatul PSD, Viorica Dăncilă. În ceea ce priveşte scorul USR de la alegerile prezidenţiale, prin cadidatul Dan Barna, acesta a fost sub cel obţinut la alegerile europarlamentare.
Descinderea de la PSD
Anul politic s-a încheiat cu descinderea procurorilor DNA la sediul PSD Arad şi cu anchete pe numele mai multor nume grele din rândul social-democraţilor. Dosarul instrumentat vizează abuzuri în serviciu, trafic de influenţe şi mite de mii de euro, totul în cadrul Direcţiei Regionale pentru Drumuri Timişoara. Numele implicate în acest dosar sunt: Cristian Ispravnic, șeful DRDP Timișoara, Cristian Hogea, șeful Agenției de Control și Încasare de la punctul de trecere a fontierei Nădlac II și vicepreședinte al filialei județene Arad a PSD, Elisabeta Miuțescu, angajată a Agenției de Control și Încasare de la punctul de trecere a fontierei Nădlac II, Mircea Lucaciu, șef la Departamentul Venituri al DRDP Timișoara, Cristian Dima, lucrător la cântar, Vasile Alin Băeșan, Mirel Patriciu Pașcu. De asemenea, deputaţii Dorel Căprar şi Florin Tripa au fost duşi la audieri şi au fost inculpaţi în dosar.
Perspective pentru 2020
Anul 2020 va aduce două scrutine electorale, poate cele mai importante în sistemul politic românesc. Primele vor fi alegerile locale care vor stabili puterea la nivelul administraţiei locale, iar în toamnă se vor organiza alegeri parlamentare. Unele schimbări sunt aşteptate în ceea ce priveşte alegerile locale, surse din cadrul partidelor precizând că la început de 2020 se va modifica legea electorală şi primarii vor fi aleşi, din nou, din două tururi de scrutin. De asemenea, există în continuare voci care susţin necesitatea unor alegeri parlamentare anticipate. În tot acest timp, în interiorul fiecărui partid se fac sondaje privind cei mai bine-clasaţi candidaţi pentru primării.
Aşadar, 2020 va fi un an important pentru toate partidele politice.
Trimite articolul
XDoar ca Usr nu a participat singur la alegerile europarlamentare sau prezidentiale ci in alianta cu PLUS. Just to know.