Nu e o glumă titlul pe care l-am ales. Ci e realitatea la care au fost obligați arădenii să se conformeze dacă nu stau foarte bine cu timpul lor liber și cu banii. O realitate dureroasă care a avut/are de a face, din păcate, cu indiferența celor care ar trebui (și ei sau mai ales ei) să se ocupe de modul în care se colectează gunoiul în Arad. Vorbim astăzi și aici de deșeurile rezultate din construcții, din amenajări interioare, din înlocuirea unor electronice și electrocasnice, dar și de medicamente expirate și haine uzate. Subiectul a fost în atenția noastră în repetate rânduri de-a lungul ultimilor ani, am scris despre acesta cel puțin o dată la patru luni, fără rezultat. Acum ni l-a reamintit în detalii dureroase un arădean, imediat după ce am publicat materialul legat de modul în care se face sau mai degrabă nu se face colectarea selectivă în Arad.
Arădeanul care ne-a sesizat nu e din categoria celor de care fug toți cei din administrație și nu numai, nu e un reclamagiu de profesie, ci un cetățean al Aradului care a încercat să colecteze ca la carte, dar care s-a lovit de seria întreagă de neajunsuri pe care colectarea deșeurilor și-o trece lejer în cont, în Arad. Și a ajuns la noi doar după ce a apelat la RETIM, societatea care colectează gunoiul menajer în Arad și după ce a căutat, cât se poate de serios, pe siteul Primăriei Arad după informații care să lămurească modul în care se poate face colectarea acestor tipuri de deșeuri.
Singura concluzie la care a ajuns e că o astfel de colectare, o respectare a teoriei pe care ne-o servesc cu toții când vine vorba de ce trebuie să facem noi cu gunoiul, e imposibilă. Practica te poate omorî, la propriu.
Realitatea arădeană te obligă să devii un colecționar de lucruri care nu-ți mai trebuiesc, până ajungi să umpli cu ele casa, scara blocului, curtea comună, garajele, spațiile altora. E o imagine care, nu-i așa, vă este cunoscută. O puteți identifica în fiecare zi prin Arad, nu?
Dacă ar fi să respecți legea ar trebui să începi să bați farmaciile din Arad pentru a vedea care dintre acestea colectează medicamente expirate, să suni la singurul număr de telefon identificabil pe site-ul oficial al Primăriei Arad ca să te programezi pentru ridicarea deșeurilor electrice și electrocasnice, să începi să mărunțești pernele și plăpumile (care, conform recomandărilor din domeniul igienei, trebuie schimbate o dată la câteva luni) iar apoi să le porționezi și să le pui, pe rând, în gunoi, într-o cantitate pe care și alții, nu doar tu, să o consideri de bun simț, să cauți în neștire un număr de telefon pentru cei care în teorie ar trebui să-ți ridice deșeurile vegetale, și un alt număr de telefon la fel de greu de găsit pentru cei care, tot în teorie, s-ar putea ocupa de deșeuri periculoase, de cele voluminoase etc. Și în tot acest timp, să elucidezi cum să colectezi selectiv gunoiul ca la carte, în două pubele pe care le-ai primit, de această dată clar, de la RETIM, când site-ul oficial vorbește cum să selectezi în patru pubele!
Dacă nu vi se pare o muncă sisifică, atunci plusăm spunând că, de obicei, ca persoană fizică, nu deții o pubelă (sau două, ca să fim exacți) a ta, ci aceasta (acestea) le împarți cu vecinii și cu trecătorii, așa că într-un fel sau altul ești răspunzător și de comportamentul acestora în chestiunea deșeurilor. Și în tot acest timp, ajutorul celor responsabili și plătiți să te îndrume, ajute, ba chiar să-ți ia gunoiul, e cvasi-inexistent.
„Golgota” gunoaielor
Dai haideți să vedem care au fost problemele prezentate către RETIM de arădeanul care locuiește la bloc, care își dorește „să fiu o persoană cât mai <corectă> în ceea ce privește modul de colectare a gunoiului”, dar care a ajuns „în situația în care nu înțeleg ce anume mai am voie să arunc în pubela neagră având în vedere ca pe site-ul dvs. se fac niște precizări care m-au cam nelămurit.
