Deseori se spune că (mai ales) prin cele cinci puncte de trecere ale frontierei amplasate în judeţul Arad, la graniţa cu Ungaria, se face legătura cu vestul continentului. Având în vedere traficul imens care se desfăşoară în aceste puncte de frontieră putem spune că am devenit o poartă către Europa. Şi cifrele arată exact acest lucru.
Aproape nouă milioane de oameni au ieşit şi au intrat în România prin punctele de frontieră din judeţul Arad. Cifrele au crescut enorm de când există o autostradă care duce direct la frontieră. Aici ne referim desigur la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – Csanadpalota. Pe aici şi pe la vechiul Punct de Trecere a Frontierei Nădlac – Nagylak, în anul 2016, au intrat în ţară şi au ieşit din ţară 7.785.065 de persoane. La Punctul de Trecere a Frontierei Turnu au fost înregistrat 459.968 de persoane, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, în timp ce la PTF Vărşand s-au înregistrat 381.048 de intrări şi ieşiri. La frontiera Curtici a fost, în schimb, cel mai mic trafic. Doar 118.854 de persoane au fost înregistrate aici, în 2016, pe sensul de ieşire din România, cât şi pe cel de intrare.
Ce mijloace de transport au folosit cele aproape 9 milioane de persoane atunci când au tranzitat punctele de trecere ale frontierei de la graniţa cu Ungaria? Cei mai mulţi au trecut prin PTF-urile din judeţul Arad cu autoturismele. Este vorba despre aproape 2 milioane de autoturisme, despre 410.321 de microbuze, 44.179 de autocare, 1.358.830 de camioane, 4.312 motociclete şi… 646 de biciclete. În total, peste 3.600.000 de mijloace de transport au intrat în ţară şi au ieşit din ţară anul trecut.
SUV şi maşini de lux furate
Ce a mai vrut să treacă prin frontierele arădene? Printre traficul ilegal cu tutun şi migraţia ilegală, poliţiştii de frontieră arădeni au mai descoperit anul trecut şi 75 de autovehicule şi utilaje furate pe care diferiţi cetăţeni încercau să le introducă în România. Maşinile, în special cele de lux şi tip SUV, au fost cele mai des „întâlnite” printre autovehiculele furate şi depistate în PTF-urile arădene. Principalele mărci şi modele de autoturisme descoperite de poliţiştii de frontieră ca figurând furate din alte state ale UE sunt: BMW – Seria 5, Seria M şi X5; Audi – Q7, A7, A6 şi A4; Mercedes – S Klasse şi GL; Volkswagen – Tuareg. Majoritatea maşinilor furate proveneneau din ţări precum Italia, Germania, Franţa, dar s-au înregistrat şi cazuri din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Polonia şi Suedia.
Migranţi prinşi
În ceea ce priveşte migraţia ilegală, în anul 2016, poliţiştii de frontieră au depistat 431 de cetăţeni străini în zona de competenţă a judeţului Arad. Migranţii au încercat să treacă ilegal frontiera, atât la frontiera verde, cât şi în punctele de trecere a frontierei folosind diferite metode – ascundere în mijloace de transport, documente false etc. De asemenea, au fost depistaţi şi cetăţeni români şi străini, implicaţi în traficul de migranţi. Din punct de vedere al cetățeniei, se constată o scădere a numărului de sirieni depistați la frontiera cu Ungaria, concomitent cu o creștere a numărului de cetățeni din Irak. În general, pe linia migrației ilegale se constată o pondere ridicată (peste 80 la sută) a cetățenilor terți proveniți din statele generatoare de migrație din Orientul Mijlociu și Apropiat (Irak, Siria, Pakistan, Afganistan, Turcia, Sri Lanka, Vietnam, Iran, Somalia, Bangladesh, India, Sudan).
Traficul de tutun şi de droguri
Una dintre infracţiunile des întâlnite la frontierele arădene a fost traficul ilegal de produse din tutun. Astfel, în anul 2016, la nivelul judeţului Arad au fost confiscate peste 17 kilograme de tutun şi peste 200.000 de ţigarete. În ceea ce priveşte traficul de droguri, au fost înregistrate 11 cazuri în care cetăţeni români sau străini au fost depistaţi la nivelul ITPF Oradea cu diferite substanţe interzise, fiind întocmite şi 7 dosare penale. Anul trecut au fost descoperite 0,383 kg/ 674 bucăţi comprimate de culoare verde cannabis şi alte stupefiante 46,430 grame.
Citiți principiile noastre de moderare aici!