ARAD. O serie de zvonuri legate de numărul mult prea mare al celor care au carduri/legitimații pentru parcare gratuită în Arad, alte zvonuri legate de sumele mult prea mici încasate de societatea Primăriei Arad care se ocupă de parcările publice din Arad (SC Recons SA) când vine vorba de abonamente plătite, precum și bârfele legate de supărările mai marilor Primăriei pe acest subiect și înăsprirea cam prin primăvară a controalelor pe subiect, ne-au determinat să începem să punem întrebări pe temă.
Ca atare, am adresat o cerere pe Legea liberului acces la informații publice (Legea 544/2001). Ne-am adresat Primăriei Arad solicitând răspuns la o serie de întrebări care, toate, au vizat abonamentele eliberate pentru parcarea cu plată din Arad pe anul în curs, dar și pe anul trecut. Am încercat astfel să aflăm care este situația reală și câți oameni își plătesc cu adevărat parcarea în condițiile în care, pe centru, de la ora 9.00 până la ora 17.00 un loc de parcare cu plată e la mare preț.
Însumând toate datele din răspunsul primit de la SC Recons Arad a rezultat că 1.470 de abonamente de parcare sunt plătite în acest moment de arădenii de rând, firme și instituții, în timp ce 2.933 de locuri de parcare (dublu față de abonamente și triplu față de gratuitățile de anul trecut) sunt oferite pe gratis de Primăria Arad prin Recons. La gratuități se adaugă alte 96 de legitimații de parcare dedicate veteranilor de război, cu 23 mai multe decât anul trecut, în condițiile în care anul acesta au fost celebrați, în aprilie, ultimii 20 de veterani din județ!
Nicio instituție sau societate de utilitate publică nu are abonamente în zona centrală a Aradului, celelalte instituții și firme cumulând împreună 29 de abonamente pe centru!
Dar haideți să vedem care au fost curiozitățile noastre și care sunt răspunsurile Primăriei Arad, prin SC Recons SA.
Ceva peste 1.400 de abonamente
Iată ce am întrebat: Câte abonamente pentru rezidenți, persoane fizice (exclus persoane fizice autorizate) pe o stradă există în acest moment în evidenţele Recons Arad și care e valoarea acestora? Câte astfel de abonamente au fost eliberate în anul 2020 și care e valoarea acestora? Răspunsul primit de la Recons a fost următorul:
„Abonamente pentru rezidenți, persoanefizice valide: 1.421 bucăți în valoare de 227.342 lei; abonamente eliberate în anul 2020 – 1.800 bucăți în valoare de 165.283 lei”.
Semn că numărul acestora a scăzut după ce Primăria s-a supărat pe nivelul scăzut al încasărilor de aici și a cerut celor de la Recons să împartă amenzi peste tot, dar cifrele pe minus ar putea fi puse și pe seama pandemiei.
14 abonamente pentru nerezidenți
Alte întrebări adresate Primăriei/ Recons au vizat: câte abonamente pentru nerezidenți, persoane fizice și persoane juridice pe o stradă există în acest moment în evidenţele Recons Arad și care e valoarea acestora?; câte astfel de abonamente au fost eliberate în anul 2020 și care e valoarea acestora? Iată răspunsul: abonamente pentru nerezidenți persoane fizice și persoane juridice valide – 14 bucățiîn valoare de 8.604 lei; abonamente emise în anul 2020 – l1 bucăți în valoare de 9.176 lei. O dovadă că nu prea mulți dintre cei care nu locuiesc în centru aleg să plătească și un loc de parcare când vin cu mașina la muncă.
Un singur abonament peste tot
Am fost curioși să vedem și câți arădeni au ales totuși să-și achiziționeze cel mai piperat abonament de parcare, care însă le permite acestora să parcheze mașina pe orice stradă din Arad și la orice oră, așa că am întrebat și câte abonamente pentru persoane fizice și persoane juridice pe toate străzile există în acest moment în evidențele Recons Arad și care e valoarea acestora și câte au fost eliberate în anul 2020? Și am aflat că anul acesta a fost eliberat un singur abonament în valoare de 600 de lei (semn că arădeanul/ firma cu pricina și-a făcut abonamentul pentru o singură lună!), iar anul trecut nici măcar un arădean/firmă nu a apelat la acest tip de abonamente („abonamente eliberate în anul 2020 – 0 buc.”).