1) Dacă am un uscător de păr care se strică și nu doresc să-mi cumpăr altul (îl am pe al 2-lea) ce fac cu cel defect? (…) 2) Doresc să-mi zugrăvesc o cameră (în regim propriu): ce fac cu 1 buc. trafalet, 1 buc găleată și ceva cârpe murdare de vopsea? 3) Am făcut ordine la medicamente și am găsit ceva pastile (paracetamol) cu termen expirat și trebuie să le arunc – UNDE? 4) Intenționez să-mi schimb un <pantofar> (dulăpior de pantofi) dar ce fac cu cel vechi (sunt 5 bucăți, de pal de dimensiuni mici)? 5) Pernele se schimbă mai des și…. ce fac cu 3 perne dacă tocmai mi-am luat altele noi? UNDE LE ARUNC? Și dacă îmi schimb salteaua ce fac cu cea veche? Menționez că aceste situații nu se întâmplă toate deodată și…. ce fac? Stau să se adune? Sau? Nicăieri (nici pe site-ul dvs., nici în presă, media) nu am găsit răspunsuri la aceste întrebări. Aveți ceva informații doar pentru Timișoara și nu aveți o listă de prețuri și oricum e cam aiurea să fac cerere de <container> pentru un trafalet, 1-2 găleți de vopsea și eventual 2 plase de moloz”.
Primul răspuns al companiei
La nicio oră după ce acest text a fost trimis celor de la RETIM, a sosit și răspunsul companiei: „(…) Vă putem comunica punctual (…) următoarele aspecte:
1. Uscătoarele de păr fac parte din categoria deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEE). În prezent, aceste deșeuri nu fac obiectul prezentului contract, ca soluție, recomandăm a se lua legătura cu Primăria, care vă poate îndruma înspre un operator desemnat colectării acestor tipuri de deșeuri pe raza localității unde locuiți. De asemenea, există posibilitatea de returnare a acestora în cadrul magazinelor de electrocasnice care susțin campanii de colectare DEEE.
2. Pentru aspectele semnalate la acest punct, menționăm faptul ca deșeurile provenite din construcții sau amenajări interioare, fiind încadrate în categoria deșeurilor voluminoase, respectiv periculoase, nu se colectează la pubela neagră. Primăria locală vă poate îndruma, de asemenea, spre operatorul desemnat colectării.
3. Deșeurile farmaceutice, respectiv, medicamentele expirate, neutilizate, contaminate, deteriorate sau care nu mai sunt necesare, acestea se pot colecta în cadrul farmaciilor, care susțin programe de colectare.
4.5. Deşeurile voluminoase, precum piese de mobilier, covoare, saltele, sau obiecte mari de folosinţă îndelungată nu fac obiectul prezentului contract, în această situație recomandăm de asemenea a se verifica, cu Primăria Locală, centrele de colectare, sau operatorul desemnat colectării acestora. Totuși, puteți lua în considerare și donarea acestora. Dorim să facem mențiunea ca în mod excepțional, textilele, dacă sunt în cantități mici, se pot mărunți și colecta la pubela neagră”.
Deșeurile de care răspund
RETIM mai precizează și ce reprezintă deșeurile menajere: deşeurile reziduale se colectează în recipiente de culoare gri/negru şi sunt de tip: resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete; resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frişcă); ouă întregi; grăsimi animale şi uleiuri vegetale (în cazul în care nu se colectează separat); excremente ale animalelor de companie; scutece/tampoane; cenuşă de la sobe (dacă se ard şi cărbuni); resturi vegetale din curte tratate cu pesticide; lemn tratat sau vopsit; conţinutul sacului de la aspirator; mucuri de ţigări; veselă din porţelan/sticlă spartă, geamuri sparte.
A doua „golgotă”
Numai că răspunsul companiei nu l-a mulțumit pe arădean, care a revenit cu un alt set de întrebări:
„1) Majoritatea magazinelor de specialitate (electronice, electrocasnice etc.) nu preiau aparate defecte sau vechi decât dacă cumperi un alt aparat. La Altex, de exemplu, aparatele de mici dimensiuni le colectează dar… ce mă fac dacă am un congelator pe care vreau să-l arunc și nu am nevoie să-mi achiziționez altul nou – trebuie să sun la primărie?
