Sunteţi membru al Organizaţiei Studenţeşti „Vasile Goldiş” din cadrul UVVG. Când aţi intrat în mişcarea studenţească şi care au fost motivele?
Manta: Am intrat ca şi membru în Organizaţia Studenţească „Vasile Goldiş” din cadrul UVVG în anul 2006, adică în primul an de facultate. Apoi am ajuns să fiu secretar la Organizaţie şi reprezentant în Senatul Universităţii, după care în 2008 am ajus să fiu Prefectul Studenţilor. Totul a pornit de la iniţiativa de a acţiona, de a face ceva, de a demonstra că studenţii sunt pricepuţi, dinamici şi dornici de schimbare.
Care sunt oportunităţile pe care le oferă unui student adeziunea la o organizaţie studenţească?
Manta: Contează foarte mult gradul de implicare a studentului într-o organizaţie studenţească. Trebuie să înţeleagă că activitatea de voluntariat este egală cu responsabilitate. Dacă se înţelege acest lucru, atunci studentul nu va mai avea complexul şefului niciodată, va şti mult mai bine decât colegii săi să-şi negocieze poziţia într-o viitoare companie, va fi mult mai bine organizat şi va şti ce înseamnă lucrul în echipă. Aceste lucruri nu se învaţă în facultate şi vorba aceea: „în viaţă nu obţii ceea ce meriţi, obţii ceea ce-ţi negociezi”.
Ce presupune activitatea unui lider studenţesc?
Manta: Depinde foarte mult de asociaţia studenţească în care activezi. Sunt organizaţii studenţeşti care au ca rol principal pe cel sindical sau altele care au ca rol principal pe cel de proiecte. Important e să afli zi de zi care sunt problemele reale ale studenţilor şi să încerci să le rezolvi. E frumos ca după ce îţi închei activitatea de lider să observi că ai contribuit într-un fel sau altul, prin deciziile pe care le iei fie ca membru în Senatul Universităţii, în Consiliul Facultăţii sau la nivelul conducerii Ligii, la îmbunătăţirea condiţiilor de studiu oferite studenţilor.
Ce părere aveţi ca lider al studenţilor arădeni despre noul Statut al Studentului elaborat de curând sub formă de proiect de către Ministerul Educaţiei?
Manta: Pot să vă spun că proiectul acestui statut a fost elaborat în România după o colaborare de câţiva ani între organizaţiile studenţeşti şi minister. Ministerul Educaţiei a făcut publică o formă a acestui statut, iar meritul Ministerului este că, potrivit noii Legi a Educaţiei pe care a promovat-o, acest Cod va deveni obligatoriu. Elaborarea acetui Cod al Studentului, cum este denumit în lege acest statut, a fost promovată de ministrul Funeriu şi urmează să fie adoptat în perioada imediat următoare prin Ordin al ministrului. Pot să vă spun că la acest document au lucrat asociaţiile studenţeşti împreună cu reprezentanţi ai Ministerului, astfel că prevederile prevăzute sunt agreate de ambele părţi. Proiectul prevede că în relaţia cu universitatea, studenţii au dreptul să cunoască mecanismele prin care se stabilesc taxele de studiu. De asemenea studenţii trebuie să fie informaţi de la începutul semestrului cu privire la programa analitică, structura şi obiectivele cursului, şi bineînţeles modalităţile de evaluare şi examinare. Conform noului Statut, studenţii vor primi o serie de beneficii, precum posibilitatea de a solicita subvenţii pentru chirie pe durata studiilor, dacă aleg să nu se cazeze la cămin. Vor avea dreptul în continuare la burse de merit şi sociale, la asigurare medicală gratuită, dreptul la suport de curs gratuit în format fizic sau electronic etc. Un aspect extrem de important şi de maxim interes pentru actualii şi viitorii studenţi este cel referitor la evaluarea cadrelor didactice de către studenţi. Studenţii vor da note profesorilor în mod obligatoriu, iar rezultatele vor conţine centralizarea tuturor evaluărilor pentru fiecare profesor în parte şi vor fi publicate de Universitate pe site-ul propriu. Noi, în Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” facem de multă vreme această evaluare a cadrelor didactice de către studenţi, la fiecare sfârşit de semestru.
Din câte ştiu sunteţi la sfârşit de mandat. Ce veţi face în continuare? Veţi candida pentru un nou mandat în fruntea studenţilor?
Manta: Da, aşa este. Sunt la sfarşitul celui de-al treilea mandat în fruntea studenţilor şi nu voi mai candida pentru un altul. Cred că a venit timpul să mă retrag şi să fac loc şi altor tineri cu iniţiativă care ştiu şi vor să reprezinte interesele studenţilor aşa cum am facut-o şi eu în aceşti ani. Pot să vă spun că anii de student au fost cei mai frumoşi şi am învăţat foarte multe. De aceea le transmit tutuor elevilor, studenţilor şi tinerilor să profite şi să se implice cât mai mult în activităţile extra, că doar aşa pot contribui şi ei la o schimbare a mediului în care trăim.
Adrian Manta: „Ingredientele unui lider de succes sunt: viziune, iniţiativă şi curaj”
Citiți principiile noastre de moderare aici!