Direcția de Sănătate Publică Arad revine cu informații privind obligațiile stipulate în Ordonanța nr. 7/18.01.2023, privind calitatea apei destinate consumului uman, ordonanță care a intrat în vigoare în luna noiembrie a anului trecut. „Calitatea apei din întreprinderile cu profil alimentar, astfel cum sunt definite la art. 3 pct. 2din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselo alimentare, care deţin sursă proprie de aprovizionare cu apă se analizează cu frecvenţa prevăzută în programele de monitorizare a calităţii apei potabile care se întocmesc şi se supun avizării Direcţiilor
de Sănătate Publică judeţene”, informează DSP.
Cum se procedează
Direcţia de Sănătate Publică prelevează şi analizează un număr de probe de apă de la întreprinderile cu profil alimentar care folosesc apă din foraje proprii, conform programului de prelevare şi analiză prevăzut în tabelele 2, 4 şi 6 din anexa nr. 1 la normele metodologice de aplicare a orrdonanței menționate mai sus.
Calitatea apei din întreprinderile cu profil alimentar, care deţin sursă proprie de aprovizionare cu
apă se analizează cu frecvenţa prevăzută în tabelele nr. 5 şi 6 din anexa nr. 1 la normele metodologice, calculată în funcţie de volumul de apă folosit în unităţile respective;
Programele de monitorizare a calităţii apei potabile prevăzute la alin. (1) se întocmesc şi se supun
avizării direcţiilor de sănătate publică judeţene.
Se sancționează
Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, conform legislatiei mai sus amintite, neîntocmirea şi/sau netransmiterea către Direcţia de Sănătate Publică judeţeană, a programului anual de monitorizare, de către întreprinderile cu profil alimentar care deţin sursă proprie de apă, neîncheierea de către furnizorul de apă a unui contract cu un laborator înregistrat la Ministerul Sănătăţii pentru analizarea probelor de apă, dacă furnizorul de apă nu are capacitate proprie de analiză, precum si nerespectarea de către întreprinderile cu profil alimentar care deţin surse proprii de apă a frecvenţei prevăzută în tabelul nr. 5 din anexa nr. 1 la prezentele norme pentru monitorizarea operaţională a calităţii apei din unităţile de procesare, depozitare şi comercializare a produselor alimentare care deţin sursă proprie de apă, mai precizează reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Arad.