2) Am înțeles că deșeurile din construcții sunt speciale dar… revin cu întrebarea: 1 bucată trafalet + 1-2 găleți de vopsea + 1-2 pungi de moloz nu sunt <deșeuri mari> și pentru atât de puțin trebuie să sun la Primărie? Dacă îmi schimb robinetul la chiuvetă: ce fac cu cel vechi?
3) Țin să vă informez că nu toate farmaciile colectează <medicamente, ace de seringă folosite etc.>. Am avut ocazia să aflu acest lucru când am încercat la vreo două farmacii și s-au uitat farmacistele la mine de parcă m-am dat jos din bananier. În nicio farmacie prin care am intrat nu am văzut vreun anunț, vizibil, prin care să informeze cetățenii că pot duce acolo medicamentele expirate!!!!!
4) Din ce mi-ați explicat dvs. pernele, hainele se pot mărunți (mă gândesc că tăia cu foarfeca) și se pot arunca în pubela neagră/gri – corect?
5) Din ce mi-ați explicat despre ce se poate arunca la pubela neagră/gri ați menționat și <resturi vegetale din curte tratate cu pesticide; lemn tratat sau vopsit>. Acest lucru m-a uimit deoarece în Arad nu prea ridică operatorii resturile rezultate din întreținerea spațiului verde din jurul blocurilor iar prin <lemn tratat și vopsit> înțeleg că o comodă sau un dulap demontat poate fi pus la pubela pentru că e vopsit sau tratat și nicăieri nu se specifică dimensiunile – am înțeles corect?
Al doilea răspuns
Răspunsul RETIM nu s-a lăsat așteptat: „În acord cu situația întâmpinată, înțelegem faptul ca poate fi dificilă identificarea operatorilor care se ocupă cu colectarea acestor deșeuri. Totuși menționăm faptul ca Primăria deține listele acestor operatori desemnați cu ridicarea deșeurilor din construcții sau DEE, situație în care recomandăm a se lua legătura cu reprezentanții acesteia”.
Oprim un pic aici schimbul de mailuri pentru a preciza că, ulterior, arădeanul ne-a indicat faptul că a intrat pe pagina Primăriei Arad și, cu excepția numărului de telefon al firmei care colectează electrocasnice și electrice, niciun alt număr de firmă care să se ocupe de ridicarea deșeurilor nu a putut fi identificat pe siteul administrației locale.
Revenind la răspunsul RETIM, societatea mai indică: „Chiar dacă deșeurile din construcții, precum cele menționate mai sus, nu sunt de mari dimensiuni, acestea pot fi prelucrate sau pot conține substanțe periculoase, ceea ce desemnează deșeuri contaminate, acestea neputând fi colectate nici la pubela galbenă, nici la cea neagră. Prin recomandarea de a lua legătura cu farmaciile în privința predării medicamentelor, se înțeleg lanțurile de farmacii mari, care eventual ar dispune de astfel de programe de preluare/colectare. Într-adevăr, textilele mărunțite în cantități rezonabile se pot depune la recipientul negru, informația s-a înțeles corect. Cu privire la ultimul punct relatat, menționăm faptul că aceste deșeuri se referă la micile articole ce fac parte din inventarul unei gospodării, precum buchete de flori, plante artizanale, obiecte din bucătărie sau eventuale coșulețe din lemn, care pot fi tratate. Aceste obiecte trebuiesc să fie de mici dimensiuni. O comodă sau piesă din mobilier nu se încadrează în această categorie, pentru aceasta revenim la mențiunea făcută la punctul unu. Trebuie a se avea în vedere și dimensiunea obiectelor”.
