ARAD. Nu ne-ar fi trecut prin cap că, în anul 2021, secolul XXI, având la dispoziție atât de multă tehnologie, pacienții arădeni sunt puși să stea la coadă pentru a „prinde” un număr de ordine care să le asigure un loc la radiografie. Vorbim despre Policlinica din centru, cunoscută drept „policlinica Dacia”, iar situația de acolo, privind „programările”, de această dată de la radiografie, ne-a fost adusă la cunoștință de un arădean care fusese trimis de medic, cu bilet de trimitere, să-și efectueze o radiografie, având o fractură la umăr. Șocul pacientului a venit în momentul în care a încercat să se programeze telefonic la radiografie, la policlinica „Dacia”.
La celălalt capăt al telefonului, o doamnă „țâfnoasă” – așa cum o descrie pacientul – mai că nu l-a certat că și-a permis să sune, spunându-i că trebuie să vină a doua zi la policlinică la ora 05:00, pentru că „așa s-a procedat dintotdeauna”, pentru a se pune la coadă și a lua un număr de ordine din cele 10 puse la dispoziție de Casa de Asigurări de Sănătate pentru acea zi!
Indignarea arădeanului a fost pe măsura răspunsului, omul neînțelegând cum i se poate pretinde să fie prezent la ora 05:00, la coadă, având umărul fracturat, pentru a lua un număr de ordine, sperând că va apuca unul și va reuși astfel să-și facă radiografia. Bineînțeles, programarea la radiografie se poate face doar în acest mod, nu telefonic, iar de e-mail nici nu poate fi vorba.
Așadar, în loc să fie ușurată suferința pacienților, să le fie simplificate viețile, să nu fie puși pe drumuri odată cu răsăritul soarelui, se procedează cu ei ca pe vremea comunismului: sunt puși să stea la coadă cu noaptea-n cap.
Angajata de la policlinica „Dacia” care a răspuns la numărul de telefon pentru programul cu publicul, ne-a spus, când i-am prezentat problema statului la coadă, că: ”Le place să vină să stea la coadă, să se înghesuie. Nu este adevărat că li s-a spus să vină la ora 05:00 pentru număr de ordine, dar le place să vină să se înghesuie aici. De la ora 07:00 le spunem să vină. Nici nu mai știm cum să vorbim cu ei, că nu înțeleg. Tot noi suntem de vină și tot pe noi ne reclamă”, apoi a plasat telefonul la una dintre asistentele de la radiografie.
Prezentându-i și asistentei problema programărilor cu noaptea în cap, aceasta ne-a spus: „Nu se fac programări la telefon pentru că avem numere de ordine. Avem 30 de numere de ordine, iar după ce se termină aceste 30 de numere… Noi suntem policlinica municipală și când avem fonduri prin casă vă dați seama că vine o grămadă de lume. Cam așa se procedează la toate secțiile din policlinică, nu doar la noi. La noi așa se procedează, toată lumea își ia număr de ordine. Cine înțelege, înțelege, cine nu, nu, eu nu sunt de vină pentru nimic”.
Locuri limitate la radiografii
Ca să recapitulăm: deși populația își achită lunar asigurările de sănătate, deși Legea Pacientului spune că acesta „are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nicio discriminare”, iar Constituția României prevede că „dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat”, realitatea este batjocoritoare: cine se trezește de dimineață și se pune la coadă, poate prinde număr de ordine. Cine nu, merge la privat și își achită contravaloarea radiografiei. Și asta pentru că oamenii își fracturează mâinile și picioarele nu doar în zilele în care policlinica sau spitalul au fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). O situație des întâlnită la Arad, de prea mulți ani și care nu pare să deranjeze pe nimeni cu excepția săracilor pacienți, a căror drepturi le sunt prevăzute și apărate, se spune, prin lege.
În ceea ce privește fondurile de la CAS, angajata de la Policlinica „Dacia”, care ne-a răspuns la telefon, ne-a spus joi, 13 mai, că deja nu mai au fonduri pentru radiografii.
Locurile oferite de CAS
Cum se distribuie banii de la CAS către policlinici, în ceea ce privește radiografiile? Ni s-a comunicat că, în fiecare lună, fiecare policlinică, cabinet, primește, de exemplu, un număr de 30 de locuri pentru radiografii care sunt decontate de CAS. Aceste locuri sunt distribuite de policlinici, cabinete, în mod egal, pe săptămâni. Singura diferență este că la celelalte policlinici, cum ar fi cea a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, programările se pot face și telefonic, fără a pune pacientul pe drumuri, cu noaptea-n cap.
Cabinete
Potrivit prourbe.ro, Policlinica „Dacia” a fost proprietatea Ministerului Sănătății, apoi a trecut în proprietatea municipiului Arad. La începutul anilor 2000 clădirea a fost împărțită pe cabinete și vândută pe bucăți medicilor care își desfășurau activitatea în acele cabinete.
Trimite articolul
XDe asta asigurarile medicale ar trebui sa fie absolut private. Ai platit primesti. Frara limite de fonduri alocate de gunoaiele care fura din impozitul medical pe care il platim. Numele de asigurare e fals si mincinos e un impozit medical care merge in buzunarele politicienilor.
-
si diferenta ca ti ar fugi privatul cu banii tai in romania nu ecista privati doar evazionisti si tepari cat poti fi de prost!
Romania normala,Romania educata,Romania lucrului bine facut!!!!
Această unitate a fost condusă de baronul Domsa,mare cetățean de onoare al municipiului Arad.. Unitate unde trebuie să te duci cu toate actele traduse și procesate deoarece în această unitate lucrează persoane cât se poate de slab pregătite.Tu trebuie să le dai indicații unde să încadreze codurile de boală că ei nu au habar de acest lucru dacă le aduci certificate din alte țări.Rusine pentru această instituție.