Proiectul de reamenajare a Pieței Catedralei Sfântul Ioan Botezătorul din municipiu își caută proiectant și executant. Valoarea licitației se ridică la aproximativ 107 milioane de lei fără TVA, adică în jur de 145 de milioane de lei în total. Conform Studiului de Fezabilitate, investiția va fi făcută în două tranșe – anul 1 – 73 de milioane de lei, anul 2 – 74 de milioane de lei.
13 clădiri situate în piață, toate administrate de SC TOP SA, firma primăriei, sunt propuse spre demolare. Piața face parte din ansamblul urban al municipiului, găzduind zece monumente de arhitectură, cele mai importante fiind Catedrala Ortodoxă Veche, Casa familiei Tabacovici și Palatul contelui Nadasdy, conform Studiului de Fezabilitate.
Ce vor să facă
Printre lucrările propuse în Caietul de Sarcini al licitației se regăsește amenajarea unui canal de apă lung de 150 de metri, cu fântână arteziană cu 148 de jeturi de apă „tip rachetă”, ce ajung la o înălțime de până la 7,5 metri, cu jeturi de apă acționate independent. „Datorită acestui joc de apă, va fi chiar posibilă simularea unui efect prin care apa desenează traiectoria râului Mureș, datorită înălțimii variabile a jeturilor de apă”, se arată în Caietul de Sarcini.
De asemenea, vor fi amenajate alei pietonale, căi de acces și zone verzi. În total, conform Studiului de Fezabilitate, vor fi 12 mii de metri pătrați de dale de piatră „de culori diferite”, doar 680 de metri pătrați de spațiu verde, 150 de metri pătrați de luciu de apă și 15 locuri de parcare la nivelul solului. Vor fi montate 23 de bănci, tot atâtea coșuri de gunoi, șase suporturi de biciclete și trei cișmele.
Parcarea subterană
Din același proiect face parte și amenajarea parcării subterane, ce se va întinde aproape sub toată piața. Cu 261 de locuri de parcare prevăzute, parcarea subterană va avea trei scări metalice de acces și două lifturi, respectiv opt ieșiri de siguranță și două grupuri sanitare. Accesul în parcare se va face dinspre străzile Vasile Goldiș și Academia Telogică, iar ieșirile se vor face spre Vârful cu Dor și Emanoil Godju.
Tot în Studiul de Fezabilitate realizat de compania Bauplaning din Arad este prezentată și o variantă de tarifare a parcării subterane. Realizatorii propun un tarif de 1,5 lei/oră pentru parcarea autovehiculelor pe o durată inferioară a două ore, 0,5 lei/ora pentru parcarea pe o durată superioară primelor 2 ore, 10 lei/zi pentru abonament de 24 de ore, respectiv 120 lei/lună pentru un abonament lunar.
Termenul
Proiectarea se va face în maximul 120 de zile de la data începerii, notificată prin Ordin Administrativ, iar termenul de execuție a lucrării va fi de 24 de luni de la momentul obținerii autorizației de construire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!