Surpriza pe care ne-a administrat-o Primăria
Cum e evident că dincolo de sfaturi, Retim nu a rezolvat problema arădeanului, compania având semnat contract doar pentru deșeuri menajere, ne-am adresat noi autorității locale pentru a afla ce facem cu deșeurile voluminoase, cele din construcții și amenajări, cu electrocasnicele, cu medicamentele, cu plapumele, pernele și hainele care nu ni le mai trebuie. Ne-am adresat, să fim sinceri, în dorul lelii, pentru că știam că nu s-a făcut nimic în domeniu nici până astăzi, din moment ce nu s-a anunțat nimic. Ne-am înșelat. Cei de la Primăria Arad ne-au comunicat, firesc, vehiculând parcă date de-o viață, o informație de care până acum nu am auzit nici în ruptul capului: „Momentan, până la modificarea contractului de salubrizare cu RETIM sau până la amenajarea de platforme speciale pentru deșeurile voluminoase sau verzi, soluția este de depozitare a deșeurilor voluminoase sau verzi la platformele de la blocurile de locuințe și anunțarea Primăriei Municipiului Arad, astfel: (0257-281850-n.r.) interior 173 – pentru deșeuri voluminoase și interior 261 – pentru deșeuri verzi”.
Deși până acum astfel de date nu ne-au fost comunicate, am privit inițial vestea ca una bună, considerând că e bine dacă se intervine în sfârșit în problema deşeurilor voluminoase și vegetale. Numai că imediat am sesizat că doar cei de la blocuri au varianta în cauză, din ecuație fiind uitată cel puțin o treime dintre arădeni – cei din cartierele de case și din centru, care nu au parte de platforme de gunoi, de genul celor menționate mai sus. Ba mai mult, aceștia nu ar trebui să fie sfătuiți să ducă gunoiul voluminos pe patformele de la blocuri în condițiile în care nu mai departe de săptămâna trecută Primăria se lăuda cu amplasarea de camere de vedere pentru a combate „turismul gunoiului” chiar la platformele cu pricina, iar Poliția Locală cu amenzile date celor care debarasau deșeurile la alte platforme decât cele dedicate lor. Dacă mai amintim și faptul că în discuțiile cu mai marii Retim de săptămână aceasta, aceștia nu ne-au amintit vreo negociere cu Primăria pe tema modificării contractului din prezent, e aproape evident faptul că soluția șoc ce ne-a fost oferită de Primărie acum este una „scrisă pe picior”, iar rezolvările reale nu par a fi căutate încă de administrație. Așa că: atenție la gunoaie și încercați să nu vă îngropați în ele. Trăiți minimalist!
Trimite articolul
XCineva ar trebui sa le faca plangere celor care au încropit un asemenea răspuns (mă refer la cel al primăriei).
Cineva ar trebui sa ceara socoteală poliției locale pentru faptul că aplică sanctiuni, deși nu sunt alternative.
Prin comportamentul posibil legal dar pur inadecvat din pdv moral, Rectim incurajeaza populatia sa arda deseurile in curti si gradini sau sa le depuna in spatii publice si verzi. Desi populatia in ultimul deceniu a devenit mult mai educata in achizitia produselor care au potential de deseu, in selectarea si in manipularea acestora, totusi operatorul scumpeste in fiecare an serviciul. Sa nu uitam ca o mare parte din deseu se valorifica prin reciclare, deci practic castiga dublu. Daca edilii nu doresc gunoaie la tot pasul, trebuie sa puna presiune pe operatorul din cauza sa faca bine si sa ridice ORICE deseu lasat la poarta, pentru ca numai asa se poate evita un dezastru ecologic. Numai iarba din gradina tunsa intr-o singura runda cantitativ este de aprox. 3-4 pubele, insa daca lasi 1 pubela +3 saci de iarba, Rectim nu iti ridica decat pubela. De comportamentul angajatilor, de petele de ulei hidraulic (garda de mediu doarme?) lasate pe asfalt pe unde trece masina, de norul de fum care invaluie toata strada cand trece masina, de gunoiul desertat pe astfalt ramas in urma lor sa nici nu vorbim. Pubele sunt aruncate de la distanta de se sparg, masinile parcate sunt zgariate de catre domnii academicieni care manipuleaza pubelele iar Retim incaseaza si iar incaseaza.
-
Gresit. Primaria este raspunzatoare. Retim face ce face doar pt ca Primaria ii permite sau nu o intereseaza, la fel cum noi nu mergem sa tragem Primaria de maneca.
-
corect. retim face ce vrea pt ca i se permite. pubelele sunt jegoase, zonele alea de depozitare sunt infecte, colecteaza ce vor si cand vor, dar au o gramada de reclama in care ameninta populatia. pai populatia este partener in contractul cu ei!!!
