Milioane de euro se investesc în „resuscitarea” sistemelor de irigații din județul Arad. Încă de anul trecut a început să existe interes pentru a se investi în irigații, iar acum Aradul este tot mai aproape de a avea sisteme performante, moderne, noi prin care să se asigure irigarea culturilor. Vorbim de proiecte europene care vizează mai multe părți din județ, proiecte cu valori de aproximativ 1 milion de euro fiecare.
Problema irigațiilor din agricultură a făcut ca ani de zile fermierii să aștepte „mila Domnului” pentru a se asigura că vor avea ce culege. Culturile au zăcut în soare, au fost afectate de secetă, iar canalele și sistemele de irigare pur și simplu se deteriorau de la un an la altul. Practic, după 1989 nimeni nu a mai investit în menținerea și mentenanța sistemelor de irigare, canalele au ajuns să fie colmatate, iar stațiile de pompare au fost date uitării.
Situația pare să se schimbe dramatic, acum, când prin accesarea de finanțări europene nerambursabile, irigațiile au devenit o prioritate. Vorbim de zeci de mii de hectare de teren, doar în câteva zone din Arad, care au fost incluse în proiecte majore și unde în cel mai scurt timp vor funcțoiona din nou sistemele de irigare.
Cei mai avansați în punerea în practică a unui nou sistem de irigații sunt cei din zona Peregu Mare – Semlac. Organizația Utilizatorilor de Apă în Irirgații Peregu Mare desfășoară 2 proiecte majore, proiecte care au primit finanțări europene și de la anul vor fi funcționale.
2 milioane de euro se investesc în acest moment în zona Peregu Mare – Semlac pentru ca peste 4.200 de hectare de teren să poată fi irigate. Proiectul a fost licitat în 2017 și presupune reabilitarea infrastructurii secundare de irigare, preluată de către Organizația Utilizatorilor de Apă în Irirgații printr-un protocol de la Agenția pentru Îmbunătățiri Funciare. Deși nu s-a schimbat traseul conductelor, Doru Sever – managerul de proiect, ne-a explicat că „practic, totul este nou. Am păstrat traseul hidranților dar am veniti cu pompe noi, automatizare, conducte”.
„În următoarea perioadă vom derula licitația de execuție pentru etapa a doua a proiectului, urmând ca în ultima etapă să fie achiziționate instalițiile de irigat cu o valoare estimată de 300.000 de euro. Printre lucrările incluse în acest proiect sunt: reabilitarea clădirii stației de punere sub presiune, automatizare, lucrări pentru instalațiile de irigații, montajul conductelor de distribuție a apei pentru irigații”, ne-a mai declarat Doru Sever.
Ca termen preconizat de finalizare a tuturor acestor investiții, managerul de proiect ne-a spus că până în vara lui 2019 există toate premisele ca irigațiile să funcționeze la parametrii optimi. „Trebuie să spunem că vor putea fi irigate cel puţin 4.200 de hectare de teren, beneficiind, până acum, 19 fermieri – societăți comerciale și persoane fizice. Încercăm să anexăm și alte hectare din zonă care nu fac parte din OUAI Peregu Mare, dar nici din OUAI Semlac-Nădlac”, a mai punctat Sever.
Proiecte și pe alte zone
Putem spune că cei din zona Peregu Mare – Semlac au fost cei care au deschis drumul spre finanțările în sectorul irigațiilor. Văzând că lucrările avansează și că proiectul european nu este doar o promisiune pe hârtie, și alte OUAI din județ au decis să acceseze fonduri nerambursabile. Doru Sever ne-a declarat că în luna octombrie vor fi depuse 5 proiecte pe OUAI Semnlac – Nădlac, ceea ce înseamnă investiții de 5 milioane de euro – 1 reabilitare a stației de pompare existente și construirea a 4 stații de pompare noi care vor deservi aproximativ 8.000 de hectare, precum și pe OUAI Fântânele – Arad – 3 ploturi de irigații – stația de punere sub presiune se va reabilita și se vor face 2 stații noi.
16 milioane euro
În acest moment, per total, în irigațiile din județ ar urma să se investească aproximativ 16 milioane de euro, finanțări cu acoperire 100% prin PNDR – măsura 4.3 infrastructura de irigații.
Citiți principiile noastre de moderare aici!