Hotărârea instanței arădene a venit pe 19 iunie – primul termen de judecată având loc în 5 iunie -, iar cei trei bărbați condamnați în acest dosar – Florin Malița, Simon Constantin Stanciu și Voicu Cătălin Blăgău – au declarat apel împotriva pedepselor. De altfel, și Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a înaintat apel în ceea ce privește sentința instanței. Apelul se va judeca la Curtea de Apel Timișoara, iar potrivit portaljust.ro, primul termen a fost fixat pentru 3 octombrie 2019. În 19 iunie, Tribunalul Arad l-a condamnat pe Florin Malița la 4 patru ani şi 4 luni de închisoare, iar pe Simon Constantin Stanciu şi Voicu Cătălin Blăgău la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, fiecare, în dosarul furtului cuprului.
Infracțiunile
Cei trei au fost trimiși în judecată pentru uz de fals; instigare la infracţiunea de uz de fals; conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare; instigare la infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare; tractarea unei remorci cu număr fals de înmatriculare; instigare la infracţiunea de tractare a unei remorci cu număr fals de înmatriculare și conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte autovehiculul respectiv.
În ceea ce privește infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave procesul penal a încetat deoarece părțile s-au împăcat. Și asta pentru că partea vătămată în acest dosar, o societate comercială situată în Curtici, și-a retras plângerea în ceea ce privește fapta de înșelăciune, pentru care legea prevede că împăcarea înlătură răspunderea penală, în timp ce pentru restul de infracțiuni, acțiunea s-a exercitat din oficiu de Ministerul Public.
Furtul
Furtul celor 414 tone de cupru în valoare de peste două milioane de euro a avut loc în luna septembrie a anului trecut, la Curtici. În urma cercetărilor efectuate de anchetatori s-a stabilit că „unul dintre cei trei bărbați, în vârstă de 34 de ani, din Arad, ar fi luat decizia de a sustrage cuprul aflat în posesia unei societăți comerciale, prin crearea unei aparențe de legalitate. Astfel, la data de 21 septembrie a.c., acesta ar fi trimis un email fals, în vederea achiziției de cupru. Pentru efectuarea transportului, au fost asigurate trei autotrenuri și remorci. În sprijin, ar fi avut un bărbat de 34 de ani, din Sântana și un altul de 28, din Timișoara”. Cei trei s-ar fi deplasat succesiv la sediul societății comerciale prejudiciate, unde ar fi încărcat în autotrenuri cele 414 tone cupru. „Marfa” a fost transportată inițial la un depozit din localitatea Curtici, județul Arad, iar ulterior, în localitățile Becicherecu Mic și Lovrin (județul Timiș), de unde urma să fie comercializată. Pentru a îndeplini aceste operațiuni, Florin Malița ar fi procurat documentație falsă de transport, numere false de înmatriculare, copii de cărți de identitate aparținând unor persoane fără nicio legătură în cauză și alte acte în vederea îngreunării depistării autotrenurilor. Două luni le-a luat anchetatorilor să-i identifice și să-i rețină pe cei care au comis furtul celor 414 tone de cupru.
Încă un proces
Florin Malița mai are un proces pe rol. El a fost trimis în judecată, alături de Alin Iovănuț, pentru atacul comis asupra lui Daniel Dragoman, în luna octombrie a anului trecut. Următoarea înfățișare în această cauză urmând să aibă loc în septembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!