-
-
Ești din alt film, nu ai înțeles nimic dar vorbești aiurea…te crezi deștept, dar ești sub nivelul marii
Pe Romanilor la intersectia cu str Bistritei sunt aruncate multe piese de mobilier /paturi mese somiere scaune etc./ astea nu le ridica nimeni ca stau acolo de saptamani de zile ?? Alo!!!! aude cine trebuie?
-
Ce e de mirare ? Au mai ,,achizitionat,, șătrarii o vila-doua si le golesc sa faca din ele cate o chestie pe tiparul lor cum au facut si cu celelalte in care si-au bagat copitele.
-
După cum am văzut retim are o procedura de ridicare a deșeurilor voluminoase doar ca trebuie plătit. Era mai ok sa facă sa ai gratuit o data pe an pana în max 5mc.
Dovada cat se poate de clara ca Aradul e al nimanui.
Noaptea mintii
-
Pentru tot ce avem,sau n-avem in TRISTA noastra urbe putem multumi ”politicienilor”locali de foarte slaba calitate…Daca aradenii ar avea un pic de ”nerv” ar depune deseurile in faţa “căşilor” Fălcii,Bibi,şi chiar în faţa sediilor partidelor,primăriei,etc.Şi cum ARADUL iubeşte Falcă,nu se va întâmpla nimic!!!! ARADUL a optat pentru fălcizare,adică subdezvoltare,mahalagizare,subvasluizare!!!! TARE TRIST!!!!
Si eu am dilema sticlelor. Unde ar trebui sa le arunc, locuind la casa si neavand vreun container in apropiere, asa cum se lauda Primaria ca vor fi in cartierele de case? Inteleg din raspunsul RETIM ca ar trebui sa le sparg si sa le pun in pubela neagra. Iar iarba si buruienile, intr-adevar, daca am 2 tomberoane pline, nu mi se ia decat unul. Bine macar ca il iau si pe acela, la un moment dat nu au ridicat iarba cu saptamanile. Referitor la medicamente, farmacia Deryyfarm avea la un moment dat scris la vedere ca primeste medicamente expirate. Mie imi pare rau ca aradenii nu se mobilizeaza si nu pun presiune asupra Primariei, ma refer in masa, nu din cand in cand cate unul sa faca o sesizare. Cand au “facut greva”, au dus si ei cativa saculeti de gunoi in fata Primariei. Pai francezii cum fac cand nu sunt de acord cu autoritatile? Se duc in fata Parlamentului si descarca balegar din camioane direct in nasul alesilor, mamicile cand au protestat s-au dus cu scutecele murdare si le-au aruncat acolo. Noi mergem rusinati cu saculetii si Doamne fereste ca acestia sa contina ceva care sa puta, nu cumva sa-i deranjam pe mai-marii orasului.
-
Simplu…cei din cartierul Bujac suntem expediati la clopotele de pe Vlaicu…locatarii de pe zona Vlaicu or fi încântați oare?
Fără jenă…expediezi un om în vârstă sa meargă din capătul Bujacului sa duca cele 3 borcane,la clopotele din Vlaicu?
Exista totusi o soluție…șpagă la băieții care golesc tomberoanele.Ei stiu si pot orice…imi cer iertare celor care sunt corecți dar sunt câțiva care cer bani cu un tupeu fantastic.-
Cati din casele noi din Bujac au contract in regula cu RETIM ? ca se vede in multe intersectii cate un sir de case si abia doua-trei tomberoane. Aia unde isi duc murdaria ? va spun eu: pe campul invecinat
-
Pai nu ar fi mai bine sa le ducem în fața primăriei că ei se descurca
Bravo pt articol, dar degeaba: pe “moșia” lui Falcă, Bibarț & Co., NU INTERESELE CETĂȚENILOR PRIMEAZĂ (ca in cazul jud. Bihor) , ci DOAR interesele lor si-a acoliților lor (recte Retim, Tehnodomus, etc.)…
Asta e: primiti, dragi aradeni, ce-ati ales… ! 😣
-
…pentru fraierii care au ales asemenea anomalii conteaza doar ca este ( a fost) la inchisoare “dictatorul cu mustata, dragnia” ! In rest ,nu au in cap decat tarate!
