Reamintim, la competiţia pentru 2018, municipiul Arad a concurat cu alte şase orașe europene, câştigător fiind desemnat orașul Nijmegen din Olanda. „Deși Aradul nu a câștigat acest titlu, înscrierea în competiție a reprezentat o experiență utilă, un prilej de evaluare a realizărilor și nevoilor locale și un pas important în direcția structurării obiectivelor și promovării unor măsuri menite să contribuie la protecția mediului înconjurător, creșterea calității vieții locuitorilor și dezvoltarea durabilă a orașului” – punctează primarul Gheorghe Falcă.
Avantajele participării
Potrivit Executivului Primăriei, participarea Aradului la competiția pentru titlul de Capitală Verde a Europei 2018 a generat câteva rezultate imediate.
Analiza detaliată a performanțelor de mediu la nivel local și structurarea priorităților, obiectivelor și măsurilor privind îmbunătățirea calității mediului, necesare pentru elaborarea dosarului de candidatură, au stat la baza elaborării „Strategiei de transformare în oraș verde a municipiului Arad”, în strânsă colaborare cu instituții, companii și organizații arădene.
Colaborarea Municipiului Arad cu Orașul Bristol, Capitală Verde a Europei în anul 2015, s-a concretizat prin elaborarea în comun a proiectului „Parteneriat pentru eficiența energetică”, pentru care s-a solicitat finanțare prin programul european Orizont 2020, Apelul H2020-EE-2016-2017.
În Ghidul de bune practici al orașelor candidate la titlul de Capitală Verde a Europei 2018, elaborat de echipa de experți evaluatori, sunt menționate și două inițiative ale Aradului, și anume concursul „Aradul curat”, concurs între asociațiile de proprietari, organizat începând cu anul 2011, precum și inițiativa de înființare a unui „Club verde al antreprenorilor”, sprijinită de Primăria Municipiului Arad.
Aradul a fost invitat să-și prezinte proiectele legate de îmbunătățirea calității mediului în cadrul unor evenimente importante precum: Summitul Liderilor Municipali de la Bristol, Reuniunea anuală Clubului de la Strasbourg, Comisia pentru energie verde, Târgul Ecomediu Arad 2015.
Vot pentru o nouă candidatură
Primarul Gheorghe Falcă susţine că „Secretariatul Competiției Capitală Verde a Europei a transmis municipiului Arad, în calitate de participant la competiție în anul 2015, un raport tehnic detaliat, întocmit de experții internaționali care au evaluat dosarele, precum și invitația de a participa la competiția pentru anul 2019.”
Aşadar, în şedinţa CLM de miercuri, 5 octombrie 2016, aleşii sunt chemaţi să aprobe participarea municipiului Arad la competiția pentru titlul de Capitală Verde a Europei 2019. De asemenea, consilierii locali vor vota mandatarea primarului pentru semnarea formularelor, declarațiilor, scrisorilor de intenție și a altor documente legate de înscrierea municipiului Arad în competiția pentru titlul de Capitală Verde a Europei 2019.
Conform calendarului competiției Capitală Verde a Europei 2019, depunerea dosarelor de candidatură se încheie la 3 noiembrie 2016. În perioada noiembrie 2016–martie 2017 va avea loc evaluarea de către comisia de experți a tuturor orașelor candidate, iar în aprilie 2017 se vor prezenta orașele finaliste. Oraşul câştigător pentru 2019 va fi anunţat în iunie 2017, iar ceremonia de premiere se va desfășura în decembrie 2017.
Oraşe verzi
Pe lista orașelor care au câștigat, până în prezent, titlul de Capitală Verde a Europei se numără: Stockholm (2010), Hamburg (2011), Vitoria – Gasteiz (2012), Nantes (2013), Copenhaga (2014), Bristol (2015), Ljubljana (2016), Essen (2017), Nijmegen (2018).
Citiți principiile noastre de moderare aici!