ARAD. Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va lua fiinţă în judeţul nostru, în zona Grăniceri-Pilu, a fost din nou dezbătut la nivel naţional. Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, a vorbit atât despre acest proiect, cât şi despre alte două din Arad, care au primit deja aprobare de la instituţia naţională. Aproape trei milioane de panouri fotovoltaice vor fi montate în cele trei parcuri care vor lua fiinţă în judeţul nostru, a menţionat şeful Protecţiei Mediului.
„Proiectele care vizează folosirea energiei solare sau eoliene, pentru producerea energiei electrice, sunt unele din cele mai importante investiţii aprobate din punct de vedere al protecţiei mediului, în cursul anului 2023, de Agenţiile pentru Protecţia Mediului (APM)”, a anunţat Ministerul Mediului.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei guvernamentale, cel mai mare parc fotovoltaic din România, care se va construi în judeţul Arad pe o suprafaţă de peste 1.000 de hectare şi însumează 1.790.000 de panouri, precum şi cele 31 de hectare de teren din judeţul Botoşani, pe care va fi construit un parc eolian cu 23 de turbine sunt, potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurenţiu Alexandru Păştinaru, doar o parte din proiectele pentru care s-au emis deja acte de reglementare.
„Parcurile fotovoltaice din judeţul Arad reprezintă o categorie importantă de proiecte aprobate de APM Arad, în cursul anului trecut, conform datelor furnizate de agenţia judeţeană. Acestea urmează să fie dezvoltate, în următorii ani, de două companii private, pe suprafeţe impresionante, de 1.065 şi, respectiv, 690 de hectare. Astfel de proiecte există în mai multe judeţe din ţară, chiar dacă de dimensiuni mult mai mici, o dovadă că România mizează pe energia regenerabilă”, a declarat preşedintele ANPM.
Cel mai important parc fotovoltaic din Europa, denumit „Arad 1”, va include 1.790.000 de panouri fotovoltaice, 311 posturi de transformare şi invertoare de la 800 V la 33 kV, nouă substaţii de transformare şi trei staţii de transformare, precum şi sisteme de stocare a energiei electrice. Acesta este cel mai mare parc fotovoltaic din România şi, conform proiectului, puterea instalată care va fi generată de sistem este de 1.065 MW, iar energia electrică obţinută va fi distribuită în Sistemul Energetic Naţional.
„Mai mult decât atât, parcurile fotovoltaice <Nădab I> şi <Nădab II> însumează 1.138.344 de panouri fotovoltaice, 125 de posturi de transformare, 5 substaţii de transformare şi o putere instalată totală de 683 de MW, care vor fi distribuiţi, de asemenea, în Sistemul Energetic National. Împreună cu <Arad 1>, acestea totalizează aproape 3.000.000 de panouri fotovoltaice”, a mai spus Laurenţiu Alexandru Păştinaru.
Trimite articolul
XAlta smecherie cu iz pnl…
Proiectul a pimit avizul la faza PUZ și acordul de mediu la faza DTAC de la Agenția pt Protecția Mediului Arad. A fost dezbătut la nivel local.
o nebunie
distrugeti fraierilor toate terenurile….Criminalii care le pun nu au voie sa faca asa ceva in afara tarii asa ca o fac in tara unde totul merge daca stii unde sa dai bacsis !!! Romania trezestete pina nu va fi prea tirziu !!
-
Exact. I sa mancam panouri cu orez de plastic si greieri de la europeni. O sa fie o foamete de nu vom STI ce se întâmpla cu noi. Asta știu ăștia sa facă
-
Pentru ca fermierii nostrii o duc asa de bine ca de fericire fac proteste. Apropo de “Romania trezestete” .. ala cam este imnul nostru. Nu pare sa mearga.