Avem o adevărată comoară sub noi, în „subsolul” judeţului. Natura ne-a înzestrat cu unele dintre cele mai fierbinţi ape termale din toată ţara. Avem izvoare ale căror ape ajung la temperaturi de peste 80 de grade Celsius. Şi ce facem cu această bogăţie? O ignorăm în totalitate. Niciuna dintre primăriile judeţului nu pare dispusă să se înhame la un proiect european atât de amplu, cum ar fi realizarea unui ştrand termal. Valoarea unei astfel de lucrări ar fi foarte mare, 2-3 milioane de euro. Tot mare ar fi şi cofinanţarea celui care are curaj să demareze un astfel de proiect. Toţi factorii decizionali preferă să stea cu mâinile în sân decât să se apuce de ceva.
Oportunitatea exploatării apelor termale din Arad a făcut obiectul unei discuţii şi la Consiliul Judeţean Arad. Dar tentativa de a polemiza pe marginea acestui lucru a fost tăiată din start de preşedintele instituţiei, Iustin Cionca. Acesta a spus că nu prea există nicio sursă de finanţare pentru a scoate apele termale la suprafaţă.
„Am purtat discuţii cu vecinii din Ungaria, dar aceştia au refuzat să folosim fondurile transfrontaliere pentru ştranduri cu apă termală”, spunea Cionca. Şi, pe bună dreptate, maghiarii nu au niciun interes să cheltuie milioane de euro pe ştranduri pentru că… au făcut-o deja. Rar există un orăşel la graniţa dintre România şi Ungaria care să nu aibă un ştrand termal realizat pe fonduri europene. Ungurii ne-au luat-o cu mult înainte. Asta chiar dacă, potrivit datelor, apele lor termale nu sunt atât de calitative ca şi ale noastre.
Drept urmare, Consiliul Judeţean Arad nu are cum să realizeze o investiţie care să vizeze valorificarea apelor termale.
Fără linie de finanţare
Se pare că nici pe Programul Operaţional Regional 2014-2020 nu există linie de finanţare pentru realizarea unor astfel de investiţii. Aşa că nici primăriile, că or fi ele de comune ori de oraşe, nu pot depune proiecte pentru ştranduri termale. Nici măcar persoanele juridice nu se pot înhăma la o asemenea investiţie. Pentru că trebuie precizat că Uniunea Europeană oferă fonduri atât instituţiilor de stat, cât şi firmelor care vor să se dezvolte. Din păcate, în viitorul apropiat nu vom avea un ştrand modern, cu apă termală.
Apare în strategie
Comoara subterană a judeţului Arad apare şi în Strategia de Dezvoltare a Judeţului Arad, strategie adoptată până în anul 2020. Acolo se face referire la izvoarele de apă termală, la cum ar putea fi folosite acestea. Pe lângă ştranduri, apa termală ar putea deveni „combustibil” pentru încălzirea locuinţelor, a blocurilor, a serelor sau solariilor. Dar, din păcate, toate aceste idei au rămas doar pe hârtie şi nu se vor materializa cu siguranţă până în anul 2020. Poate că viitoarea strategie de dezvoltare a judeţului va aduce cu ea şi soluţii pentru valorificarea apei termale, nu doar idei fără nicio susţinere materială.
Nu rentează?
În cadrul discuţiei despre apele termale, Iustin Cionca a precizat şi faptul că investiţiile sunt nerentabile. „Am vorbit cu cei care au făcut ştranduri termale în Ungaria şi aceştia mi-au spus că încasările nu acoperă nici măcar costurile de funcţionare”, spune preşedintele CJA. Este greu de crezut acest lucru, dacă ne gândim numai la faptul că zeci de mii de arădeni, timişeni sau bihoreni, aleg să îşi petreacă zilele de weekend la ştrandurile din Ungaria. Asta fără a pune la socoată maghiarii care merg acolo şi care, probabil, sunt mai mulţi decât românii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!