Miercuri, în Complexul Muzeal Arad, protocolul privind înfiinţarea „centrului” a fost semnat de către reprezentanţii Asociaţiei 21 decembrie 1989 Arad şi cei ai Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, în cadrul unei manifestări deosebite, marcată de emoţie şi lacrimi. Au evocat importanţa şi rolul Aradului, al doilea oraş martir, personalităţi precum Eugenia Iorga- din partea colegiului Naţional al IRR, Peter Hugel- directorul muzeului, Bognar Levente- viceprimar al Aradului, dar şi lideri ai revoluţiei de la Timişoara şi Braşov, Emil Şimăndan- „cronicarul” revoluţiei arădene, istorici etc. Evident, ca şi la Revoluţie, în centrul manifestării a fost Valentin Voicilă, care a reamintit clipe ştiute şi mai puţin ştiute ale evenimentelor din Arad. Oraş care, spune Voicilă, parafrazându-l pe Vlahuţă, trebuie să aibă „cultul amintirilor”.
Personalitate, spontaneitate
Voicilă a vorbit despre „personalitatea” Aradului, în cadrul revoluţiei , definită prin faptul că timp de două zile şi o noapte, până la demararea diversiunilor, la Arad nu a murit nimeni. Rolul preoţilor , spune Voicilă, a fost covârşitor, pentru că văzându-i acolo oamenii s-au convins că Dumnezeu este alături de ei şi de cauza lor. Tot ce s-a întâmplat la Arad până la deturnarea naţională a revoluţiei, a stat sub semnul spontaneităţii, care defineşte o revoluţie reală şi nu manipulare, cum s-a vehiculat, spune Voicilă.
Masa rotundă
Manifestarea a continuat în sala Ferdinand a Primăriei, cu o masă rotundă pe tema revoluţiei şi prezentarea cărţilor „Vă iubesc, arădeni !” de Emil Şimăndan şi „martirul”- de mircea Brenciu, în prezenţa autorilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!