Începând de joi, 3 octombrie, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 (număr de urgenţă la care persoanele cu dizabilităţi de auz sau vorbire au acces) ori la numărul 114 (număr de urgenţă la care se transmite automat date de localizare a telefonului mobil) se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei. Ce se înțelege prin apelare abuzivă? Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor. „În sensul legii, alertarea falsă este utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție – structurile autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare – SMURD, poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv SMURD, contra terorismului, precum și alte structuri – în mod nejustificat”, se arată într-o informare de presă.
De ce a fost nevoie de luarea unor asemenea măsuri? Ei bine, s-a avut în vedere necesitatea creșterii eficienței gestionării apelurilor de urgență prin reducerea incidenței apelurilor abuzive, care ar putea periclita viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul, mai ales că în ultima perioadă serviciul 112 s-a confruntat cu foarte multe apeluri false. Pentru a putea face diferența între situație de urgență și o situație care nu reprezintă o urgență se dau următoarele exemple: accidentele de aviație/la metrou/feroviare/cu victime, persoane blocate/navale/montane/în peșteri, canioane/determinate de factori de mediu, avariile sau accidentele industriale, exploziile, incendiile, arsurile termice/electrice/chimice, cutremurele, fenomenele hidrologice/meteo periculoase, fulgerați/trăsniți, persoanele căzute în locuri publice, conflictele și agresiunile fizice, tâlhăriile, furturile, folosirea armamentului, persoane dispărute/găsite etc. reprezintă situații de urgență în care se impune apelarea numărului 112.
Nu reprezintă o urgență: accidentele rutiere fără victime (tamponări), aflarea datei și a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefonie mobilă, inundație în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informații despre numărul de telefon, emitere cărții de identitate, pașaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituțiilor publice etc.
Trimite articolul
XNu-i deranjati, lasati-i sa doarma fiindca pentru asta sint platiti, si bine, nu ca voi !
Foarte bine ! insa ce sanctiuni risca operatorii care atunci cand sunt anuntati de un caz de urgenta o dau in balbaiala sau te trimit la plimbare , sau au un vocabular mai mult de cat ordinar si lipsit de bun simt ??? cred ca acest organism trebuie sa faca ordine intre angajati , altfel cazul Caracal e
,, pepsii ,, fata de ce se poate intampla
1.000 lei? 10.000 trebuia.
uite chiar acuma sun la 112 sa le spun treaba asta.
Nici nu va mai suna lumea de frica amenzii!… doamne fereste !…numa la amenzi si asuprirea populatei se gandesc!
Rusine!
Fortele de interventie trebuie lasate sa doarma linistite ca doar dorm pe banii nostrii!
daca ii deranjenzi din somn iti iei amenda
Hai sa trolam ca doara de ce nu?
Ca dorm sau nu, ne e treaba noastra ataata timp cat cat sunt acolo cand avem nevoie de ei, fie ei forte de ordine, fie pompieri sau echipe medicale. Daca tot “glumetul” suna la 112 si tine liniile ocupate, cand suna cineva cu urgenta poate sa astepte nu? Nu contest ca au fost antecedente cu operatorii, dar hai sa nu-i bagam pe toti in aceeasi oala. Cat priveste “repausul” celor care intervin, ce ati vrea? Sunt echipe de interventie, adica intervin, nu lucreaza la norma. Important e sa fie cine sa intervina si cand trebuie. Hai sa nu mai ne plangem atata, ca cel putin in Arad avem echipe compentente care intervin la timp (ma refer aici la politie, salvare si pompieri).