ARAD. Turismul în Arad este, în principal, din cauza localizării geografice a judeţului, unul de tranzit. Ne mândrim cu un municipiu ce dispune de un patrimoniu arhitectural de excepţie, cu Mureşul, cu ştrandul Neptun. Judeţul are numeroase trasee montane în Zărand, ruinele cetăţilor construite în secolul XIII, Valea Mureşului, staţiunea Moneasa, Podgoria Aradului… Obiectivele rămân nevalorificate din punct de vedere turistic. Dispunem de un pachet complex de destinaţii turistice, care ar putea stârni interesul turiştilor, străini sau români, şi care ar putea face din Arad o destinaţie turistică. Dar, degeaba… Adevărul trist este însă că judeţul este doar o ţintă a turismului de tranzit, şi nu o reală destinaţie turistică.
Majoritatea covârşitoare a turiştilor a venit, anul trecut, la Arad doar pentru că au avut nevoie să înnopteze undeva înainte de a pleca mai departe. Dovadă stau cifrele oficiale puse la dispoziţie de Direcţia Judeţeană de Statistică, dar şi mărturiile unor proprietari de unităţi de cazare turistică din municipiu. „Nu ne-a cerut niciun turist, vreodată, o hartă cu Aradul. Nici măcar nu ne-au întrebat de ce obiective merită vizitate”, ne spune unul dintre aceştia. Mai mult decât atât, gradul de ocupare tinde să fie mai mare în timpul săptămânii, nicidecum în week-end.
Date statistice
În 11 luni ale anului trecut, Aradul a fost vizitat de 185.085 de turişti. Acestea sunt datele oficiale din evidenţele Direcţiei Judeţene de Statistică Arad. Numărul de înnoptări, în aceeaşi perioadă, este de 318.563. Durata medie a şederii a fost asftel 1,7 zile. Fapt care demonstrează că marea majoritate a turiştilor care au călcat în Arad nu au stat aici nici măcar două nopţi.
Lunile iulie şi august au fost, pentru proprietarii de unităţi de cazare turistică, cele mai profitabile. Atunci am avut, în Arad, cei mai mulţi turişti. Numărul lor nu este extrem de mare comparativ cu perioadele slabe din acest punct de vedere. Concret, în iulie au fost înregistraţi 21.986 turişti în judeţ, iar în august – 23.013. Cea mai slabă lună a fost februarie, când doar 12.105 turişti s-au cazat în întreg judeţul.
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost la Arad, în medie, pe 11 luni de anul trecut, 19,9%, cu mult sub media naţională, care a fost de 25,2%.
Turiştii maghiari, în top
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna decembrie 2013 de 509,9 mii, în creştere cu 0,4% faţă de luna decembrie 2012. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (94,4%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 62,6% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (34,4%), Bulgaria (25,2%), Germania (9,7%), Italia (7,1%), Austria (5,0%) şi Polonia (3,6%) .
Citiți principiile noastre de moderare aici!