ARAD. Controalele efectuate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad în cursul anului trecut au scos la iveală o serie de probleme privind apa potabilă. Am mai scris şi cu alte ocazii despre calitatea apei pe care o bem zi de zi şi, după cum arată Raportul DSP pe anul 2014, avem suficiente motive să revenim asupra acestui subiect. Pentru că avem ce scrie!
Amoniul, fierul, manganul şi clorul rezidual liber sunt doar câteva din „neconformităţile” – cum sunt denumite în raport – depistate la capătul reţelei de apă, adică la consumator. E vorba de neconformităţi la parametri chimici. În ceea ce priveşte parametrii microbiologici, „probele au fost necorespunzătoare la capăt reţea uzina de apă Hălmăgel, fântâna publică Lipova şi tabăra Nadăş. Au fost luate măsuri de restricţionare a distribuţiei apei şi folosirea alternativă a apei din sursă cu apă corespunzătoare, iar la uzina de apă Hălmăgel au fost luate măsuri de remediere a reţelei de distribuire a apei şi dezinfecţie adecvată” – se arată în Raportul DSP Arad.
Problema cea mai mare din apa potabilă pe care o beau locuitorii judeţului Arad o constituie, însă, arsenul. Din analiza probelor recoltate pentru determinarea metaloidului, a rezultat depăşirea concentraţiei maxime admise de arsen în localităţile Apateu, Pecica, Şepreuş, Vărşand (care aparţin de SC Compania de Apă Arad SA), localitatea Zerind (care aparţine de SC Compania de Apă Valea Crişurilor SRL, Chişineu Criş) şi localitatea Zerindu Mic (care aparţine de Primăria Mişca). Situaţia cea mai gravă este la Apateu şi Zerindu Mic, unde Direcţia de Sănătate Publică Arad a luat măsura restricţionării distribuirii apei, doar pentru uz menajer şi notificarea populaţiei în acest sens.
Măsuri
„La toate staţiile de tratare a apei potabile aparţinând de SC Compania de Apă Arad SA, s-a dispus verificarea eficienţei treptelor de dezarsenizare şi obiectivizarea acestei acţiuni prin recoltarea de probe de apă analizate într-un laborator acreditat RENAR, exceptând staţia de tratare a apei Apateu, care actualmente se găseşte în litigiu pentru locaţie. În acest caz, s-a luat măsura restricţionării distribuirii apei, doar pentru uz menajer şi notificarea populaţiei în acest sens. La staţia de tratare a apei Zerind, care ţine de SC Compania de Apă Valea Crişurilor SRL, Chişineu Criş, s-a dispus verificarea eficienţei treptei de dearsenizare şi luarea măsurilor de optimizare a funcţionării acesteia, fapt care se va obiectiviza prin recoltare de probe şi analiza acestora într-un laborator acreditat. La staţia de tratare a apei potabile din localitatea Zerindu Mic, pendinte de Primăria Mişca, s-a dispus restricţionarea distribuirii apei doar pentru uz menajer şi notificarea populaţiei în acest sens. Menţionăm că la nivelul comunei Mişca, este în curs de amenajare şi dotare inclusiv cu instalaţie de dearsenizare, o nouă staţie de tratare a apei potabile, amplasată în localitatea Vânători, sat aparţinător comunei Mişca” – se arată în Raportul de activitate al DSP Arad pe anul 2014.
Concluzii
În judeţul Arad, problemele cele mai mari şi cu posibilităţi minime de rezolvare imediată, le ridică Zonele de Aprovizionare cu Apă Potabilă (ZAP) care au fost sau se află încă în administrarea primăriilor. „Cu ocazia controalelor anterioare, primăriilor li s-a impus avertizarea în scris a populaţiei cu privire la faptul că apa distribuită nu este potabilă. În master-planul judeţului Arad este prevăzută preluarea tuturor staţiilor de tratare şi reţelelor de distribuţie de către operatorul regional Compania de Apă Arad, cu excepţia celor din administrarea SC Compania de Apă Valea Crişurilor SA, Chişineu Criş. Preluarea acestor ZAP întâmpină probleme juridice, motiv pentru care nu pot fi retehnologizate staţiile de tratare” – se specificiă în Raportul DSP Arad. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate şase avertismente contravenţionale conform OG 2/2001.
Ce localităţi au fost controlate?
Din cele 31 de sisteme de aprovizionare cu apă (ZAA) din mediul rural, au fost controlate 16 sisteme: Apateu, Bocsig, Cărand, Căsoaia, Ghioroc, Grăniceri, Gurahonţ, Peregul Mic, Săvârşin, Şepreuş, Şiclău, Tauţ, Tisa Nouă, Vărădia de Mureş, Vinga, Zerind, 16 reţele de distribuţie din localităţile din zona rurală: Apateu, Gurahonţ, Almaş, Brazii, Dieci, Şepreuş, Peregul Mic, Peregul Mare, Căsoaia, Grăniceri, Şiclău, Bocsig, Beliu, Archiş, Hăşmaş, Craiva, Săvârşin, Vărădia de Mureş, Tisa Nouă, Zerind, Cărand, Selişte, Ghioroc, Păuliş, Miniş, Cuvin, Covăsânţ, Tauţ, Dud, Vinga, Cruceni, Zerind, Iermata Neagră. Au fost prelevate probe de apă din toate ZAA controlate, inclusiv din cele care au avut parametri neconformi în anul 2013 (Ghioroc, Bocsig, Zerind, Tauţ, Ghioroc, Cărand, Şiclău şi Tisa Nouă). În total au fost prelevate 48 de probe de apă, pentru analize microbiologice şi fizico-chimice, în laboratorul DSP Arad. De asemenea, au fost prelevate 9 probe pentru determinarea arsenului din apa potabila. Acestea au fost analizate în cadrul laboratorului DSP Constanţa.
Risc de cancer
Potrivit cercetărilor medicale, expunerea pe termen lung la arsen, chiar şi la un nivel scăzut, este asociată unui risc crescut de cancer la vezică, plămâni şi cancer de piele, cât şi riscului de diabet de tip 2 şi de afecţiuni cardiovasculare. În prezent, DSP Arad efectuează un studiu privind conţinutul de arsen în apa potabilă distribuită prin sistem centralizat în tot judeţul Arad şi corelarea acestuia cu patologia cronică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!