486 de arădeni confirmați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2 s-au prezentat pentru investigații, la centrul de evaluare deschis la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (SCJU). Datele sunt valabile pentru perioada 21 ianuarie-8 februarie, conform purtătorului de cuvânt al unității sanitare, Simina Roz.
Dintre cei 486 de pacienți, în urma investigațiilor specifice – analize de laborator, investigații radiologice, CT, diferite seturi de analize – 31 au fost internați pe secțiile Covid-19 ale Spitalului Județean. Altor 242 de pacienți pozitivi li s-a prescris tratament cu Favipiravir la domiciliu.
Anticorpi monoclonali, la internare
Cât privește administrarea de anticorpi monoclonali, la nivelul Spitalului Județean s-a luat decizia ca acest tratament să fie administrat doar în regim de spitalizare, nu în centrul de evaluare, din cauza eventualelor reacții adverse care pot apărea într-un interval de până la 72 de ore.
„Studiile arată că reacțiile adverse – de genul frisoane, sau chiar șoc anafilactic – pot apărea în primele șase ore de la administrare, dar și după aceea, într-un interval de până la 72 de ore. În funcție de evaluarea pacientului, în unele cazuri recomandăm o spitalizare de cel puțin 24 de ore, pentru a evita orice fel de situații neplăcute. În ultimele două săptămâni, 20 de persoane au primit acest tratament, pe secțiile Covid de la Județean”, a declarat Cătălin Hreniuc, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
În România, conform protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, utilizarea anticopilor monoclonali- soluție perfuzabilă – se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a Covid-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor. Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile.
80 de pacienți pe zi
La centrul de evaluare se pot adresa doar pacienții confirmați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2 și care au forme ușoare spre medii, fără necesar de oxigen. Centrul funcționează în zona de containere de la intrarea în curtea spitalului, cu o capacitate de aproximativ 80 de pacienți pe zi.
De menționat este faptul că în cadrul centrului nu se efectuează teste pentru detectarea virusului SARS-CoV-2 (teste rapide sau PCR), ci doar investigații specifice pacientului deja confirmat: analize de laborator (sânge), respectiv investigații imagistice (radiografie sau tomografie computerizată).
Trei centre în județ
Alte trei centre de evaluare a pacienților confirmați cu Covid-19 sunt funcționale în cadrul a trei unități medicale din județ. Este vorba despre centrele de evaluare de la spitalele din Lipova, Ineu și Sebiș, unde se oferă aceleași servicii medicale, ca și în cazul centrului de la Județean.
Trimite articolul
XIi țin în containere până mor,sau starea lor este gravă.4 zile la ATI COSTA 19000 DE LEI LA SPITALUL JUDETEAN !!! Pot dovedi,mama mea a decedat după ce zile întregi a fost ținută în acele containere infecte ,a ajuns la Ati și după a decedat,nu a primit nici anticorpi monoclonali și nici un tratament adecvat,pe foaie scrie una in realitate alta.Dna Florina directoare sau manager ce ești ,sa ne spuneți ce dracului mai ne prostiti cu vrajeli că faceți ce puteți ,când de fapt sunteți un fel de lagăr!