Apasă butonul şi treci. O soluţie modernă pentru a câştiga câteva secunde sau minute din timpul care se pierde în aşteptarea schimbării semaforului. În municipiu există câteva astfel de treceri prevăzute cu acționare manuală, pe Bulevardul Revoluţiei, şi în zona Lebăda de pe Calea Aurel Vlaicu. De multe ori nu se întâmplă nimic când apeşi butotnul şi vrei nu vrei trebuie să stai minutele necesare pentru schimbarea culorii. Alteori se schimbă culoarea la după 15 secunde. Pentru mulţi arădeni e încă o enigmă modul lor de utilizare chiar la ceva vreme după punerea lor în funcţiune. În teorie principiul de funcţionare sună bine dar la partea practică lucrurile se mai schimbă niţel.
Varianta Primăriei
Aceste treceri pentru pietoni cu acționare manuală, ne spun reprezentanții primăriei, sunt concepute special pentru zonele în care circulația pietonilor nu este așa de intensă. „Există un ciclu al semaforului prin care sunt calculați timpii necesari de schimbare a culorii, pentru evitarea producerii de accidente. La aceste treceri pentru pietoni traficul auto este setat pe verde, iar cel pentru pietoni pe culoarea roșie a semaforului. Pentru a traversa trebuie acționat butonul amplasat de-o parte și de alta a zebrei. Este suficientă o simplă acționare a butonului, doarece mai multe acționări nu face altceva decât să îngreuneze comanda dată”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Muncipiului Arad. Important, mai spune Drăghici, este ca pietonii care au acționat butonul să mai aștepte câteva zeci de secunde până când culoarea roșie devine verde, deoarece „în tot acest timp, calculatorul își face setările pentru a oprii mașinile și a permite accesul pietonilor în siguranță”.
Trecerea pentru pietoni la probă
Ca să ne lămurim cum funcționează aceste semafoare cu acționare manuală, ne-am propus să testăm o astfel de trecere și am ales trecerea pentru pietoni de pe Bulevardul Revoluției. Am constatat că dacă nimeni nu acționează butonul deasupra căruia scrie foarte clar „pentru a traversa apăsați aici”, la un interval cuprins între două și trei minute, semaforul se schimbă oricum în roșu pentru autoturisme și verde pentru pietoni, asta chiar dacă nimeni nu traversează. Ceea ce înseamnă că nu există nici o setare a traficului auto pe verde, iar cel al pietonilor pe culoarea roșie a semaforului. Dacă butonul este apăsat, în maxim 15 secunde apare culoarea verde care permite accesul pietonilor, dacă nu vine nici o maşină. Dacă vine, după acționarea butonului aștepți mai bine de două minute să ai verde. În ciuda teoriei practica demonstrează că aceste butoane pot scurta în anumite condiţii timpii de aşteptare dar nu pot schimba timpii setaţi de schimbarea a culorii semaforului pentru maşini.
În alte oraşe funcţionează
„Mergeți în Cluj Napoca, să vedeți cum ar trebui să funcționeze un astfel de semafor, se schimbă în câteva secunde indiferent dacă vine o maşină sau nu. Schimbă automat semaforul în roşu pentru maşini şi verde pentru pietoni. și ei au mult mai multe treceri acționate manual. Nu suntem în stare nici pe acestea câteva să le facem să meargă bine”, punctează B. Călin din Arad, după experienaţa Clujului.
Inapoi la tramvaie si la pietoni
Spulberata pe trecerea de pietoni
Citiți principiile noastre de moderare aici!