ARAD. Procesul omului de afaceri arădean Cristian Chişmorie, care a fraudat fondurile europene cu aproximativ un milion de euro, se judecă încă la faza de cameră preliminară. Dosarul nu a intrat încă pe rol, deoarece în camera preliminară părţile implicate au solicitat suplimentarea unor probe, fie de o parte, fie de alta.
Ultima astfel de solicitare a venit de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care s-a constituit parte civilă în acest dosar. Pentru a fi sigură că recuperează cei aproximativ un milion de euro pe care Chişmorie i-a încasat ilegal, instituţia a solicitat introducerea în proces a două noi părţi responsabile civilmente.
Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Timiş, acolo unde se judecă procesul, a decis că admite “cererea formulată de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi dispune introducerea în cauză şi citarea în calitate de parte responsabilă civilmente a Asociaţiei Crescătorilor de Vite – Buffalo şi Asociaţiei Crescătorilor de Vaci de Carne, cu comunicarea obiectului camerei preliminare şi menţiunea că pot formula cereri şi excepţii în termen de 25 de zile de la primirea comunicării”. Aşadar, cele două asociaţii de crescători de animale ar putea răspunde în faţa legii, în solidar cu afaceristul Cristian Chişmorie, pentru infracţiunile comise de acesta.
Fraudă cu vaci
În luna februarie a acestui an, procurorii DNA Timişoara l-au reţinut pe Cristian Chişmorie şi pe încă două angajate ale acestuia, cei trei fiind acuzaţi de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (autorat și complicitate) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, comise în formă continuată. La acea dată, anchetatorii anunţau faptul că “inculpatul om de afaceri, sprijinit de celelalte două inculpate, ar fi conceput și coordonat, în perioada 2016 – 2019, un plan având ca scop obținerea nelegală a unor subvenții pentru animale în valoare de 4.271.646 lei, prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum și a fondurilor europene și naționale acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în campaniile din anii 2017 și 2018. Cei trei inculpați ar fi creat și folosit o schemă de fraudare în care ar fi implicat 30 de fermieri și exploatațiile zootehnice de creștere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acelor fermieri. Prin această schemă ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiții simulate care ar fi dat drept de obținere de subvenții pentru creșterea lor. În realitate, animalele nu îndeplineau cerințele obligatorii de subvenționare, însă cei trei inculpați ar fi creat aparența respectării cerințelor legale ale finanțării prin falsificarea certificatelor de origine și a pașapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naștere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce privește existența taurinelor și categoria din care făceau parte animalele. Aceste documente false ar fi fost prezentate instituțiilor cu atribuții de avizare, aprobare și finanțare, respectiv Direcția Agricolă Arad și APIA, ceea ce a determinat, în final atribuirea subvențiilor”. După cum am precizat deja, dosarul se află la Tribunalul Timiş, instanţă care va judeca şi pe fond această cauză.
Trimite articolul
XPe cand DNA va instrumenta si afacerile cu oi de carne concertate de omul de afaceri Cristian Chismorie pe numele altor persoane,care au semnat ca ministri proiecte pentru cate 500 de oi fiecare, timp de 5 ani, dar nu au vazut nici un euro din proiect. Dar cei de la APIA ce au de zis?