ARAD. Anul școlar 2022-2023 va începe pe 5 septembrie, atunci când elevii din toate ciclurile de învățământ preșcolar vor reveni în clase. În județul Arad există 456 de unități de învățământ, 164 dintre ele având personalitate juridică, în timp ce restul sunt arondate celor 164. Aceste unități de învățământ – de la creșe și grădinițe până la licee și colegii – funcționează în 714 clădiri care au ca destinație „unitate de învățământ”.
Am solicitat Inspectoratului Școlar Județean Arad o situație a autorizațiilor de securitate la incendiu și a autorizațiilor sanitare. Conform răspunsului transmis de IȘJ Arad, din cele 714 clădiri menționate, 124 au autorizație de securitate la incendiu. Alte 89 de clădiri sunt în curs de autorizare, iar pentru 63 nici măcar nu s-au demarat procedurile necesare obținerii autorizației. „Menționăm faptul că un număr de 438 de clădiri NU necesită autorizație de securitate la incendiu, fiind construite înainte de anul 1992 și nefiindu-le aduse modificări constructive și funcționale de la anul construirii, conform legislației în vigoare”, se menționează în răspunsul trimis de Inspectorat. Așadar, din totalul clădirilor care au nevoie de autorizație (276), mai puțin de jumătate au documentul (124).
Autorizațiile sanitare
Situația e ceva mai bună când vine vorba despre autorizația sanitară de funcționare. Aici, din cele 714 clădiri în care funcționează unități de învățământ, 591 au deja autorizația. Pentru alte 41 de clădiri autorizația este în curs de obținere, în timp ce pentru 82 de clădiri încă nu s-au solicitat autorizațiile necesare.
4 școli închise
Am întrebat și în câte clădiri în care funcționează unitățile de învățământ nu vor putea fi începute cursurile cu prezență fizică în 5 septembrie și care sunt motivele pentru care se află în această situație. Conform celor de la IȘJ Arad, 4 clădiri sunt într-o astfel de situație, din cauza unor lucrări de reabilitare. Întrebați despre numărul clădirilor noi în care funcționează unitățile de învățământ au fost inaugurate sau vor fi date în folosință anul acesta, cei de la IȘJ au dat același răspuns – 4. Totuși, întrebarea noastră a fost legată de numărul de clădiri noi, nu de cele aflate în proces de reabilitare.
61 de mii de elevi
Noul an școlar va începe pe 5 septembrie pentru 61.414 elevi, cei mai mulți fiind în ciclul primar – 18.333 de elevi. Urmează ciclul gimnazial, cu 15.695 de elevi și cel liceal, cu 12.975 de elevi. Cei mai puțini sunt cei care „vin din urmă” – ciclul preșcolar, cu doar 12.108 copii. Numărul elevilor și copiilor din învățământul preuniversitar este tot mai mic, de la un an la altul. Conform datelor pe care le deținem, în anul școlar 2021-2022 au fost înscriși 63.922 de elevi în instituțiile de învățământ din județul Arad, aici fiind incluși și cei din programul „A doua șansă”.
Cinci module în anul școlar
Anul școlar 2022-2023 va fi primul împărțit în cinci module, în loc de două semestre, iar calendarul anului școlar va fi diferit de la județ la județ. În Arad, cursurile vor începe pe 5 septembrie și vor ține până pe 21 octombrie – primul modul. Între 24 și 30 octombrie, elevii vor avea vacanța de toamnă. Între 1 noiembrie și 22 decembrie vor fi cursurile celui de-al doilea modul, iar între 23 decembrie și 8 ianuarie, toți elevii se vor afla în vacanța de iarnă. Al treilea modul începe pe 9 ianuarie și ține până pe 19 februarie, urmând ca între 20 și 26 februarie elevii să aibă parte de o altă vacanță. Modulul cu numărul patru va începe pe 27 februarie și va ține până pe 6 aprilie, vacanța de primăvară urmând să fie între 7 și 18 aprilie. Ultimul modul începe miercuri, 19 aprilie 2023, și ține până pe 16 iunie. Elevii de clasa a XII-a vor încheia cursurile pe 2 iunie, iar cei de a VIII-a vor încheia cursurile pe 9 iunie. Ceilalți elevi vor încheia anul școlar pe 16 iunie 2023.
Examenele naționale
Datele examenelor naționale nu au fost încă stabilite concret, însă sursele Edupedu.ro arată că elevii de a VIII-a vor susține examenul de Evaluare Națională între 19 și 22 iunie 2023, iar cei de a XII-a și a XIII-a vor susține examenul de Bacalaureat Național între 12 și 21 iunie 2023 – evaluarea competențelor, respectiv 26 și 29 iunie 2023 – probele scrise.
Trimite articolul
XStati linistiti… legile nu sunt aceleasi pentru institutiile de stat ca pentru cele private. Ei pot sa faca ce vor si sa functioneze linistiti, noi nu putem.
-
@Nicu, si nu ti se pare normal?? Pai daca ma duc la birt, trebuie sa fie la standard occidental, asa este normal. oricum la scoala si la gradinita merg doar copii, nu este asa important. in opinia ”autoritatilor”… Pana nu-i luam in furci nu se v-a schimba nimic.
pruncii aia din poza fug ca disperatii din o asa zisa scoala… ceea ce reflecta perfect realitatea… cu cadrele didactice plantate pe viata in posturi fara pic de intiativa in a se auto dezvolta si fara pic de control pe parte de performanta, ajungem exact ce doresc conducatorii nostrii: multi si prosti. Dar… suntem tot mai putini… aici le va da cu virgula… ca prosti suntem deja ca nu i-am linsat.
A fost vreun an sa inceapa atfel? Pariem ca si la anu’ or sa inceapa la fel?…articol, in lipsa de subiecte?!
si de ce nu sunt aceste autorizatii?
cine e de vina si ce masuri s-au luat ?
Nu se gaseste nimeni din domeniul respectiv sa sesizeze DIICOT sau DNA si sa vedem ce vor zice ?
-
Ti se pare ca DIICOT si DNA nu fac parte tot din categoria institutiilor de stat? Tu cum crezi ca “functioneaza” tara asta? Crezi ca cei de la Sanatate fac ce vor ei si cei de la Anti-Coruptie pot sa faca ceva fara sa afle sefii cei de la putere? Crezi ca ar fi lasati sa inchida o scoala unde directorul sau cei de la inspectorat sunt cunostiinte cu cei de la primarie, iar cei de la primarie cu cei de la politie si cei de la politie cu cei de la dna?
Statul roman e un cancer si e bagat peste tot deja… Se schimba si se inchide doar cand cineva supara pe cine nu trebuie… In rest, bani sa intre la buget.
Din poza se vede ca elevii nu-s supravegheati de dascali. Asa se iese din scoala ? Zici ca au dat turcii peste ei. Unde-s dascalii ?Despre riscul vreunei accidentari nu spune nimeni nimic? Si daca se intampla doar copiii or fi de vina sa fie clar.!
-
Poate copiii fug de vreun profesor pedofil.
Cate primarii is vor permite la iarna sa incalzeasca scoliile,gradinitele,cresele?
Chiar …cresa on line vreau sa vad.
la 21 e haos,bani bani si iar bani.casiera clasei e nesimtita rau.e mana-n mana cu diriginta si directorul?nu vine DNA-ul peste ei oare?
Traiasca Romania educata !! Sa dam tarii oameni educati si capabili !! Oare ????