Datele puse la dispoziția Jurnal arădean/aradon.ro de către Serviciul de Probațiune Arad arată că instituția a avut în evidență, în 2023, un număr de 2.732 de persoane, din care 2.516 în supraveghere și 226 de persoane pentru care s-au întocmit evaluări. Dintre acestea, 1.496 au avut obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunității. În supravegherea serviciilor de probaţiune se află persoane faţă de care instanţele au dispus măsuri precum amânarea aplicării pedepsei, suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, liberarea condiţionată, sau măsuri educative. Instanţa poate stabili în sarcina persoanelor adulte mai multe obligaţii de supraveghere prevăzute de Codul Penal, obligaţia de muncă în folosul comunităţii fiind cea mai des întâlnită.
„Munca în folosul comunităţii reprezintă un beneficiu atât pentru persoana supravegheată, cât şi pentru comunitate. Beneficiul economic ar putea fi cuantificat după următoarea schemă: dacă am aproxima că retribuţia pe oră raportat la salariul minim pe economie este de 12,5 lei şi având în vedere numărul de ore ce poate fi dispus de instanţă în cazul fiecărei persoane sancţionate penale este situat între minim 30 de ore şi maxim 240 ore, ţinând cont de faptul că, prin evidenţa Serviciului de probaţiune Arad, au trecut în anul 2023 – 1496 persoane care au prestat muncă în folosul comunităţii, atunci rezultă că beneficiul adus de aceste persoane comunităţii ar fi situat între 561.000 şi 4.488.000 lei anual (adică între 112.000 Euro si 897.600 Euro)”, arată Sabrina Duțu, PR al Serviciului de Probațiune Arad.
Cei condamnați să presteze muncă în folosul comunității sunt trimiși la instituții în funcție de starea de sănătate a persoanei, nivelul de școlarizare, calificările profesionale, precum şi de abilităţile persoanei supravegheate. În județul Arad, principalele instituții unde a fost prestată muncă în folosul comunității au fost primăria municipiului și restul primăriilor din județ, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și unitățile din subordine, Inspectoratul Școlar Județean Arad și unitățile din subordine, Spitalul Clinic Județean de Urgență, respectiv Centrul de Asistență și Îngrijire a Vârstnicilor Arad.
Pentru ce au fost condamnați?
Cele mai multe presoane care au fost obligate de instanță să presteze muncă în folosul comunității au fost condamnate pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe – 372 de persoane, respectiv conducerea unui vehicul fără permis de conducere – 213 de persoane. Alți 139 au fost condamnați pentru contrabandă, 93 au fost condamnați pentru trafic de migranți, 79 pentru furt, 68 pentru trafic de droguri, respectiv câte 53 pentru ucidere din culpă și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.
Infracțiuni violente
În aceeași situație sunt și persoane condamnate pentru acte violente, precum schingiuirea animalelor (1 persoană), lovirea sau alte violențe (42 de persoane), omorul (3 persoane), pornografia infantilă (3 persoane), proxenetismul (2 persoane), racolarea minorilor în scopuri sexuale (1 persoană), tâlhăria (15 persoane), actul sexual cu un minor (23 de persoane), sau agresiunea sexuală (1 persoană).
Istoricul probațiunii arădene
În anul 1996 fost semnat primul Protocol de colaborare între autorităţile publice locale – Penitenciarul Arad, Tribunalul Arad, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, Primăria Arad, Prefectura Arad, Consiliul Judeţean Arad, Universitatea de Vest Timişoara şi stake-holderii internaţionali precum Universitatea Oxford, Serviciul de probaţiune Devon- UK, Organizaţia „Europa pentru Europa”, Organizaţia „Rennincoor Open Hand”, iar în perioada 1997-2000 s-a infiinţat centre experimentale de probaţiune, primul centru fiind înfiinţat la Arad şi care a funcţionat ca un compartiment distinct în cadrul Penitenciarului Arad.
Urmând modelul centrului pilot de la Arad, au fost înfiinţate centrele experiementale de probaţiune care au funcţionat în cadrul penitenciarelor sau al centrelor de reeducare, la Focşani, Gherla, Dej, Găeşti, Cluj Napoca, Iaşi, Piteşti, Târgovişte, Timişoara şi Bucureşti. În prezent, Serviciul de probaţiune Arad este subordonat Direcţiei Naţionale de Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!