Bani de la Uniunea Europeană pentru Canalul Mureșel și Ier. Bani pentru a elimina riscul de inundații și de poluare. Miercuri, la sediul ANIF Arad a fost lansat proiectul „Dezvoltarea sistemului intern de apă, de interes comun, pe Canalul Mureșel, Canalul de legătură Ier și Canalul Ier” , finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională Interreg Romania-Ungaria. Beneficiarii proiectului sunt Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (RO) și Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság (HU), acesta urmând a fi finalizat până pe 30 septembrie 2021. În tot acest timp ar trebui cheltuiți toți banii, adică 1.890.017,55 euro.
Care este scopul urmărit prin acest proiect european? De-a lungul anilor, amenajările de desecare Mureșel – Ier și Ier – Arad Frontieră au suferit procese de degradare prin colmatarea reţelei de canale, uzura avansată a construcţiilor hidrotehnice de pe reţeaua de canale şi a staţiilor de pompare de desecare. În acest context ANIF, prin Unitatea de Administrare Arad, în parteneriat cu Direcția Regională „Tisa Inferioară” a Apelor (ATIVIZIG – „Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság”) din Ungaria, a inițiat proiect de mai sus în care sunt planificate o serie de investiții.
Acestea au drept scop reabilitarea și modernizarea amenajărilor de desecare din zona bazinului hidrografic al Râului Mureş, în vecinătatea frontierei de stat dintre România și Ungaria, pentru readucerea la parametrii proiectaţi a canalelor colectoare și de evacuare a excesului de apă, reabilitarea sau înlocuirea completă a echipamentelor electrice şi hidromecanice din staţiile de pompare.
Unde se va intreveni
Zona care va beneficia de finanțarea uniunii se află în amenajarea Mureşel Ier, amenajare cu dublu rol de irigaţii şi de desecare, care are o suprafață de 3.027 ha, şi amenajarea de desecare Ier Arad Frontieră, cu suprafața de 32.918 ha, aparţinând administrativ de municipiul Arad şi comunele Pecica, Turnu, Iratoş, Dorobanţi, Macea, Curtici, din judeţul Arad.
Obiectivele proiectului lansat ieri la Arad vizează ca atare modernizarea staţiei de pompare SP Mureşel şi sediilor administrative Arad şi Aradul Nou, a cantoanelor B și C, refacerea unor construcții hidrotehnice (8 stăvilare regulatoare de nivel şi debit al apei pe reţeaua de desecare), reprofilarea a 3 canale de desecare aflate în judeţul Arad, în zona frontierei de stat comună româno-ungară, precum şi dotarea Unității de Administrare Arad cu echipamente şi utilaje care să facă posibilă intervenţia promptă a personalului ANIF în situaţiile de urgenţă generate de fenomene meteorologice extreme.
Liderul proiectului este Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare care se va alege cu 1.426.575,05 euro din întreaga sumă, în timp ce partenerul principal Also-Tisza-Videki Vizugyi Igazgatosag ( HU) va beneficia de 463.442,50 euro.
Istoricul canalului
Canalul Mureşel a fost construit în anul 1890 și are ca scop alimentarea cu apă a sistemului de irigații Mureșel Ier, din județul Arad, și evacuarea apei din amenajarea de desecare Ier-Arad Frontieră. Canalul Mureșel are lungimea totală de 12.175 m, din care 6.500 m sunt situați în intravilanul municipiului Arad (1.939 m canal întubat cu conductă tip OVOID, din beton, și 4.561 m canal deschis) și 5.675 m canal deschis, în afara municipiului Arad (în extravilan).
Trimite articolul
Xde la confectii spre jackson?doamne multam–
Mai bine lăsați să-l facă europarlamentarul nostru mult iubit navigabil ………….