ARAD. UPDATE. Magistrații Curții de Apel Timișoara au admis propunerea procurorilor DNA și au emis un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele judecătoarei din Ineu.
Procurorii DNA au reținut-o pe Floriță Boltoș, judecătoare la Judecătoria Ineu, după ce au organizat un flagrant în cadrul căruia magistratul a primit 5.500 de euro mită. Dar filajul judecătoarei și „micile atenții” au început încă din ianuarie, când procurorii DNA, anchetatori din cadrul Direcției Generale Anticorupție și ofițeri din cadrul SRI au intrat pe firul șpăgii de la Ineu.
Concret, oamenii legii au primit informații conform cărora Floriță Boloș fenta legea privind vânzarea și cumpărarea terenurilor și, pentru suma potrivită, dădea sentințe favorabile celor care plăteau șpaga pe bandă rulantă. Metoda de lucru era una simplă, bine pusă la punct de magistrat, și care nu putea să dea greș: două persoane ajungeau la o înțelegere privind vânzarea/cumpărarea unui teren neîntabulat și, în acest sens, încheiau un contract de mână. Pentru a evita plata taxelor notariale, din care mare parte merg către stat, cumpărătorul intenta proces împotriva vânzătorului în care specifica faptul că vânzătorul nu a respectat înțelegerea. Aici intra în rol judecătoarea și nora ei, Ana Maria Manguci, care, în schimbul mitei, dădeau sentințe pe bandă rulantă, sentințe favorabile cumpărătorului.
„Prima sumă de bani dată cu titlu de mită către judecătoarea cu pricina, respectiv 13.000 de lei, era pentru un proces prin care exista un contract de mână privind vânzarea a 40 de hectare de teren neîntabulat, doar cu titluri de proprietate. Atât terenul, cât și părțile din proces, sunt fictive”, ne spun surse din rândul anchetatorilor. A urmat apoi a doua tranșă de bani, 5.500 de euro, când a fost organizat și flagrantul. Judecătoarea venise cu sentințele prin care îi împroprietărea, ilegal, pe așa-zișii cumpărători care, în fapt, erau ofițeri DGA. Și asta chiar dacă în proces nu fuseseră citate 12 părți care aveau legătură cu dosarul de vânzare-cumpărare.
Nici timbru
Floriță Boloș a dus tupeul la extrem, susținând că, din prima tranșă de bani (13.000 de lei) va plăti și timbrul judiciar pentru împroprietărirea așa-zișilor cumpărători. Procurorii DNA au luat dosarul cu pricina și au observat că acest timbru nu fusese plătit. „Și-a ținut toți banii pentru ea, a dat sentința în dosar, deși nu era plătit timbrul judiciar, și a încheiat procesul. Era sigură că nu va fi verificată de nimeni”, ne mai spun sursele noastre. Pe lângă judecătoare, în dosar este anchetată și Ana Maria Manguci, aceasta fiind acuzată de complicitate la luare de mită și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Aceasta, mediator fiind, a formulat o precizare de acțiune în numele cumpărătorului, direcționând toate procesele deschise de anchetatori către judecătoarea șpăgară. În acest fel, Boloș a putut să negocieze pentru fiecare bucată de teren care urma, chipurile, să fie cumpărată și să se înțeleagă asupra șpăgii pentru a emite o sentință favorabilă cumpărătorului.
Și Nadășul
Tot Floriță Boloș a judecat și cazul retrocedării întregului sat Nadăș către așa-zișii moștenitori ai unui grof maghiar. Cu toate că anchetatorii nu pot proba darea de mită în acest caz, se bănuiește că respectivii moștenitori au intrat în posesia celor aproape 9.000 de hectare de teren și pădure tot printr-o luare de șpagă din partea magistratului din Ineu. Procesul care vizează Nadășul se află, în prezent, în recurs în anulare, așa că locuitorii din satul arădean pot spera că își vor recăpăta pământurile.
Reținută
Judecătoarea Floriță Boloș a fost reținută de procurorii DNA pentru 24 de ore, aceasta urmând să fie prezentată în cursul zilei de astăzi judecătorilor Curții de Apel Timișoara cu propunere de arestare preventivă, fiind acuzată de luare de mită în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în scopul ascunderii comiterii infracțiunii de luare de mită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!