În lupta contracronometru pentru protejarea vieții, a drepturilor și libertăților oamenilor, fiecare secundă contează! Localizarea cât mai rapidă și exactă a celor care sunt într-o situație de risc și comunicarea imediată cu aceștia sunt elemente vitale pentru o intervenție de succes.
ARAD. Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a lansat aplicația de urgență „Apel 112” pentru telefoane mobile care permite transmiterea coordonatelor GPS în momentul inițierii apelului către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.
Aplicaţia poate fi folosită pe telefoanele mobile cu sisteme Android şi iOS, capabile să genereze infomaţia de localizare şi să transmită poziţia geografică a telefonului. Conform STS, aplicaţia foloseşte conexiunea de date (internet) şi serviciul de localizare ale telefonului mobil (GPS) pentru a transmite către sistemul informatic al serviciului de urgenţă 112 informaţia de localizare în format AML (Advanced Mobile Location), conţinând coordonatele geografice ale telefonulului mobil.
Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată pe telefoane din magazinele de aplicaţii Google Play şi AppStore şi nu necesită înrolarea utilizatorului într-un sistem informatic al SNUAU. La prima accesare a aplicaţie „Apel 112” este necesar ca utilizatorul să accepte Termenii şi Condiţiile. Totodată, pentru a asocia informaţia de localizare la apelul către 112, utilizatorul trebuie să introducă în aplicaţie numărul sau numerele de telefon aferente telefonului pe care este instalată aplicaţia, pentru terminalele dual SIM.
„La accesarea aplicaţiei, pe ecranul telefonului se afişează latitudinea şi longitudinea corespunzătoare poziţiei geografice în care se află acesta, în sistemul de coordonate WGS84, cu o rezoluţie de cel mult 5 zecimale, ceea ce echivalează cu o precizie de 1,1 metri la sol (precizia este limitată de caracteristicile receptorului GPS, o valoare tipică fiind 10 metri). La acţionarea butonului „Apel 112”, aplicaţia va extrage şi transmite informaţia de localizare în sistemul informatic al SNUAU, printr-un mesaj de date ce conţine informaţia de localizare (sau două, în cazul în care apelantul are un telefon dual SIM şi a completat în aplicaţie ambele numere de telefon), prin protocolul de transfer https. Prelucrarea informaţiilor de localizare GPS recepţionate în sistemul informatic al SNUAU va avea la bază asocierea acestora cu apelurile primite la numărul de urgenţă 112 de la acelaşi număr de telefon care a generat mesajul transmis prin protocol https (similar cu prelucrarea informaţiei de localizare primară de tip cell ID). Dacă informaţia de localizare nu este transmisă automat în sistemul 112, coordonatele pot fi transmise verbal de apelant şi introduse şi poziţionate manual pe hartă, de către operatorul 112”, se arată într-o informare a STS.
Citiți principiile noastre de moderare aici!