De cinci ani de zile ne chinuim să implementăm Sistemul integrat de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului Arad. În fapt, este un proiect uriaş, cu o valoare de peste 120 de milioane de lei, majoritatea fondurilor fiind nerambursabile, de la Uniunea Europeană. După ce Consiliul Judeţean Arad (CJA) a trecut prin diferite „peripeţii” cu societatea Confort SA, prima care a câştigat licitaţia pentru implementarea acestui proiect, în ceasul al 12-lea lucrurile par că intră pe făgaşul normal. În luna noiembrie a anului trecut a fost semnat contractul pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme din mediul urban, adică din toate oraşele judeţului nostru. Lucrările au fost executate într-un ritm foarte bun, aşa că sunt mai avansate decât se preconiza. Acum urmează un nou set de lucrări ce vor fi realizate: finalizarea staţiilor de transfer, a staţiilor de compostare şi a staţiei de sortare din judeţul Arad. Şi acestea au fost începute, dar au rămas în paragină, după ce contractul cu Confort SA a fost încheiat.
Şedinţă cu un punct
Consilierii judeţeni au fost chemaţi să participe la o şedinţă extraordinară la care un singur punct a fost important: aprobarea proiectului tehnic aferent lucrărilor ce mai trebuie executate la staţii. Nu a fost nicio problemă, nu a fost nicio discuţie, toţi aleşii votând în unanimitate propunerea CJA. Pentru ce a fost nevoie de o şedinţă extraordinară? Pentru ca lucrurile să se mişte cât de repede posibil. „Constructorul lucrează foarte bine, iar termenul de finalizare a lucrărilor la gropile neconforme ar putea fi devansat cu două luni de zile, din luna noiembrie, cum s-a estimat, în luna septembrie. Aşa că ne-am grăbit să aprobăm proiectul tehnic pentru ca lucrările de finalizare a staţiilor să înceapă şi ele”, a spus Adrian Ţolea, vicepreşedintele CJA. Acum, că documentaţia a fost aprobată, se poate începe pregătirea de şantier şi lucrul propriu-zis. „O săptămână de vară înseamnă foarte mult pentru o lucrare. Aşa că am preferat să convocăm o şedinţă extraordinară, să nu mai aşteptăm până în momentul în care va avea loc şedinţa ordinară”, a punctat Gabriela Chiricheu, directorul Direcţiei Programe de Dezvoltare din cadrul CJA.
Cu termen clar
Lucrările la master planul de deşeuri trebuie să se finalizeze cât mai repede. Pentru că Uniunea Europeană ne dă banii doar dacă termin proiectul în acest an. Cererile de plată vor trebui depuse până în luna noiembrie pentru ca Uniunea să plătească direct. Mai există o variantă, dar aceasta implică mai multă birocraţie: cererile să fie depuse inclusiv în luna decembrie, dar facturile să fie achitate, în prealabil, de CJA. Apoi, în baza cererilor, instituţia judeţeană îşi va primi banii înapoi de la Europa. Însă această variantă nu prea este îmbrăţişată de către cei de la CJA pentru că, în acest fel, sume importante de bani ar fi blocate până când Uniunea ne va restitui fondurile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!