5 abonamente pentru medici
Dacă sunteți curioși să aflați câți medici de familie au ales abonamentele speciale gândite pentru ei de către Primăria Arad prin Recons (abonamente care le permit să parcheze oriunde în Arad atunci când merg la pacienți), vă spunem că și noi am fost, așa că am întrebat
„Câte abonamente pentru medici de familie pe toate străzile există în acest moment în evidențele Recons Arad și care e valoarea acestora? Câte astfel de abonamente au fost eliberate în anul 2020 și care e valoarea acestora?”
Și am aflat că nu foarte mulți au apelat la oferta preferențială de plată a parcării:
„Abonamente pentru medici de familie pe toate străzile, valide – 5 bucăți în valoare de 2.754 lei; abonamente pentru medici de familie pe toate străzile emise în anul 2020 – 8 buc. în valoare de 5.151,6 lei”.
29 de abonamente la firme și instituții
Am aflat din răspunsul primit și câte abonamente pentru autoturismele aparținătoare instituțiilor publice și persoanelor juridice care au sediul sau punct de lucru situat în zona sistemului de parcare cu plată există în acest moment în evidențele Recons Arad și valoarea acestora, dar și câte au existat în anul 2020 și valoarea acestora:
„Abonamente pentru autoturismele aparținătorare instituțiilor publice și persoanelor juridice care au sediul sau punctul de lucru în centru, valide – 29 bucățiîn valoare de 23.120 lei”, respectiv pentru anul 2020 „21 buc. în valoare de 12.870 lei”.
Ai putea trage concluzia că nu prea mulți angajați din instituțiile publice și de la firmele de pe centru parchează mașina de serviciu aici când vin la muncă ori că aceștia preferă să plătească tichete de parcare, fapt greu de crezut dacă te gândești chiar și o secundă la contabilii acestor instituții și deconturile pe care le-ar face.
Zero pentru cei de interes public
Vreți să știți și câte abonamente pentru autoturismele societăților care desfășoară activități de interes public există în acest moment în evidențele Recons Arad? Câte astfel de abonamente au fost eliberate în anul 2020 și care e valoarea acestora? Nici măcar unul singur, ne spun cei de la Recons, semn fie că cei de utilitate publică nu au multă treabă pe centru, fie au doar urgențe aici.
„Abonamente pentru autoturismele societiților care desfășoară activități în interes public valide – 0 buc. Abonamente pentru autoturismele societăților care desfășoară activitățiîn interes public emise în anul 2020 – 0 buc.”, ne-au transmis cei de la Recons.
Zero este însă răspunsul celor de la parcări și la următoarele noastre întrebări: câte abonamente pentru autoturismele societăţilor comerciale care desfăşoară activităţi de interes public (ex. energie electrică, gaz, apă–canal, telefonie, televiziune, livrare corespondenţă, salubrizare etc.) există în evidențele actuale ale societății Recons Arad, care sunt societățile care au solicitat acest tip de abonament și valoarea acestora? Câte astfel de abonamente au fost eliberate în anul 2020? Recons precizează că nu au fost solicitări pe acest tip de abonamente, fapt care pare să indice că absolut niciunul dintre cei vizați mai sus nu are treburi de lungă durată în zona centrală a Aradului.
De la 786 la 2.933 de bucăți!
