Scandalurile din cadrul Asociaţiilor de Proprietari pe problema diferenţelor de apă înregistrate la nivelul contoarelor de branşament şi suma repartitoarelor individuale tind să se perpetueze. În condiţiile în care, lunar, mare parte din proprietari sunt puşi în situaţia de a plăti un consum mult mai mare decât reiese din cantitatea înregistrată la nivelul contoarelor din apartamente, foarte multe sesizări au ajuns şi la nivelul Uniunii Locale a Asociaţiilor de Proprietari Arad (ULALA).
Regulament propriu
Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA, ne-a informat că „Asociaţiile de Proprietari se confruntă şi se vor confrunta cu problema diferenţelor de apă înregistrate la nivelul contoarelor de branşament şi suma repartitoarelor individuale”, iar cauzele sunt multiple. „Asociaţia trebuie să-şi adopte propriul regulament de repartizare a consumurilor de apă, inclusiv a pierderilor şi diferenţelor înregistrate în care să se specifice modalitatea de calcul, conform prevederilor Legii 230/2007 a Asociaţiilor de Proprietari”, a declarat Vasile Arion.
Vecini necinstiţi?
Deşi nu este una dintre principalele cauze posibile, în afara scurgerilor accidentale sau golirea instalaţiilor pentru reparaţii, respectiv, consumurile comune (pentru spălarea casei scărilor, grădinărit), necinstea vecinilor care nu citesc corect datele indicate de contoare se numără printre motivele diferenţelor înregistrate. Citirea eronată (voită sau nu) a indexurilor poate fi însă eliminată. „Este indicată verificarea periodică a citirilor date de proprietari. Se recomandă citirea cu doi submultipli a consumurilor”, subliniază Vasile Arion.
Cauze multiple
Potrivit acestuia, sunt însă multe cauze posibile pentru diferenţele înregistrate. Apometrele pot avea clasa de precizie diferită. „Contoarele montate de compania de apă la nivelul branşamentului sunt de clasa de precizie C, care înregistrează fiecare cantitate de apă ce trece prin contor. Cele destinate pentru locatari nu sunt contoare, ci repartitoare, de o clasă de precizie inferioară contorului de branşament. Există posibilitatea ca Asociaţiile să-şi achiziţioneze contoare multijet sau volumetrice de clasă B sau C care să înregistreze consumurile cu exactitate, cu un preţ de până la 30 de euro bucata”. Mai sunt cazuri în care apometrele sunt montate greşit. „Montarea la verticală duce la înregistrarea unui debit mai mic, turbina începând să se învârtească de la un debit mai mare de apă”, spune Arion.
Calitatea apei…
Potrivit specialiştilor, calitatea proastă a apei (prin depuneri, impurităţi) influenţează buna funcţionare a repartitoarelor individuale.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!