Jurnaliștii publicației Recorder au solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică date despre rezultatele celor mai recente seturi de analize efectuate la rețelele de apă din mediul rural. Conform datelor primite de către publicație de la DSP Arad, 16 comune din județ au rețea proprie de apă restul fie neavând rețea, fie fiind conectate la rețelele de apă ale unor orașe. Dintre cele 16, în cazul a nouă comune, datele furnizate de către Direcția de Sănătate Publică au relevat faptul că analizele făcute de instituție au înregistrat depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți prin lege. Cele nouă comune sunt Cărand, Grăniceri, Hălmăgel, Ignești, Pilu, Șagu, Vărădia de Mureș, Zărand și Zerind.
Indicatorii depășiți
Mai departe vom expune depășirile indicatorilor, așa cum sunt indicate de către echipa Recorder, pentru fiecare comună în parte: Cărand – neconformități la indicatorul clor liber rezidual; Grăniceri – depășiri la indicatorii clor rezidual liber, Amoniu, Mangan, bacterii coliforme (în satul Șiclău); Hălmăgel – depășiri la indicatorii bacterii coliforme, E-Coli, enterococi; Ignești – depășiri la indicatorii clor rezidual liber, E-coli (în satul Nădălbești); Pilu – depășiri la indicatorul Amoniu (satul Vărșand); Șagu – depășiri la indicatorul Nitrat; Vărădia de Mureș – depășiri la indicatorul clor rezidual liber; Zărand – depășiri la indicatorul Mangan; Zerind – depășiri la indicatorii Arsen, Mangan, Amoniu.
Analize din 2019
Datele obținute de către Recorder fac referire la analizele efectuate de Direcția de Sănătate Publică Arad în anul 2019, astfel că este posibil ca unele dintre aceste depășiri ale unor indicatori să fi fost remediate între timp. Și cei de la Recorder au ținut să precizeze că depășirile acestea reprezintă o abatere de la parametrii stabiliți prin lege, după standardele impuse de Uniunea Europeană, însă asta nu înseamnă că apa din localitățile respective este otrăvitoare, ci înseamnă că apa poate pune în pericol sănătatea consumatorilor.
Harta publicată de Recorder arată și că în comunele Cermei, Felnac, Moneasa, Peregu Mare, Șepreuș, Vinga și Zăbrani nu s-au înregistrat depășiri ale indicatorilor de potabilitate stabiliți prin lege, în cadrul analizelor efectuate de DSP în 2019.
Legea impune teste
Legea apei potabile prevede faptul că apa din rețele trebuie analizată periodic de către primării, firme private sau de Direcția de Sănătate Publică, documentul stabilind și parametrii de potabilitate a căror depășire este interzisă. „În zonele rurale, aceste analize impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți”, scriu cei de la Recorder.
Trimite articolul
XZiarul vostru e la genunchele publicației menționate. Din Toate punctele de vedere. Și asta datorată Conducerii.
indicatorul clor rezidual liber si indicatorul Amoniu sa aiba legatura cu tabacariile ce au functionat zeci de ani si care aruncau clorura de amoniu in natura?
-
am uitat sa adauga ca aruncat la intamplare pe pamant in timp ajunge in panza freatica
-
Nu stiu daca in procesul de tabacire se foloseste clorul , iar daca se foloseste in ce cantitate , stiu in schimb ca e folosit varul si in special cromul , asta in procesul de tabacire rapida ( tabacirea cu crom ) in celalalt proces se foloseste tanini vegetali , deci chiar nici o urma de chimicale , insa in jud Arad cred ca nici o tabacarie nu a avut in procesul ei acest mod de tabacire vegetala
Si cata spaga a dat compania de apa din Arad sa nu mai se stie nimic de ei?
Inca mai am pozele cu apa de la robinet dupa ce a ajuns scurgerea in ea. Din doua zone a orasului (Micalaca ,Bujac) avea o culoare interesanta de maro cu tente de verde.
Dupa am avut minunata placere de un val de probleme la stomac.
Articolele sunt uitate, rezultatele de cautari curatate si parca totul este bine.
Clorul e folosit de uzina de apa pt omorârea bacteriilor din apa.Ca se pune prea mult,se întâmplă ca și la ștranduri când devine periculos.Amoniu probabil din folosirea îngrășămintelor chimice în agricultura,nitritii posibil din gunoiul de grajd.
Apa la Ineu este totalmente nepotabila…..din pacate, aceasta CAA se dovedeste incapabila de a gestiona resursele de apa a judetului Arad !
Referitor la articolul d_voastra prin care ne informati ca apa in felnac este ok, dorim sa aducem la cunostinta faptul ca apa din felnac nu poate fi folosita nici macar pt nevoile menajere intrucat defecteaza aparatele elctrocasnice ( boilere, masini de spalat, masini spalat vase, etc. pateaza vesela, iar privitor la potabilitate, nici nu poate fi vorba ..
Este de notorietate faptul ca un procent ridicat din cazurile de colica renala a pacientilor din spitalele aradene provine din felnac.
Deasemenea este stiut faptul ca , sanatatea oamenilor depinde de calitatea apei pe care o beau iar in felnac , localitate cu nr considerabili de asistati social nu putem pretinde ca acesti oameni isi pot cumpara apa din magazinele satesti.
Este rusinos faptul ca o localitate aflata la 15 km de arad ridica o asemenea problema si nu se face nimic ipentru a se solutiona problema , ba mai mult ni se sugerează ca putem “dormi linistiti” in acest sens.
Detestabil este si faptul ca in sprijinul acestor neadevaruri se vine cu analize de laborator a unor institutii care ar trebui sa vina in sprijinul cetateanului si sa vegheze la sanatatea lui .
Ceea ce isi doreste orice cetatean din partea d_voastra si a mass-mediei in genere este obiectivitatea.
Asadar va rugam domnilor verificati temeinic informatiile primite si veniti pe teren si intrebati si omul de rand cat de bine o duce.
In sprijinul celor afirmate voi incerca sa va trimit fortografii care vorbesc de la sine cu privire la calitatea apei. Poate d-voastra veti reusi sa sensibilizati institutiile competente cu probe concrete.
Cu cosideratie, in speranta solutionarii unei probleme importante a cetățenilor din felnac.
.