Cu totul altfel stă treaba când vine vorba de gratuități. Am întrebat câte legitimații – card pentru locurile de parcare gratuite din municipiul Arad există în acest moment în evidențele Recons Arad și care e valoarea acestora și câte astfel de legitimații au fost eliberate în anul 2020? Am aflat că, în acest an, sunt valide 2.933 bucăți, valoare, desigur, 0 lei, în condițiile în care anul trecut au fost eliberate doar 786 de bucăți. Fie numărul persoanelor cu handicap a crescut spectaculos în Arad (pe hârtie astfel de legitimații se eliberează doar persoanelor cu handicap, pe site-ul societății fiind indicate și actele necesare pentru eliberarea unui card legitimaţie pentru persoane cu handicap conform Legii nr. 448/2006), iar acesta este un fapt trist, fie lista gratuităților a crescut tot spectaculos după ce Primăria Arad a cerut Recons un control la sânge al mașinilor parcate prin Arad, indiferent de legitimații și abonamentele din parbriz.
Dacă aceasta e varianta finală, atunci e destul de evident că radicalitatea impusă de Primărie celor de la Recons nu a făcut nimic altceva decât să tripleze numărul beneficiarilor de gratuități. Numai că în Arad, între timp, numărul gratuităților a depășit… numărul abonamentelor de parcare plătite!
Mai mulți veterani
Nu doar gratuitățile au crescut spectaculos în Arad când vine vorba de parcarea cu plată, ci și numărul abonamentelor gratuite pentru locurile de parcare cu plată eliberate în baza
Decretului – Lege Nr.118/1990 (cel care vizează veteranii de război). Anul acesta sunt valide, potrivit celor de la Recons, 96 de astfel de abonamente, calculate și ele la 0 lei, în timp ce anul trecut fuseseră emise doar 73 de bucăți. Semn fie că au mai apărut de undeva alți veterani de război, fie că rudele lor au aflat de lege și și-au cerut drepturile. Precizăm faptul că Decretul-Lege Nr. 118/1990 face referire la acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.
Nicio altă gratuitate
Am fost curioși să aflăm și câte alte gratuități a oferit Recons Arad în domeniul parcărilor cu plată din Arad, zonele A, B și C, de-a lungul acestui an, dar și câte au fost date de-a lungul anului 2020, dar am fost informați că, dincolo de cele de mai sus, care au crescut cu peste 2.000, nu există alte gratuități oferite la parcarea cu plată din Arad. Doar că două mii de locuri de parcare gratuite la mai puțin de probabil 6.000 cât are Aradul la dispoziție e destul de mult pentru a te îngrijora, dacă nu de altceva, atunci măcar de veniturile pe care parcările le vor aduce bugetului Aradului.
Totalul încasărilor
Dacă tot a venit vorba de venituri, am fost curioși să aflăm, desigur, câți bani a încasat Recons anul acesta din parcări și câți anul trecut?
„Valoarea totală a sumelor încasate pe abonamente dedicate parcărilor cu plată din Arad în acest an esteîn valoare de 258.031 lei, respectiv pe întregul an 2020 -205.283 lei”, au indicat la finalul răspunsului pe Legea 544 cei de la Recons.
Ceea ce înseamnă, potrivit datelor primite că, cu tot cu gratuități și păsuiri, deși suntem abia la jumătatea anului, sumele încasate au crescut față de anul trecut cu peste 50.000 de lei. Deși numărul abonamentelor a scăzut cu aproape 400 la rezidenți (379, în fapt), cu 3 la medici și a crescut cu doar 3 la nerezidenți, unul la abonamentul pe toate străzile și cu 8 la societăți comerciale și instituții.
Trimite articolul
XNuma prostii platesc in Arad parcarea. Jmekerii se inscriu la PNL.
-
In piata Avram Iancu..mai repede ți deschizi o tarabă pe.post de terasa decât sa ti iei abonament de parcare sau sa platesti pe un an…3800lei o rezervare cu braț…asteptam.toti locatarii din Avram Iancu,cu sufletul la gura,deschiderea șantierului pt parcarile subterane,de sub statuie…asteptam si piramida lui Keops de stical marca Luvru…dar pina atunci sper sa se mai deschida vreo 3-4 terase,si daca se poate tot cu manele si țigani…sa fie fauna completă,jocuri si pariuri..avem,manele …micii lipsesc!
