Proiectul Arad – Capitala Culturală Europeană 2021 s-a lansat sâmbătă seara într-un spaţiu neconvenţional: o hală de producţie de tramvaie a fabricii Astra Vagoane Călători în care se afla un tramvai Imperio, în hală fiind aşezate şi scaune pentru invitaţi şi o scenă (pe care au urcat, pe rând, susţinând şi discursuri: Florin Didilescu, Adrian Ţolea – preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Levente Bognar – viceprimar şi Gheorghe Falcă – primarul Aradului etc) în spatele căreia a fost amplasat şi un ecran mare. Alegerea locului pentru lansarea proiectului candidaturii a fost motivată prin faptul că mediul economic din Arad susţine cultura, şi implicit candidatura oraşului la Capitală Culturală Europeană. „Legătura între cultură şi economie a existat şi va exista. Pentru candidatura noastră este nevoie să ai partener şi astăzi partenerii din zona economică ne-au dat un răspuns. De aceea prezentarea candidaturii noastre, ofertei noastre care va ajunge la Ministerul Culturii s-a făcut în hala unei fabrici importante a municipiului şi a României”, a precizat primarul Aradului. Pentru proiectul Arad – Capitală Culturală Europeană 2021, Administraţia locală va cheltui peste 50 de milioane de euro. Banii vor fi investiţi pe proiecte culturale, o partea din bani mergând înspre restaurarea unor clădiri importante – sub formă de investiţii directe. Dacă însă se iau în considerare şi investiţiile indirecte în cultură – reconversia Cetăţii Aradului – suma va depăşi 200 de milioane de euro.
„Start al unui obiectiv important”
În cadrul proiectului de lansare Arad – Capitală Culturală Europeană 2021, de sâmbătă seara, primarul Gheorghe Falcă a precizat că dosarul va fi depus în 5 octombrie la Ministerul Culturii, urmând ca în luna decembrie să fie susţinută candidatura în faţa juriului. Edilul local a caracterizat lansarea proiectului Arad – Capitală Culturală Europeană 2021 ca fiind „start al unui obiectiv important. Proiectul este inedit, este o provocare, îl putem realiza prin implicare. Noi am ştiut de la început că Aradul este frumos şi curajos. Noi am ştiut că fiecare am contribuit la acest oraş, iar acum, aşa cum suntem împreună putem spune că suntem mai puternici şi ne-am ales o direcţie clară. Să ştiţi că nu este vorba doar de cultură. Cultura produce economie şi economia sprijină cultura, la fel cultura sprijină sportul şi sportul este o cultură şi tot ce înseamnă relaţia cu spiritualul este benefic sufletului. Asta înseamnă Aradul şi spiritul. Noi ne-am făcut candidatura pe faptul că dăruim, dăruim ţării şi dăruim Europei. În al doilea rând avem ceea ce poate alţii nu au. Avem un Mureş care vrem să fie cea mai importantă <<stradă>> , avem o cetate care înseamnă de fapt cetatea popoarelor, avem de fapt o intersecţie a infrastructurii de cale ferată şi de drumuri şi vrem ca această intersecţie să fie un hub cultural. Toate aceste lucruri legate şi de inovarea pe care aţi văzut-o astăzi, despre unicitatea care există la muzeu ne pot da speranţe că putem să reprezentăm în România şi să fim, pentru europeni, un exemplu”.
Capitală Europeană Verde 2018
Primarul Aradului a anunţat în cadrul evenimentului de sâmbătă seara că Aradul va candida şi pentru titlul de Capitală Europeană Verde 2018. „Am decis, noi, singurul oraş din România, să candidăm pentru Capitală Europeană Verde 2018. Nu ştim dacă vom câştiga, niciodată nu a câştigat o astfel de competiţie un oraş care a candidat prima dată, dar ştim ce direcţie să avem, ştim că ne interesează transportul local, spaţiile verzi, legătura cu parcurile, natura şi biodiversitatea, ne interesează calitatea aerului. Puţină lume ştie ce indicatori avea aerul în 1990 în Arad, apoi în 2000 şi ce bine stăm în acest moment. Toţi aceşti indicatori contează să-i cunoşti ca să ai perspectivă, de aceea această candidatură se face pentru a avea direcţia şi bună şi cunoscută de dvs., iar oamenii care înţeleg direcţia ştiu să lucreze”, a spus Gheorghe Falcă.
Lansarea proiectului Arad – Capitală Culturală Europeană 2021 s-a încheiat cu o recepţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!