Luna mai a fost cea mai bună lună în ceea ce privește returnarea ambalajelor în cadrul Sistemului de Geranție-Returnare RetuRo, în județul Arad fiind returnate aproape șapte milioane de ambalaje reciclabile. Comparativ, în luna aprilie s-au returnat în Arad 4,5 milioane de ambalaje, în martie 2,3 milioane, în februarie 660 de mii, iar în ianuarie doar 85 de mii.
Conform statisticii celor de la Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), au fost returnate în luna mai, în județul Arad, 4.087.021 de ambalaje de plastic, 1.383.226 de ambalaje de aluminiu și 1.439.800 de ambalaje din sticlă, reprezentând 157.030 de kilograme de plastic, 19.429 de kilograme de aluminiu și 184.551 de kilograme de sticlă. Pentru returnarea celor aproape șapte milioane de ambalaje, arădenii au „încasat” aproape 3,5 milioane de lei din garanția de 50 de bani.
Cea mai activă localitate din județ, ca număr de ambalaje returnate, este municipiul Arad – cu 2.573.779 de ambalaje de plastic, 878.516 ambalaje de aluminiu și 571.462 de ambalaje de sticlă.
În celelalte nouă orașe din județ au fost returnate în total, în luna mai, peste 1,3 milioane de ambalaje de plastic, aluminiu și sticlă. Cele mai puține au fost returnate de locuitorii din Pecica – puțin peste 35 de mii, respectiv Lipova – 88 de mii. Pâncotanii au returnat 123 de mii de ambalaje luna trecută, iar nădlăcanii 127 de mii. La Chișineu-Criș au fost returnate 157 de mii de ambalaje, la Curtici 162 de mii de ambalaje, iar la Sebiș 173 de mii. Cele mai multe ambalaje au fost returnate la Ineu – 223 de mii și Sântana – 229 de mii.
Alte peste 3 milioane de ambalaje au fost returnate în mediul rural, în satele județului. Localitățile rurale cu cele mai mari cifre în ceea ce privește returnarea ambalajelor sunt Șiria, cu 105 mii de ambalaje returnate și Vladimirescu, unde au fost returnate 131 de mii de ambalaje. La polul opus se află satul Mâsca, unde au fost returnate doar 187 de ambalaje, toate din plastic.
La nivel național au fost returnate în luna mai peste 247 de milioane de ambalaje, cele mai multe de plastic. Au fost returnate, conform SGR, 49% din ambalajele de plastic puse pe piață în luna mai, 40,69% din ambalajele de metal puse pe piață, respectiv 40,64% din ambalajele de sticlă puse pe piață. Tot statistica SGR ne arată că în luna mai au fost predate către centrele de reciclare din țară 220 de milioane de ambalaje cu sigla RetuRo.
SGR și RetuRo
Sistemul Garanție-Returnare, SGR, este „cel mai mare proiect de economie circulară din România, până în acest moment, care va face țara mai verde, mai curată și mai responsabilă”. Sistemul presupune plata unei garanții de 50 de bani pentru ambalajele de plastic, aluminiu și sticlă, sumă pe care consumatorul o primește înapoi odată ce returnează ambalajul.
RetuRO este compania înființată de către de un consorțiu format din trei acționari privați și un acționar public și desemnată prin lege administrator al Sistemului de Garanție-Returnare. Compania a fost formată ca o societate administrată în sistem dualist, ce are la bază principiul not-for-profit, ceea ce înseamnă că, prin actul constitutiv, aceasta și-a asumat obligația de a reinvesti eventualul profit exclusiv în dezvoltarea sistemului.