Compania de Apă şi-a făcut publică intenţia de a construi, pe o suprafaţă de 12 hectare de teren, un parc cu panouri solare în nordul municipiului Arad. Energia produsă aici va fi folosită de mai multe Uzine de Apă şi puncte de lucru ale companiei. Societatea a lansat licitaţia pentru „achiziţionarea de servicii de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru obiectivul “Parc fotovoltaic de producere a energiei electrice din conversia energiei solare de 2MW”. Realizarea documentaţiei este obligatorie pentru obţinerea de fonduri europene pentru acest obiectiv.
Pentru microsistemul Arad
Compania de Apă Arad exploatează în prezent 24 de microsisteme de alimentare cu apă şi canalizare ale judeţului Arad. Este vorba despre microsistemele Arad, Curtici, Pecica, Iratoş, Vinga, Zăbrani, Moneasa, Gurahonţ, Bocsig, Hălmagiu, Căsoaia, Tauţ, Vărşand, Pâncota, Lipova, Sântana, Nădlac, Ineu, Şepreuş, Zărand, Ghioroc, Felnac, Săvârşin şi Cermei.
„În calitatea sa de operator regional, Compania de apă Arad asigură alimentarea cu apă şi canalizare, servicii de interes public sau de interes economic general pentru care suportă din bugetul propriu cheltuielile generale de administrare, respectiv plata energiei electrice, termice, etc. Acest proiect se va realiza în vederea reduceri costurilor cu energia electrică pentru microsistemul Arad”, se precizează în caietul de sarcini.
În nordul oraşului
S-a stabilit şi locaţia pentru viitorul parc fotovoltaic. „Amplasamentul propus pentru aceste panouri fotovoltaice este frontul de captare Nord Arad, forajele sunt împrejmuite cu gard din plasă de sârmă (…), în incinta acestor foraje există următoarele: gospodărie subterană, stâlpi electrici, transformatoare, zone de depozitare, drumuri în exploatare, care au o zonă de protecţie care trebuie respectată şi unde nu se pot amplasa aceste panouri fotovoltaice. Precizăm că suprafaţa totală împrejmuită este în jur de 60 ha; din această suprafaţă se poate folosi pentru panouri o suprafaţă de aproximativ 10 – 12 ha”, se subliniază în documentaţia publicată de Compania de Apă.
Uzine şi staţii de pompare
Prin implementarea investiţiei, Compania de Apă Arad doreşte să reducă valoare facturilor la energia electrică pentru consumul înregistrat la unele puncte de lucru şi obiective aparţinând microsistemului municipiul Arad.
Este vorba despre Frontul de captare Nord Arad, Frontul de captare Mândruloc, Sediul Central al Companiei de Apă Arad
Uzina de Apă nr. 1, Uzina de Apă nr. 2, Staţia de Epurare a municipiului Arad, respectiv Staţiile de pompare ape menajere şi apă potabilă din municipiul Arad.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!