De zeci de ani apa minerală Lipova a fost nu doar un produs autentic, dar şi o marcă a judeţului. A fost o emblemă a Băilor Lipova, iar izvoarele de apă minerală din zonă erau o atracţie pentru turiştii români şi străini. Din păcate, apa minerală a intrat… în faliment.
Investiţiile în liniile de tehnologizare şi în promovarea mărcii deţinute de Lipomin nu au putut salva societatea.
Compania era chiar şi listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), însă, a fost nevoită să se retragă de pe piaţa bursieră în momentul declanşării procedurii de faliment. Cert este că, la final de an 2011, potrivit raportului publicat pe pagina BVB, Lipomin SA avea o pierdere brută de peste 44,6 milioane lei, o cifră de afaceri de 11,5 milioane lei, iar cheltuielile de producţie depăşeau 38,78 milioane lei.
În situaţia dată, companiei Lipomin nu i-a mai rămas altă soluţie decât să îşi ceară falimentul, iar procedura insolvenţei a fost deschisă încă de anul trecut.
Procedurile au continuat în vederea reorganizării companiei, administratorul judiciar anunţând că în luna iulie se va organiza o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor, tocmai pentru a se aproba planul de reorganizare. Lipomin-ul încearcă, aşadar, să îşi adune forţele pentru a reveni pe piaţă, pentru a redeveni un brand al Aradului, aşa cum a fost de-a lungul decenilor.
Desfacere regională
Apa minerală, atât de îndrăgită de arădeni, a avut o piaţă de desfacere mai mult regională, prezenţa la nivel naţional fiind ceva mai şubredă. Produsele Lipomin au ajuns cu precădere în municipiul şi judeţul Arad, în Timişoara şi localităţile din Timiş, în Bihor, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Sibiu, Satu Mare. Desigură că şi bucureştenii au avut parte de apa minerală arădeană, dar se pare că Lipova nu a avut destul de multă forţă pentru a surclasa alte mărci de apă minerală.
În acest moment, societatea se află în perioada de observaţie. Tabelul preliminar al creanţelor a fost depus în instanţă de către administratorul judiciar, iar contestaţiile au fost deja soluţionate.
Potrivit raportului semnat de Claudiu Corcodel, administratorul special al societăţii: „Ne aşteptăm ca implementarea unui plan de reorganizare acceptat de creidtori să poată fi efectuată începând cu luna septembrie/octombrie 2012”.
Mai multă varietate
În ceea ce priveşte produsele comercializate de Lipomin, apa minerală la PET şi cea la sticlă, sunt cele mai cunoscute. Însă, potrivit raportului afişat de Bursa de Valori Bucureşti, dezvoltarea comerţului a făcut ca apa minerală naturală îmbuteliată la sticlă să fie tot mai puţin cumpărată, în favoarea celei la PET.
Dacă în 2009, apă îmbuteliată în sticle a reprezentat aproximativ 8,25% dintre produsele vândute, anul trecut procentul ajunsese la doar 4,66%. În aceste condiţii, acţionarii Lipomin au luat în considerare o schimbare a strategiei de cucerire a pieţelor româneşti. Astfel, şi-au propus ca în viitor să aducă pe piaţă apă minerală decarbogazificată îmbuteliată în bidoane de 2,5, 5 şi 6 litri, dar şi băuturi răcoritate pe bază de apă minerală naturală.
Pentru a pune în aplicare aceste planuri societate a invesit în noi linii tehnologicie dar şi în studii de piaţă care să arate oportunitatea unor noi produse.
Constituirea Lipomin
Societatea pe acţiuni Lipomin a apărut pe piaţa economică în anul 1994. La acea dată Lipomin s.-a desprins din SC Phoenix SA Buziaş, în conformitate cu prevederilor Legii 31/1990, devenind Societatea comercială Lipomin SA şi înmatriculându-se la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Arad.
De la Lipova … în Cipru
Apa minerală de la izvoarele din Lipova este deţinut atât de persoane fizice cât şi de persoane juridice. Din totalul de 17 milioane lei – capital social, cea mai mare parte – 16,046 milioane lei este deţinută de Risata Holdings LTD CYP – o societate cu sediul declarat în Nicosia, Cipru.
Persoanele fizice deţin un număr de 336.526 de acţiuni, echivalentul a 710.904 lei, în timp ce persoanele juridice au fost 116.946 de acţiuni cu o valoare de capital de 245.586 lei.
Pe de altă parte, răsplătirea acţionarilor cu dividende nu s-a pus în practică în ultimii trei ani, administratorii explicând că: „politica societăţii cu privire la divedende a fost determinată de necesitatea utilizării fondurilor existente drept surse proprii de finanţare în vederea susţinerii activăţii”.
Schimbări de conduceri
Echipa de conducere din fruntea Lipomin a fost schimbată … de la an la an. Dacă în ianuarie 2010 Mihai Bogdan Bratu era numit preşedinte, Camelia Dumitru şi Ruxandra Iulia Pană – vicepreşedinţi, în următorul an componenţa s-a schimbat.
Locul lui Bratu a fost luat de Ruxadra Iulia Pană, structura de conducere fiind completată de Daniel Costea şi Horia Simu. Însă de această dată echipa nu a reuşit să reziste nici măcar un an. În luna iulie acţionarii au decis ca societatea să fie cârmuită de Claudiu Emanuel Corcodel – preşedinte şi Christopher Buckle – membru. Această conducere a fost validă până în noiembrie atunci când, intrând în insolvenţă, a fost numit un administrator judiciar.
A doua insolvenţă!
Acţionariatul Lipomin nu este la primul caz de insolvenţă. Principalul acţionar mai deţine şi Carpatina SA, o altă companie din domeniul apei minerale. În acest moment Carpatina SA este şi ea în insolvenţă, şi este catalogată ca fiind o filiala a Lipomin SA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!