Începând din 29 decembrie 2018 până miercuri, 30 ianuarie 2019, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, au existat suspiciuni de gripă în cazul a 32 de persoane. Institutul Cantacuzino a confirmat existența virsului gripal în cazul a 21 dintre acestea, în timp ce la șase pacienți rezultatul a fost negativ. Pentru alte 5 cazuri se așteaptă rezultatul de la Institut. „Medicația antivirală a fost instituită încă de la momentul suspiciunii” – precizează reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad.
Din păcate, 5 persoane cu diagnostic confirmat de gripă au decedat, una dintre acestea, la spitalul din Timișoara. În prezent, 7 șapte persoane sunt încă internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, starea lor fiind stabilă. Niciunul dintre arădenii diagnosticaţi cu gripă nu era vaccinat antigripal.
„Menționăm faptul că Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a transmis și transmite, în timp real, către Direcția de Sănătate Publică Arad, toate informațiile referitoare la cazurile sau suspiciunile de gripă, conform metodologiei în vigoare” – informează, printr-un comunicat, unitatea medicală.
Acuzele ministrului
Precizările conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad vin după ce ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a nominalizat Aradul ca fiind unul din judeţele care nu au transmis Ministerului date reale privind cazurile de gripă. „Mie nu mi se pare normal ca în cazuri ca şi acesta, când Europa este în pragul unei epidemii, noi să ne facem că raportăm sau să nu raportăm! De exemplu, (…) Aradul a raportat 6 cazuri, din care 9 internate! Matematica mea nu funcţionează pe această logică!” – a punctat Sorina Pintea.
Noi doze de vaccin
După ce în toamna anului trecut judeţul nostru a primit de la Ministerul Sănătăţii aproximativ 14.000 de doze de vaccin antigripal, Direcţia de Sănătate Publică Arad a solicitat acum alte 2.000 de vaccinuri. La baza acestei solicitări au stat cererile primite din partea medicilor de familie arădeni. Noile doze de vaccin ajung zilele acestea în Arad. Potrivit medicilor, „de la momentul vaccinării, durează aproximativ două-trei săptămâni să se formeze anticorpi care să protejeze împotriva virusului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!