Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul județean Arad a transmis un mesaj de atenționare la adresa fermierilor care tot mai des apelează la incendierea miriștilor. „Sunt strict interzise arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și arderea vegetației pe pășunile permanente”, subliniază directorul executiv APIA Arad, Alin Triponescu.
APIA Arad a reacționat public printr-un comunicat de presă după ce Agenția arădeană a fost informată de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență de faptul că în perioada 9.03.2019 – 10.03.2019 fenomenul de incendiere a dobândit o amploare deosebit de mare la nivelul țării.
„Ordinul nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România prevede faptul că: este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Obiectivul acestui standard este menţinerea materiei organice în sol şi prevenirea poluării atmosferei. Fermierii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) şi/sau pajişti permanente nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare etc.) şi/sau pajiştile permanente”, mai explică Triponescu.
Protocol între instituții
Între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) există un Protocol de colaborare al cărui scop este creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea, de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale, a condiţiilor GAEC referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.
Sancțiuni și excludere de la plată
„Conformitatea/neconformitatea cu GAEC 6.2. se stabileşte la controlul pe teren, unde se constată dacă miriştea sau resturile vegetale au fost sau nu arse. Dacă fermierul care exploatează terenul a provocat incendiul, inspectorul APIA încadrează fapta la intenţie. Urmare nerespectării acestui GAEC, în funcție de amploarea și persistenta pe care o capătă incendiul provocat, fermierii sunt pasibili de sancțiuni, care pot ajunge până la excluderea de la plată”, declarată Alin Triponescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!