Primarul Gheorghe Falcă a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, intenţia Municipalității de a înscrie Aradul în competiția pentru titlul de Capitală Verde a Europei anului 2018. Proiectul privind candidatura a fost inclus pe ordinea e zi a ședinței Consiliului Local Municipal de joi, 16 iulie.
Provocare pentru Arad
„În urmă cu două săptămâni, o delegaţie a municipiului Arad, condusă de directoarea tehnică, a fost prezentă la Bruxelles pentru a ne pregăti să intrăm în competiţia Oraşe Verzi Europene. Sunt 12 condiţii care trebuie îndeplinite pentru această candidatură, din care Aradul îndeplineşte în acest moment cel puţin şapte. Vom lucra astfel încât până în 2018 să ne putem defini ca Oraş Verde, indiferent că vom câştiga sau nu această competiţie. E o provocare pentru Arad, e o provocare ce va arăta preocuparea pe care o avem de a trăi într-un mediu sănătos și curat. Candidatura va demonstra că ne-am preocupat în ultimii ani de dezvoltarea sustenabilă prin proiectele pe care le-am promovat în toate sectoarele: de la transport urban și zone verzi, la utilizarea energiilor alternative, tratarea apelor uzate și așa mai departe” – a subliniat Gheorghe Falcă. Primarul a mai precizat că „niciun oraş nu a câştigat o astfel de competiţie depunându-şi o singură dată candidatura”.
Indicatori
Iată şi cei 12 indicatori în baza cărora se evaluează candidaturile la titlul de Capitală Verde a Europei: schimbările climatice: atenuare și adaptare; transporturile locale; spațiile verzi urbane care încorporează utilizarea durabilă a terenurilor; natura și biodiversitatea; calitatea aerului ambiant; calitatea mediului acustic; producția și managementul deșeurilor; gestionarea apei; epurarea apelor reziduale; inovarea ecologică și ocuparea durabilă a forței de muncă; performanțele energetice; managementul integrat al mediului.
Despre competiţie
Competiția pentru titlul de Capitală Verde a Europei 2018 este o inițiativă a Comisiei Europene, adresată orașelor cu peste 100.000 de locuitori care doresc să se dedice unor obiective ambițioase pentru sporirea calității mediului și dezvoltarea durabilă. Obiectivul principal al inițiativei este recunoașterea și premierea eforturilor locale de îmbunătățire a mediului înconjurător, a economiei verzi și a calității vieții urbane. Titlul se acordă în fiecare an unui oraș care se remarcă prin eforturile depuse pentru o viață urbană ecologică și care poate astfel să constituie un exemplu pentru alte localități, îmbunătățind în ansamblu mediul de viață al locuitorilor săi, prin activități concrete.
Lista orașelor care au câștigat, până în prezent, titlul de Capitală Verde a Europei este următoarea: Stockholm (2010), Hamburg (2011), Vitoria – Gasteiz (2012), Nantes (2013), Copenhaga (2014), Bristol (2015), Ljubljana (2016), Essen (2017).
Calendar
Depunerea dosarelor de candidatură la titlul de Capitală Verde a Europei 2018 se face între 3 iunie şi 19 octombrie 2015. În perioada noiembrie 2015 – martie 2016 are loc evaluarea tuturor orașelor candidate, de către comisia de experți. Anunțarea orașelor finaliste se face în aprilie 2016. În iunie 2016 e prevăzută prezentarea orașelor finaliste în fața juriului, dar și anunțarea câștigătorului pentru 2018.
Citiți principiile noastre de moderare aici!