ARAD. Sumele achitate de stat pentru plata ajutorului social, venit criticat tot mai mult pentru că i-ar încuraja pe beneficiari să nu muncească, s-au redus considerabil în ultimii ani. În judeţul Arad mai sunt în plată jumătate dintre cei care luau aceşti bani de la stat în 2011.
Conform unui raport înaintat Prefecturii Arad de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), de la începutul anului 2019 au fost în plată în medie 2.155 de beneficiari de ajutor social, pentru care s-a achitat lunar o sumă de aproape 500.000 de lei. Anul trecut, suma achitată lunar era de aproximativ 700.000 de lei. „Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a scăzut numărul beneficiarilor de ajutor social cu 12%”, precizează raportul AJPIS Arad.
Autorităţile susţin că principalul motiv pentru care a scăzut numărul celor aflaţi în plată este că nu s-au mai depus la fel de multe dosare. Fie pentru că cei eligibili cândva au plecat din ţară, fie pentru că cei rămaşi au în proprietate bunuri „de lux” sau imobile şi nu se mai încadrează în condiţiile legale.
Pe de altă parte, sunt şi situaţii în care primarii dispun suspendarea sau încetarea plăţilor din cauza refuzului beneficiarilor de a presta muncă în folosul comunităţii.
La Covăsânţ, unde cu ani în urmă existau sute de dosare de ajutor social, mai sunt doar 34. Primarul comunei, Marius Oneţ, spune că 80 la sută dintre cei care erau eligibili în trecut au părăsit ţara în ultimii ani.
Raportul AJPIS Arad mai arată că în primele cinci luni ale anului erau în plată 115.441 de beneficiari de asistenţă socială, plăţile totale fiind de 134,7 milioane de lei. Cele mai multe plăţi sunt alocaţiile pentru copii, peste 74.000, şi drepturile persoanelor cu handicap, aproape 29.000.
Citiți principiile noastre de moderare aici!