Judeţul Arad se confruntă cu un deficit de 10.000 – 15.000 de angajaţi, conform reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Rata şomajului este de numai 1,15%, adică avem înregistraţi 2.178 de şomeri, din care doar 937 beneficiază de indemnizaţie. Pe de altă parte, numărul locurilor de muncă vacante listate vineri la AJOFM Arad era de 1.775, oferite de 177 de angajatori. Majoritatea posturilor sunt disponibile în industria automotive sau în construcţii, dar se ocupă foarte greu, motiv pentru care se caută forţă de muncă în Asia sau Africa.
Importă muncitori
Directorul AJOFM Arad, Marinel Henteş, a declarat că în urmă cu un an la sediul instituţiei se înregistrau două – trei cereri pe săptămână ale agenţilor economici care făceau demersuri pentru importul forţei de muncă. Acum, însă, sunt între şapte şi zece cereri în fiecare zi lucrătoare. “Se încearcă tot mai mult compensarea lipsei de forţă de muncă locală prin importuri de muncitori. Dacă în urmă cu doi – trei ani importul de forţă de muncă era destul de modest, acum numărul cererilor către noi, care ulterior vor ajunge la Inspectoratul General pentru Imigrări, s-a multiplicat foarte mult. Am ajuns la şapte până la zece cereri pe zi de la agenţii economici. În urmă cu doar un an, aveam două sau trei cereri pe săptămână”, a spus Henteş.
El a precizat că instituţia nu are informaţii privind numărul de persoane din afara ţării pe care companiile încearcă să le angajeze, firmele adresându-se AJOFM doar pentru a obţine informaţii privind disponibilitatea forţei de muncă locale specializate în anumite meserii, ca etapă necesară înainte de importul forţei de muncă din ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană.
Vin şi pleacă
Referitor la creşterea de zece ori a numărului de cereri de forţă de muncă externă, directorul AJOFM a precizat că aceasta poate fi şi o consecinţă a faptului că mulţi dintre străinii care vin să se angajeze în judeţ nu stau prea mult. Unii vin în Arad doar cu speranţa că de aici vor pleca mai departe în ţări mai bogate din Uniunea Europeană. Astfel, firmele trebuie să aducă alţi muncitori în locul celor care au plecat.
“Judeţul Arad este atractiv pentru cetăţenii non-UE pentru că este foarte aproape de graniţă, la 15 – 20 de minute de a ajunge în Spaţiul Schengen. Mulţi dintre angajatori ni s-au plâns, de altfel, că forţa de muncă importată nu este stabilă, pentru că o parte dintre muncitori pleacă în vestul Europei imediat ce au ocazia, sperând la locuri de muncă mai bine plătite decât în România”, a spus Henteş.
Trimite articolul
Xdeci nici nenorociti din zone mai bananiere ca romania, subventionati calumea de stat nu reusiti sa mentineti. vai de steaua voastra. Nu GaSiM OaMeNi
Începeți naibi sa vorbiți cu Seculici ca cei care sunt acționari la firme sa aibă deduceri la lucrări e vorba ca medici sau cam saturat de noi aaaaaaaaaaaaaa
Ne omoratiiiiiiiiii ce sa facă un un mediccvgvv
Alooooooooo
Pai daca nici celor din afara spațiului UE nu le convine in RSR, aduceți forta de munca din afara spațiului terestru!
Platiti muncitorii romani cum trebuie, nu va tot plangeti pe aici ca nu aveti muncitori. Mai opriti importul de halitori de orez ca nu mai intram in schengen in veci !!!
De ce a fost distrusa economia proprie a tarii?Dupa schimbarea vechiului regim s-a vorbit de retehnologizarea ramurilor neperformante.S-a vorbit…acum cetateanul este ametit cu termenologii fara o vizibilitate concreta(pnrr,mcv si altele)Unde sunt banii din “vanzarea” de ex.doar a milioanelor de mc.de fier,cupru,aluminiu rezultate din dezmembrarea fabricilor si a sistemelor de irigatii?(te pomeni ca si acestea erau depasite)E mai bine sa nu fie deloc.Dar acetea sunt doar varful icebergului.Ce ati zice de un inventar al avutiei nationale de acum,comparat cu anii ’80?
-
Mister ilie-mai-draga știe cel mai bine cu acolitii, gorbi și cel al chinei din acea perioada. Intentionat au distrus industria proprie la ordinele unora.
Cati bani s-au cheltuit pe cladirea asta pompoasa, ca cei de acolo (angajati peste normativ) care taie frunza la caini si zse ocupa de vietnamezi, sri lankezi si alti inapoiati…..
Dar numerosii asistati sociali, apti de munca ce stau pe venit minim garantat si pe pomeni de la primarie, UE si biserici,ce au de nu sunt trimisi sa se angajeze si sa munceasca ? De ce e pe termen nelimitat ajutorul romanilor apti de munca femei si barbati, in loc sa fie trimisi la munca sa castige bani pt intretinerea familiei si copiiilor ? Cultivati lenea, nemunca si aduceti straini tot atat de analfabeti ca ai nostri sa faca ce ar trebui sa faca ai nostri in tara lor.
-
Pe termen nelimitat e și in germănica, adică foarte mulți sunt pe burger-geld. La ei si alte tari di ue asa intitulate tari dezvoltate s-a cultivat lenea de mult timp. De nu erau ei leneși nu erau asa intitulatii ausländer-ii pe acolo sa le facă economia sa meargă. Interesul de a distruge a foarte mare.