Fută va dracu cu aprobarile voastre de functionare pt orice căcat ,care va da șpaga!
Sa muriți cu toții,sau sa aveti parte si voi de țiganie in cartierele voastre,voi cei care dați aprobare la manelizare!
De aceea arată Aradul așa, pentru ca sunt din ce in ce mai mulți handicapați angajati in instituțiile publice ! Și este normal sa-i tratam cu gratuități la parcare!Noaptea minții!!!!
e nivelul mafiei pnl practic aradeanul de rand a fost din nou deposedat de arad e strain in propriul lui oras!
In Arad toti sunt handicapati. E plin orasul de masini de la 30 de mii de euro in sus cu tichet de persoana cu dizabilitati, iar cand te uiti la persoanele respective, iti dai seama ca singura dizabilitate pe care o au, e la bunul simt. Sa ai mai multe gratuitati decat abonamente platite e maximum pentru un oras plin de parveniti si afaceristi de succes. Pe langa asta, cei ce nu sunt handicapati, trebuie sa aiba logoul sindicatului politistilor in masina, sa stie cei de la RECONS sa nu se puna cu politia.
Numar enorm aici sunt voturile d-voastră acum se intelege de unde a avut Bibart 7 mii de voturi peste Wiener 3 mii de la parcari mai angajații de la regia de apa canal mai niste manevre ca la sectorul 1 si au castigat primaria.
Nu vi se pare ciudat ca atat Catzu cat si Bibart le-au murit cate un parinte la o lună dupa ce se laudau ca iau vaccinat oamenii astia ar face orice pt putere.
Dragă Adriana, uite o șopârliță.
Tu scrii:
”Precizăm faptul că Decretul-Lege Nr. 118/1990 face referire la acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.”
Acest Decret Lege a fost modificat prin bunăvoința unui ales PNL și votat cu aplauze de către Parlament.
Deci, aceasă gratuitate a dispărut, începând cu 01.06.2021 iar RECONS a chemat pe toți beneficiarii de locuri de parcare rezidențiale gratuite pentru modificarea Contractului și stabilirea unei chirii. Ne acoperim prin asta împrumuturile făcute de fostul ți actualul ministru al finanțelor.
Trăiască Orban și Cîțu ???????????
Exemplu: un vecin din alt bloc nu vede aproape deloc dar are loc rezervat,si noi care locuim din 1970 in zona parcam pe unde apucam.
Aparatele de taxat (parcometre) emit bonuri nefiscalizate. Pe aceste tichete nu se regaseste nici macar numar de ordine. Conectarea direct la ANAF este o utopie. Astfel, exact ca si in cazul aparatelor tip pacanele acestea pot fi resetate iar sumele incasate intra in buzunarul celor ce au comandat si executat “resetarea”. Apoi se raporteaza ca fiind defect 8 ore pe zi (scoala parktronic). Si referitor la articol , intradevar din primavara “agenturile constatatoare” pandesc fiecare oportunitate de a aplica amenda. De observat ca stau si in preajma masinilor care au tichet de parcare asteptand sa expire minutele de parcare platite si sa aplice amenda imediat cum acestea au expirat. Pai daca parcometrul este 8 ore “defect” de undeva trebuie produsi banii pentru raportare. Sau e cu comision din vanzari. pardon. amendari!
E plin pe blv. Revolutiei si pe Dragalina de masini ale parazitilor din administratia locala si alte instituții care nu plătesc parcarea, vezi de obicei un bilet cu primaria Arad sau vreun numar de telefon.
-
Toate centrele culturale, atât municipal cât si județean au parcare gratuită în municipiu. Mai sunt și angajați de frunte ai primăriei care au parcare gratuită, desigur pentru problemele urbei…
-
De ce trebuie in tara asta pana si la parcari sa fie categorii speciale ?
Cei din centrele culturale si ,,angajatii de frunte ai primariei”, sunt cumva in majoritate handicapati ?
România e ruptă in doua caste, una a parazitilor speciali si cealalta a fraierilor care platesc
-