Pornind de la premisa că fenomenul de îmbătrânire este un proces a cărui parametri pot fi modificaţi, cu scopul de a-l încetini, Universitatea din Pecs, împreună cu Institutul de Cercetare Bay-Logi din Miskolc şi Institutul de cercetare în nano-bio tehnologii din Miskolc, au dezvoltat un dispozitiv capabil să efectueze simultan măsurători ai unor parametri legate de viteza de reacţie a creierului (a impulsului nervos), tremurul dezvoltat de mână, funcţionalitatea sistemului cardio-vascular precum şi cel al sistemului nervos vegetativ.
Rezultatele obţinute în urma unei astfel de măsurători, fac posibilă identificarea în fază incipientă a unor posibile schimbări sau tendinţe de boală a persoanei în cauză astfel încât acesteia să i se poată recomanda un nou stil de viaţă (modus vivendi), care să prevină apariţia sau dezvoltarea unei boli propriu-zise.
Aparatul va fi adus la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în cursul lunii viitoare, pentru a fi folosit în cadrul Centrului de Tratament şi Cercetare al bolii Alzheimer, din comuna Socodor, judeţul Arad.
De asemenea, în cursul lunii octombrie, va veni la UVVG un reprezentant al Institutului de Cercetare în bio-ciberenetică din Ungaria, institut care a dezvoltat un dispozitiv pentru tratarea pacienţilor cu boala Alzheimer, bazat pe bio-rezonanţă. Acest ultim dispozitiv este deja utilizat în mai multe centre de tratament al pacienţilor de Alzheimer din Ungaria şi va fi donat Centrului de Tratament şi Cercetare al pacienţilor Alzheimer din Socodor, din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, în scop de cercetare şi tratament.
Centrul de Tratament şi Cercetare a bolii Alzheimer aparţine Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” şi este realizat în colaborare cu SC Terapeutica, Consorţiul Social şi Medical Del Borsodi din Miskolc (Ungaria) şi Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. dr. Al. Obregea.
Investiţia la Centrul de Tratament şi Cercetare a bolii Alzheimer se ridică la peste 5 milioane de euro şi cuprinde 20 de camere cu două paturi pentru bolnavi, servicii medicale, baze de tratamente şi agrement şi are o infrastructură de nivel european.
Colectivul de cercetare al bolii Alzheimer beneficiază de toate condiţiile pentru diagnosticul şi tratarea bolii, fiind dotat cu aparatură de ultimă oră pentru teste de biologie moleculară, anatomatologie şi biochimie, ceea ce confirmă interesul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” pentru studii în domeniul gerontologiei.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!