Aradon,poate intrebati de ce contribuabili sunt taxati pe numar de persoane(aici ma refer la pubelele de gunoi menajer,familiale)si ei la cantar platesc pe kilogram/tona ? Si practica asta este in tot judetul.Poate pana la urma iau si ei modelul german,dar atunci firmele clientelare nu mai pot capusa contribuabili.De urmarit ce raspuns dau atat firmele de colectare, cat si primariile sau de ce nu , cei de la mediu.
Mai avem pana sa fie si la noi ca in Germania sau Olanda. Sunt multi cetațeni civilizați/responsabile care sunt pregatiți să selecteze corect, însă lucrătorii de la Retim sunt din evul mediu. Asta e Romanica….
Incerc să ajut:uleiul de gătit uzat poate fi predat lantului de benzinării Mol .Electronicele medii și mici pot fi predate la magazinele Altex.In rest Retimul face ce poate și ce vrea cu cine are la îndemână (angajați de slabă calitate ,uneori).Pe de altă parte stau într-o clădire cu 6 apartamente și nu am văzut vecini care să înțeleagă că gunoiul menajer se pune separat,in pungi biodegradabile (găsești la magazine cu 10 bani bucata) și cele reciclabile trebuie curățate și spălate de resturile de mâncare.Restul ,sticlă sau metal ,trebuieste să umblăm pe la clopotele de la blocuri,noaptea,k hoții, să le aruncăm.E greu în România!!!
-
Da, așa e. Ambalajele de plastic de la suc sau lapte trebuie spălate (clătite puțin), capacele aruncate si sticla presată pentru volum.
-
Bine ii spuneti lui vasili, dar cum bagi bidonul de la detergent care e mai mare si nu poate fi presat de om in gaura aia minuscula a tomberonului ce are un capac prea greu sau incuiat si nu poate fi ridicat ?
-
Fraților .punerile bine că vine iarna..daca gzul o să se dubleze la preț pare oameni cu ce o să se încălzească?? O să ardă foarte bine la iarna să producă căldură..eu m-am achiziționat cazan pe lemne (ce arde tot) acuma mai sa vina scumpirea la gaz și să vedeți cum va scpam de deșeuri ..tot ce arde ii bun..
Deșeuri care nu le ridică Retim ar trebui duse în fața primăriei pentru că e o problemă a primăriei deoarece nu au gestionat problema deșeurilor și a contractului cu un operator de salubritate în interesul nostru.Si eu am avut dificultatea de a mă debarasa de aparatură veche,mobilier, materiale de construcții…am sunat la Retim și am fost lămurit tot așa… Primăria…
ori ce s-ar spune fostul POLARIS a fost mult mai util decat actualul RETIM
Pentru tot ce avem,sau n-avem in TRISTA noastra urbe putem multumi ”politicienilor”locali de foarte slaba calitate…Daca aradenii ar avea un pic de ”nerv” ar depune deseurile in faţa “căşilor” Fălcii,Bibi,şi chiar în faţa sediilor partidelor,primăriei,etc.Şi cum ARADUL iubeşte Falcă,nu se va întâmpla nimic!!!! ARADUL a optat pentru fălcizare,adică subdezvoltare,mahalagizare,subvasluizare!!!! TARE TRIST!!!!
primaria ameninta si batjocoreste exact aradenii nativi, ce sunt supusi platii TAXELOR LOCALE si abonamentului la RETIM.
Despre vagabonzii tolerati de primarie in oras, cei care rascolesc gunoaiele de la platforme si le inprastie in toata zona si tot orasul, despre cei cei isi fac necesitatile in incinta acleor platforme sau pe dupa ele sau pe zona verde, despre cei ce dorm pe saltelele si boarfele neridicate de RETIM, pe la platformele de gunoi, primaria nu spune nimic
Nu spune primaria si nici organele nu spun nimic despre drogatii ce umbla printre blocuri chiar si in centrul orasului, stau pe bordurti si isi impart dozele si portiile de alcool si in orice clipa pot deveni violenti cu locatarii in trecere.
In asa hakl aui adus Aradul in 30 de ani niste functionari lenesi , egoisti, nepasatori si lacomi.