Domeniile de activitate în care au fost negociate cele mai contracte de muncă au fost: industria prelucrătoare, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor șimotocicletelor, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport; agricultură, silvicultură şi pescuit; transport şi depozitare; construcţii etc.
„Pentru a veni în sprijinul angajatorilor, menţionăm faptul că actele care trebuie depuse în vederea înregistrării contractului colectiv de muncă (art. 143 alin. 2 din Legea 62/2011) sau a actelor adiţionale se regăsesc postate pe pagina de internet www.itmarad.ro, la secţiunea – contracte colective de muncă”, au declarat reprezentanții ITM Arad.
Peste 21, negociere colectivă
Trebuie menţionat că toţi angajatorii care au peste 21 de salariaţi încadraţi în muncă au obligaţia, potrivit prevederilor art. 229 alin. 2, din Legea 53-2003 – Codul Muncii, de a iniţia la nivel de unitate, negocierea colectivă. Sunt exceptaţi de la această regulă doar acei angajatori care au încadraţi în muncă mai puţin de 21 de salariaţi. Precizăm ca potrivit art. 217 alin. 1, lit b din L.62/2011- Legea dialogului social, refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă constituie contravenţie și se sancționează cu amendă cuprinsă între 5000 lei și 10000 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!