Comunele racordate la reţeaua de apă a uzinei din Bocsig au mari probleme în ultimele luni. Încă din iunie a început să scadă presiunea la robinetele din gospodării, dar din iulie lucrurile sunt greu de acceptat. Mii de familii primesc apă doar câteva ore pe zi, asta deşi s-a instituit un program de furzinare, dar care nu este respectat.
Localnicii din comunele Bocsig, Craiva, Beliu şi Hăşmaş au ajuns la capătul răbdării. Îi bombadează pe primari cu plângeri, însă aceştia ridică din umeri şi spun că şi ei se luptă cu uzina de apă, care aparţine de Compania de Apă Arad. Edilii cer de ani de zile să se facă investiţii, dar s-au ales doar cu promisiuni. Ar fi necesare puţuri noi, pentru că cele exploatate acum nu mai fac faţă consumului, în condiţiile în care şi solul este secat.
„Avem apă la robinet câteva ore pe zi, şi atunci la o presiune foarte slabă, că nu putem folosi nici maşina de spălat. Pentru băut mai cumpărăm, dar pentru gospodărie, pentru animale, este greu să adunăm atunci când se deschid robinetele. Toţi oamenii îşi fac rezerve, aşa că nu e presiune. Fântânile din sat nu prea mai sunt bune, pentru că oamenii au renunţat la ele fiind racordaţi la reţea. Am făcut o grămadă de sesizări, dar primăriţa dă din umeri şi spune că nu e treaba ei, că e de vină uzina de apă. Noi credem că treaba primarului e să se bată, să lupte pentru problemele oamenilor care i-au acordat votul şi încredere, mai ales că cei de la uzină nici nu ne răspund la telefoane”, se plânge un localnic din satul Răpsig.
Primăriţa din Bocsig, Teodora Abrudean, nu a putut fi contactată, însă pe pagina de Facebook a Primăriei este postat un anunţ încă din 8 iulie, privind instituirea programului de întreruperi la furnizarea apei.
“După foarte multe discuții cu reprezentanții Companiei de Apă Arad, a avut loc o ședință în care s-a discutat în mod special problema opririi apei, care ne afectează pe toți, mai ales în perioada de caniculă, când, trebuie să recunoaștem, apa este extrem de importantă. Așa cum am tot explicat, cantitatea de apă, capacitatea rezervoarelor și a pompelor este aceeași de câțiva ani, însă a crescut numărul de branșamente și al instalațiilor de picurare. Concluzia la care s-a ajuns a fost să se stabilească un program de întreruperi, pentru a da posibilitatea de a umple rezervoarele din nou, astfel încât să avem apă în restul timpului. Astfel, va fi oprită apa în toate satele din comunele Bocsig, Beliu și Craiva în fiecare noapte, între orele 00.00-04.00 și ziua, între orele 09.00-11.00”, a anunţat Primăria Bocsig.
Conform sursei citate, se fac demersuri pentru a se identifica două suprafețe de teren pe care să le pună la dispoziția Companiei de Apă Arad, în vederea forării a două puțuri, ceea ce ar rezolva problema în zonă.
Apă, două ore pe zi
Deşi s-a stabilit că ziua se furnizează apă, în realitate nu este aşa. Nu o spun doar localnicii, ci şi primarii. Edilul-şef al comunei Hăşmaş, Cornel Popa, spune că de o lună de zile apa curge doar trei ore pe zi la robinet.
“Este mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu! Noi primim apa doar de la 6 la 9 dimineaţa, dar sunt zile în care nu curge deloc. Oamenii sunt disperaţi şi mă bombardează cu telefoane, eu sunt nevoit să le spun că nici eu nu am apă. Cei de la uzină ne aburesc de ani de zile că vor face investiţii în foraje noi, dar fără să facă ceva concret. Am realiza noi un sistem propriu de alimentare cu apă, dacă am dispune de fonduri pentru un astfel de proiect”, se plânge primarul.
Edilul-şef din Craiva, Ioan Coşa, spune că situaţia în comuna sa este şi mai rea:
“De o lună primim apă doar două ore pe zi, dar în unele locuri au fost patru zile la rând fără apă. Am vorbit cu directorul uzinei de la Bocsig, a spus că se vor face foraje noi, însă asta auzim de ani de zile”.
Locuitorii din comuna Beliu par ceva mai norocoşi. Ei au apă mai multe ore pe zi, însă la o presiune mică.
“Sunt probleme cu apa de la începutul verii. Ar fi necesar un turn de apă, care să asigure presiunea, dar vedeţi şi dumneavostră că nu au fost în stare să îl finalizeze în 20 de ani pe cel din satul Răpsig”, afirmă primarul, Coraş Horhat.
Răspunsul furnizorului
Contactaţi de Jurnal Arădean şi www.aradon.ro, reprezentanţii Companiei de Apă ne-au transmis că problemele sunt cauzate de secetă. “Compania de Apă Arad depune eforturi pentru a identifica soluții în zonele afectate de secetă, unde rezerva de apă din sol este limitată. În unitățile administrativ-teritoriale: UAT Beliu, UAT Bocsig, UAT Craiva și UAT Hășmaș, în perioadele secetoase, este nevoie de refacerea rezervei în bazinele de înmagazinare. În localitățile aparținând de aceste UAT–uri există întreruperi de apă, tocmai pentru refacerea rezervei de apă. S-a convenit la un program de întreruperi, în intervalul orar 24-04 și dimineața, între orele 9-11, pentru a afecta cât mai puțin populația. În zonele respective sunt în curs de identificare și stabilire suprafețe de teren în vederea forării de noi puțuri”, a transmis instituţia. Compania de Apă mai ţine să recomande “utilizarea cu responsabilitate a resurselor de apă, în special în perioadele caniculare”.
