ARAD. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că amână startul Campaniei de primire a Cererilor de Plată cu cel puțin 2 săptămâni, din cauza modificării legislației europene în sensul modificării/aprobării Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil României. Totodată, se așteaptă de la Comisia Europeană (CE) derogările privind condiționalitatea pentru GAEC 7 și GAEC 8. Ulterior, legislația națională se va aproba în sensul celor stabilite în legislația europeană.
Cu toate acestea, APIA a pus la dispoziția fermierilor români aplicația IPA ONLINE prin care aceștia pot face modificări/actualizări ale cererilor unice depuse, sector vegetal, fără a avea posibilitatea de a închide cererile și a le aproba, până la stabilirea datelor concrete de începere a Campaniei 2024.
„Decalarea termenului de depunere nu va impacta Campania de plăți în avans pentru anul de cerere în curs care va începe la data de 16 octombrie 2024”, a declarat directorul general al APIA , Cornel TURCESCU.
Cereri de plată pentru bunăstarea animalelor
În ceea ce privește depunerea cererilor de plată pentru intervenția DR-06 – Bunăstarea animalelor aceasta se poate face până la data de 24 martie 2024 inclusiv, pe următoarele componente: Pachet a) — Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și Pachet b) — Plăți în favoarea bunăstării păsărilor din cadrul Planului Strategic PAC 2023—2027.
Sprijinul pentru bunăstarea animalelor reprezintă o plată compensatorie pentru pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de fermieri și are forma unei plăți anuale fixe pe Unitate Vită Mare (UVM). Completarea și depunerea cererii se efectuează exclusiv electronic, de către beneficiar, prin accesarea site-ului www.apia.org.ro – secțiunea DR 06 – Bunăstarea animalelor, conform procedurii deja cunoscute.
Instrucțiunile pentru depunerea cererilor se regăsesc pe site-ul APIA, iar informațiile necesare pentru acordarea plăților sunt cuprinse în Ghidurile Solicitantului care împreună cu cererile de plată pentru cele două pachete sunt disponibile la link-ul: https://apia.org.ro/planul-national-strategic-2023-2027-pns-al-romaniei/interventii-implementate-din-pns/bunastarea-animalelor-dr-06/.
Sume autorizate la plată
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai informează că marți, 27 februarie, a autorizat la plată 13.278 beneficiari, cu o sumă totală de 320.983.686,26 lei, astfel: 56.254.951,79 de lei de la Bugetul Național (BN); 262.009.710,42 de lei din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA); 2.719.024,05 de lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).
“În continuare, APIA autorizează la plată dosarele eligibile, în același ritm susținut, astfel încât toți fermierii să beneficieze de banii cuveniți”, a declarat directorul general al APIA, Cornel Turcescu.
Intervențiile de plăți directe, ajutoarele naționale tranzitorii în sector vegetal, intervențiile/măsurile de dezvoltare rurală autorizate la plată în acest centralizator sunt următoarele: PD-01 – BISS, PD-02 – CRISS, PD-03 – CIS-YF, PD-04, PD-21, PD-22, PD-23 și PD-24, Ajutoare Naționale Tranzitorii – ANT vegetal (ANT 1, ANT 4 și ANT 6) și ANT zootehnic (ANTZ 9), M10, M11, M13.
Plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA și BN se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar plăţile pentru măsurile/intervențiile finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!