Arad. Ministerul Sănătății a făcut publice, la mijlocul săptămânii trecute, datele la zi, defalcate pe județe, referitoare la pandemie. Sub titulatura Transparență Covid – oricine poate descărca fișierul Excel în care se regăsesc informații cu privire la numărul de teste efectuate în fiecare județ pe zi, numărul internărilor, numărul externărilor, rata de pozitivare pe fiecare laborator etc.
Conform datelor centralizate pentru județul Arad, în săptămâna 1-7 martie, au fost efectuate 4.992 de teste RT-PCR. Cele mai multe teste au fost efectuate marți, 2 martie – 1.056 și miercuri, 3 martie – 1.085. La polul opus se situează zilele de sâmbătă și duminică (6-7 martie) când, în laboratoarele arădene au fost prelucrate 395, respectiv 274 de teste PCR.
Cât privește testele rapide, pe parcursul celor șapte zile au fost testate 987 de persoane, cu un vârf înregistrat marți, 2 martie, când au intrat la prelucrare 423 de astfel de teste. Cele mai puține teste rapide s-au efectuat luni, 1 martie – 49 de testări.
Așadar, în primele șapte zile ale acestei luni au fost testate aproape 6.000 de persoane.
Datele transparentizate de către Ministerul Sănătății nu pun la dispoziție și numărul cazurilor confirmate, însă acestea sunt transmise zilnic de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad și incluse în raportarea Prefecturii.
Conform acestor raportări, din numărul total de teste efectuate – 5.979 – au fost confirmate 490 de persoane pozitive, în săptămâna 1-7 martie. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate vineri, 4 martie – 135, iar cele mai puține confirmări au fost duminică, 7 martie – doar 23.
Tot din datele publicate de către Ministerul Sănătății, la Arad s-au înregistrat, în săptămâna analizată, 15 decese ale unor persoane infectate cu virusul SARS-CoV2. În secțiile Covid ale Spitalului Clinic Județean de Urgență erau internate, duminică, 7 martie, 208 persoane.
Subiect controversat
Punerea la dispoziția publicului a acestor date a dus și la controverse în rândul Guvernului. Premierul a declarat luni că șeful Corpului de Control se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toată legislația, dacă există avizele necesare:
„Este vorba despre publicarea unor informații care țin de mai multe instituții și atunci, natural, trebuia să existe avizul acelor instituții”, a declarat premierul Florin Cîțu.
La rândul său, Vlad Voiculescu, ministrul sănătății au reacționat pe pagina sa de facebook:
„Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului și a solicitat, procedural, Corpul de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată. Vreau să subliniez că aș fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine și premierul Florin Cîțu.(…) Pentru a reuși să învingem pandemia cu care ne confruntăm, avem nevoie nu doar de activitatea guvernului, dar și de cooperarea dintre instituții și cetățeni. Pentru ca această cooperare să funcționeze, este important ca cetățenii să știe clar ce face guvernul oricând este posibil. În concluzie, cineva va trebui să găsească un motiv pentru care să nu mai publicăm aceste date, nu noi să oferim un motiv pentru care facem un gest 100% normal.”
Pentru cei interesați datele la care facem referire pot fi descărcate folosind link-ul: https://data.gov.ro/dataset/transparenta-covid
Trimite articolul
XTrebuie testati cartofi de la. Penny la fel si dovlecei din Kaufland sint suspecti de Covid19. Testati nu dormiti eroilor altfel ne umplem de covidareala.
Ce nu inteleg unii e ca situatia “din teren” e cam aceasi indiferent de cate teste se fac si cu ce rezultate, rezultatele sunt folosite la calculul incidentei care apoi e folosit pentru masurile antisociale. De exemplu Timisoara a ajuns in carantina ca e campioana nationala detasata la teste, testeaza dublu raportat la populatie fata de Bucuresti. Cretinismul total al autoritatilor e evident. Daca in Timisioara vor scadea cazurile in urmatoarele 14 zile nu va fi de la carantina ci ce la faptul ca foarte multi au fost deja testati si cei pozitivi izolati deci nu mai pot raspandi virusul. In contrapartida de exemplu in Valcea sau altele asemanatoare nu se testeaza decat la plezneala si totul e deschis, e pe verde dar rata mortalitatii e cam aceasi. Intelege doar cine poate ca totul e pe dos…. si nu numai in Romania, in toate statele care au ales varianta medievala de carantinari si restrictii iar cei NORMALI care au lasat viata sa curga si s-a demonstrat ca dpdv epidemmiologic se incadreaza in trendul general sunt prea putini si atacati din toate partile. Asta-i lumea in care vietuim(nu pot spune ca “traim” ca ar fi exagerat)
-
👏👍
In plus, cei ACUM DESCOPERITI POZITIVI pot fi pozitivi DE MULT și doar acum testați, iar dovada evidentă pt această situatie e faptul că AUTORITĂȚILE NU MAI FAC/NU MAI RECOMANDA testarea COVID la ieșirea din Carantină sau la finalizarea tratamentului…De ce…?
Pt că, așa CUM S-A CONSTATAT DEJA, o bună parte RĂMÂN POZITIVI si dupa încheierea perioadei, considerate “de refacere”…; deci, multi dintrei cei descoperiți ACUM pozitivi, e foarte probabil sa fi contactat virusul demult și DOAR să fie pozitivi, LA FEL CA CEI TRATAȚI sau CARANTINAȚI DEJA!
Ai spus corect: ASTA e “incidența crescută de cazuri noi”: NUMARUL CRESCUT DE TESTĂRI și “descoperirea” de infectați “vechi” încă necontorizați în statistici. 🤔