Turnul din Răpsig și povestea apei
Cei care ajung în satul Răpsig fac glume pe seama construcţiei ce trebuia să fie un turn de apă care să deservească sate din zonă. Turnul din beton a fost construit în 1998, însă bazinul greu de 30 de tone nu a mai fost ridicat niciodată de la sol. Astfel, în loc să fie la o înălţime de 20 de metri, stă printre buruieni, iar construcţia pare cu capul în jos. De-a lungul timpului, administraţia din comuna Bocsig a cerut explicaţii Companiei de Apă, care a tot promis că va finaliza lucrarea. De altfel, în 2014 erau alocați 275.000 de lei pentru lucrări, dar nu s-a întâmplat nimic de atunci. Reprezentanţii Companiei de Apă explicau, ulterior, că au reziliat contractul cu firma din Hunedoara care ar fi trebuit să ridice cuva de la sol şi să o fixeze în vârful turnului, pentru că pretenţiile financiare au fost schimbate. După semnarea contractului, firma a constatat că operaţiunea ar fi mult mai dificilă şi mai scumpă.
Trimite articolul
Xa inviat Ceausescu……?
-
Cetarean esti chiar in greseala, pe vremea aceluia nimeni nu isi permitea sa isi insuseasca o resursa naturala de prima importanta ca apa , si mai ales sa o vanda…cui? ungurilor !
-
CORECT , problema e ca aradeanul nostru nu stie ce apa mizerabila ni se serveste la robinet pentru 8 lei mc !!
-
Din articol “Este mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu! Noi primim apa doar de la 6 la 9 dimineaţa, dar sunt zile în care nu curge deloc. Oamenii sunt disperaţi şi mă bombardează cu telefoane, eu sunt nevoit să le spun că nici eu nu am apă.”Ca cum ma oameni buni, ca cand acum este kakapitalizm nu e bine????!!!!O sexualitate ,pardon societate orientata spe nevoile omului ?Ca cand era comunism era de rau. Ha,ha
Pai daca uda iarba in fiecare seara normal ca raman fara apa. Ar trebui si ei sa se gandeasca ca este an secetos si o sa ramana fara apa potabila daca o folosesc la irigatii, dar na. Cum sa ma falesc eu la vecinu daca mi se usca iarba ?
-
Doldat D, dupa tine numai ungurii au voie sa ude solariile Si mai ales cu apa din Arad/Romania, da ? De ce nu faci taraboi impotriva celor ce exporta apa ?!? Esti angajatul regiei asteia de cacao ?
-
Apa pt irigatii o iau din Mures cei care exporta pt irigatii, nu apa potabila din puturi.
Este o diferenta, dar totusi ai dreptate, ar trebui oricum folosita pt irigatia terenurilor agricole in tara noastra.
Din pacate noi nu prea investim in irigatii pt ca trebuie sa ne cumparam “Jipuri” sa vada neamul ce tare is io.
-
Lasa ca majoritatea celor care acum sufera locuiesc in localitati unde au votat ca orbii ,PNL, care pnl le-a mai si scumpit apa acum o luna ca de…., asa a vrut ” Contesa Giany” doctor in administratie ….!
Beti bere,vin,sampanie!
Dar ,,minunata ,, RAAC regia de partid si familie a facut contract de export de apa in U*ngaria . De ce i s-a aprobat6 asa ceva in loc sa fie pusa sa reglementeze problema extinderii retelei de apa in tot judetul, ca nicunde sa nu mai fie rationalizata apa. De altfel si in oras se remarca o scadere notabila a presiunii apei in retea. De ce ?
Regia lui peste nu da explicatii dar la sediul central duduie aparatele de aer conditionat 24/24 ore , chiar si cand fericitele familiii angajate acolo cu mic cu mare sunt in zile libere.
Intre timp, stalpii grosi din zidarie ai gardului uzinei de pe str Ioan Alexandru sunt sparti bucatica cu bucatica de angajatii ce scot pe acolo noaptea piese metalice mari si ce se mai nimereste.
Ca pe mosia familiilor lor, de fapt, ca asta e RAAC mosia unor jmecheri ce au pus labele jegoase de profitori pe cea mai insemnata resursa strategica a unei tari.
MAI TREBUIESC ANGAJATI INCA VREO TREI DIRECTORI PE LINGA CEI NOUA PENTRU A PUTEA FACE FATA SITUATIEI
Las’ ca noi dam apa in Ungaria
Scurt si la subiect…Directorul si șatra lui dați afară urgent ! La Aptiv sunt locuri pt ei !..incompetenta , …iau salarii uriașei 0 realizari !….Alo Dnul Bibart Cristina ..Balcea….faceți un control la burtoși ăia….dați ii afară urgent !